Sůl patří podle mnoha světových šéfkuchařů k pěti základním ingrediencím. V českých pohádkách je sůl nad zlato a naši dávní předkové by bez blahodárné konzervační síly soli nikdy nepřežili zimu. Jenže moderní medicína spolehlivě zmapovala zdraví škodlivé a nebezpečné účinky nadměrné konzumace soli. Protože na sůl můžete narazit i na místech, kde byste ji nečekali. Takže bacha, množství soli nehledejte jenom v potravinách, jako jsou smažené brambůrky nebo slané tyčinky.
Doporučená dávka soli pro zdravou stravu a zdravé tělo činí na dospělého člověka pouze 5 g, přičemž u dětí je dávka o mnoho nižší. Pro ilustraci například v rohlíku najdete okolo 1 gramu na 100 gramů výrobku. Nebo v sýru Niva ve 100 gramech najdete 3,5 gramu soli. To znamená, že dodržet doporučenou denní dávku soli je v dnešní době potravinářských výrobků a polotovarů velmi těžké. Dlužno dodat, že ne nemožné. Mnoho lidí možná ani nenapadne, že zajímavým a funkčním trikem je při samotném vaření vůbec nesolit. Je dokázáno, že při dosolování jídla přímo na talíři použijete soli o mnoho méně.
Skrytá sůl v polotovarech
Což o to, regulovat nebo jinak kontrolovat množství soli, když reálně vidíme krystalky soli ve svém jídle, je ještě poměrně jednoduchá činnost. Mnohem větší množství soli konzumujeme ve skryté formě. Mražená a chlazená jídla prodávaná jako polotovary k superrychlé přípravě samozřejmě nejsou jen tak. Jejich chuť, která se zpracováním a konzervováním vytrácí, je třeba podpořit čím jiným než solí. Stejně tak instantní polévky nebo omáčky na těstoviny potřebují podporu chuti v podobě neúměrného množství soli. Konzervované maso či zeleninu v nálevu nemusíme kupovat v tomto provedení, ale můžete je koupit čerstvé a uchovat v chladničce. Vyhneme se tím obrovské náloži soli, kterou tyto potraviny obsahují. Kořenící směsi jsou vlastně mix 50 % soli a potom ostatního koření. To už si můžete koupit sůl samostatně a vyjde vás to levněji.
Sůl jako tichý zabiják
Objeví-li se u člověka vysoký tlak, prvním z podezřelých je sůl, protože podle statistik až 70 % lidí v České republice trpí vysokým tlakem z důvodu konzumace vysokých obsahů soli. Hypertenze, neboli zvýšený tlak potom otevírá bránu k mnohem závažnějším zdravotním problémům, jejichž smutným cílem bývají zejména srdce a cévy. Ve srovnání s Evropou jsme se spotřebou 14 až 15 gramů denně na pomyslném chvostu tabulky. Evropský průměr totiž činí 8 až 12 g soli na osobu na den, přičemž v Německu, Rakousku a Švýcarsku se tento denní průměr pohybuje pouze kolem 6 g.
Zdravotní experti říkají, že kdyby se spotřeba soli omezila na polovinu, došlo by v České republice ke snížení výskytu cévních mozkových příhod o 25 % a kardiovaskulárních onemocnění o 17 %. Vysoký krevní tlak se objevuje i u malých dětí, u kterých příjem soli významně překračuje denní doporučené normy. A tak se stává, že až u 80 % kojenců dostává v kojenecké výživě více soli, než malé tělo dokáže vyloučit. U pozdějších starších dětí se tak děje téměř u všech. Sůl je všude a pomalu nás zabíjí. Ze soli se rovněž rádo tloustne. Sůl samozřejmě vyvolává žízeň, kterou mnozí z nás hasí slazenými limonádami. Obezita rovněž patří největší zabijáky Čechů a omezení příjmu soli ve velké míře pomáhá v prevenci nemocí srdce a cév.
Pečivo, šunky a sýry
Sůl zlepšuje chuť a konzistenci pečiva, a tak ji výrobci do svých produktů rádi přidávají. Z výzkumu Světové zdravotnické organizace vyplývá, že z dvaceti testovaných pekařských výrobků bylo pouze 11 v pořádku vzhledem k množství soli. Nejhůře hodnocený rohlík, který byl také posypán krystalky soli, obsahoval 1,83 gramu soli na 100 gramů výrobku. Nejméně pak chléb z regionální Pekárny Lično u Hradce Králové, který ke své existenci potřeboval „jenom“ 0,71 gramu soli.
Šunky a ostatní uzenářské výrobky doslova překypují množstvím soli. Výrobci to dělají proto, že tím jejich produkty dostávají lepší konzistenci, pěknou narůžovělou barvu a sůl také výborně konzervuje. A tak potom můžeme najít v párcích až 6 gramů soli, ve 100 gramech šunky je soli 1,8 až 2 gramy chloridu sodného a tak dál.
V sýrech najdete nejvíce soli v plísňových sýrech, jako niva, rokfór, camembert. Tyto druhy sýrů lze nahradit tvrdými a polotvrdými sýry, které ale také obsahují poměrně dost soli. Nejlepší volbou se tak optikou množství soli jeví čerstvé sýry typu žervé nebo cottage.