Nabídka
Přidej
článek

Sůl – ve větším než malém množství nebezpečná celoživotní přítelkyně


Sůl patří podle mnoha světových šéfkuchařů k pěti základním ingrediencím. V českých pohádkách je sůl nad zlato a naši dáv..
(celý článek)

Sůl patří podle mnoha světových šéfkuchařů k pěti základním ingrediencím. V českých pohádkách je sůl nad zlato a naši dáv...


Sůl patří podle mnoha světových šéfkuchařů k pěti základním ingrediencím. V českých pohádkách je sůl nad zlato a naši dávní předkové by bez blahodárné konzervační síly soli nikdy nepřežili zimu. Jenže moderní medicína spolehlivě zmapovala zdraví škodlivé a nebezpečné účinky nadměrné konzumace soli. Protože na sůl můžete narazit i na místech, kde byste ji nečekali. Takže bacha, množství soli nehledejte jenom v potravinách, jako jsou smažené brambůrky nebo slané tyčinky.

Doporučená dávka soli pro zdravou stravu a zdravé tělo činí na dospělého člověka pouze 5 g, přičemž u dětí je dávka o mnoho nižší. Pro ilustraci například v rohlíku najdete okolo 1 gramu na 100 gramů výrobku. Nebo v sýru Niva ve 100 gramech najdete 3,5 gramu soli. To znamená, že dodržet doporučenou denní dávku soli je v dnešní době potravinářských výrobků a polotovarů velmi těžké. Dlužno dodat, že ne nemožné. Mnoho lidí možná ani nenapadne, že zajímavým a funkčním trikem je při samotném vaření vůbec nesolit. Je dokázáno, že při dosolování jídla přímo na talíři použijete soli o mnoho méně.

Skrytá sůl v polotovarech


Což o to, regulovat nebo jinak kontrolovat množství soli, když reálně vidíme krystalky soli ve svém jídle, je ještě poměrně jednoduchá činnost. Mnohem větší množství soli konzumujeme ve skryté formě.
Mražená a chlazená jídla prodávaná jako polotovary k superrychlé přípravě samozřejmě nejsou jen tak. Jejich chuť, která se zpracováním a konzervováním vytrácí, je třeba podpořit čím jiným než solí. Stejně tak instantní polévky nebo omáčky na těstoviny potřebují podporu chuti v podobě neúměrného množství soli. Konzervované maso či zeleninu v nálevu nemusíme kupovat v tomto provedení, ale můžete je koupit čerstvé a uchovat v chladničce. Vyhneme se tím obrovské náloži soli, kterou tyto potraviny obsahují. Kořenící směsi jsou vlastně mix 50 % soli a potom ostatního koření. To už si můžete koupit sůl samostatně a vyjde vás to levněji.

Sůl jako tichý zabiják


Objeví-li se u člověka vysoký tlak, prvním z podezřelých je sůl, protože podle statistik až 70 % lidí v České republice trpí vysokým tlakem z důvodu konzumace vysokých obsahů soli. Hypertenze, neboli zvýšený tlak potom otevírá bránu k mnohem závažnějším zdravotním problémům, jejichž smutným cílem bývají zejména srdce a cévy. Ve srovnání s Evropou jsme se spotřebou 14 až 15 gramů denně na pomyslném chvostu tabulky. Evropský průměr totiž činí 8 až 12 g soli na osobu na den, přičemž v Německu, Rakousku a Švýcarsku se tento denní průměr pohybuje pouze kolem 6 g.

Zdravotní experti říkají, že kdyby se spotřeba soli omezila na polovinu, došlo by v České republice ke snížení výskytu cévních mozkových příhod o 25 % a kardiovaskulárních onemocnění o 17 %.
Vysoký krevní tlak se objevuje i u malých dětí, u kterých příjem soli významně překračuje denní doporučené normy. A tak se stává, že až u 80 % kojenců dostává v kojenecké výživě více soli, než malé tělo dokáže vyloučit. U pozdějších starších dětí se tak děje téměř u všech. Sůl je všude a pomalu nás zabíjí. Ze soli se rovněž rádo tloustne. Sůl samozřejmě vyvolává žízeň, kterou mnozí z nás hasí slazenými limonádami. Obezita rovněž patří největší zabijáky Čechů a omezení příjmu soli ve velké míře pomáhá v prevenci nemocí srdce a cév.

Pečivo, šunky a sýry


Sůl zlepšuje chuť a konzistenci pečiva, a tak ji výrobci do svých produktů rádi přidávají. Z výzkumu Světové zdravotnické organizace vyplývá, že z dvaceti testovaných pekařských výrobků bylo pouze 11 v pořádku vzhledem k množství soli. Nejhůře hodnocený rohlík, který byl také posypán krystalky soli, obsahoval 1,83 gramu soli na 100 gramů výrobku. Nejméně pak chléb z regionální Pekárny Lično u Hradce Králové, který ke své existenci potřeboval „jenom“ 0,71 gramu soli.

Šunky a ostatní uzenářské výrobky doslova překypují množstvím soli. Výrobci to dělají proto, že tím jejich produkty dostávají lepší konzistenci, pěknou narůžovělou barvu a sůl také výborně konzervuje. A tak potom můžeme najít v párcích až 6 gramů soli, ve 100 gramech šunky je soli 1,8 až 2 gramy chloridu sodného a tak dál.

V sýrech najdete nejvíce soli v plísňových sýrech, jako niva, rokfór, camembert. Tyto druhy sýrů lze nahradit tvrdými a polotvrdými sýry, které ale také obsahují poměrně dost soli. Nejlepší volbou se tak optikou množství soli jeví čerstvé sýry typu žervé nebo cottage.

Domácí chleba

Domácí chleba


Upečete si domácí chleba, který bude zdravý a bez konzervačních látek. Recept zde.


Sýr lučina

Sýr lučina


Čerstvé sýry obsahují nejnižší množství soli, a tak si doma vytvořte sýr lučina. Recept na sýr lučina najdete zde.


Pomazánka z Nivy

Pomazánka z Nivy


Pomazánka ze sýra Niva je perfektní svačinkou pro děti během dlouhého odpoledne.


Domácí rohlíky a housky

Domácí rohlíky a housky


Domácí rohlíky a housky je někdy lepší upéct doma, abyste se vyhnuli přemíry soli.



  • Kuchař: Lukáš Svítil
  • Publikováno:

Kategorie: Rady a tipy

Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Naši partneři