Nabídka
Přidej
článek

Syndrom čínské restaurace – o co jde a jak mu předejít?


Čínskou kuchyni si po světě oblíbila nejpočetnější množina strávníků. Objednám si „čínu“ zní úplně stejně často v Peru ja..
(celý článek)

Čínskou kuchyni si po světě oblíbila nejpočetnější množina strávníků. Objednám si „čínu“ zní úplně stejně často v Peru ja...


Čínskou kuchyni si po světě oblíbila nejpočetnější množina strávníků. Objednám si „čínu“ zní úplně stejně často v Peru jako na Novém Zélandu nebo v Polsku. A stejně často se „čínou“ myslí téměř to samé jako na druhé straně zeměkoule. Čím se tedy vyznačuje univerzálnost „číny“ a co ji v chuti spojuje, že chutná lidem všude po světě totožně? Jedním z aspektů, který byl vědou potvrzen, se ukázalo být nadměrné množství soli, které některé používané omáčky v čínských bistrech obsahují. Toto lze ale velmi jednoduše změnit – vaší přesnější objednávkou.

Fenomén čínské restaurace


Takto je lehce ironicky nazýván syndrom čínské restaurace. V reálu jde o žízeň, kterou způsobuje právě oběd v čínské restauraci, protože jídlo v těchto bistrech obsahuje značné množství soli. Úsilí, které tělo vynakládá na odstranění soli z těla, se projevuje velkou žízní. Glutamát monosodný (glutaman sodný, MSG) prostě patří do základů čínské moderní kuchyně, ale obsahuje pouze třetinu sodíku oproti stolní soli.

Syndromem čínské restaurace je vlastně označení pro nežádoucí nebo alergickou reakci, která se u některých lidí při konzumaci glutamátu může projevit. Vedle asijské kuchyně se ale MSG vyskytuje i v potravinách, u nichž byste to neřekli. Například v rajčatech, sýrech, v Anglii oblíbené pomazánce Marmite, mořských řasách nebo ve worchestrové omáčce.
V samotné Číně stesky na sůl neuslyšíte. Číňané jsou zvyklí, přitom každoročně spotřebovávají 1,6 až 1,8 milionu tun krystalů MSG. Většina domorodců zná takto skrytou sůl pod pojmem weijing neboli chuťová esence. Dokonce i čínští kuchaři, kteří nepoužívají glutamátové krystaly, dávají do vlastních receptů alespoň sójovou omáčku.


Množství zkonzumované soli za den na obyvatele:

doporučení WHO: 5 gramů soli

Čína: 16 až 18 gramů soli

Česká republika: 14 gramů soli

evropský průměr: 8 až 12 gramů soli

Německo, Rakousko, Švýcarsko: 6 gramů soli

na denní spotřebu obecně postačí 2 gramy soli

 


Jak vybrat „zdravou čínu“


Pokud dostanete chuť na nějakou čínskou hotovku, která sama o sobě není špatná a množstvím kalorií plně saturuje dospělého člověka, volte raději sladkokyselé chilli omáčky než slanou omáčku z ústřic nebo omáčku hoisin. Zatímco nejznámější čínské ústřicové omáčky v sobě mají kolem 12 gramů soli na 100 gramů výrobku, tak jiné omáčky s podobnou sladkokyselou chutí obsahují pouze 0,6 gramů soli na 100 gramů výrobku. Věnujte tedy pozornost složení.
Drobnou zajímavostí je, že britští vědci spočítali množství soli v jednotlivých potravinách. Vyšlo jim, že pět velkých hamburgerů od McDonalda obsahuje stejné množství soli jako ty nejhorší pokrmy z čínské kuchyně.
Hnědá rýže je určitě zdravější než rýže bílá a jarní závitky obsahují méně soli než závitky vaječné. Problémem zůstává nejasnost v postupech při přípravě čínských a asijských jídel v restauracích. Množství tuků a soli pak lze jen těžko odhadovat. Je třeba se tak zaměřit na jiné indikátory.

Jak se vyhnout schovaným kaloriím


Čínské dobroty připravované v páře, jako jsou například tradiční čínské knedlíčky, zelenina nebo mořské plody, obsahují méně soli než jídla smažená. Pozor si však dejte na přílohové omáčky. Vhodnější než sójová jsou omáčky s chilli nebo octovým základem.
V páře udělaná rýže představuje zdravější variantu čínských nudlí, které se mnohdy válejí přímo ve slané omáčce. Zejména smažené nudle obsahují sójovou omáčku a další glutamátové příchutě.

I když je to už trochu otravné, tak zopakujme – polévka je grunt. Jenže u čínské kuchyně, potažmo u jejich polévek je to trochu jinak. Polévky servírované v čínských restauracích nejsou těmi polévkami, jak je známe my. Bohatá a pikantní chuť se dosahuje přidáváním slaných ingrediencí a omáček.
Čekání na jídlo si v čínské restauraci často zkracujeme pojídáním krevetových lupínků. Možná byste měli vědět, že hrst těchto lupínků obsahuje až 200 kalorií a 14 gramů tuků. Co takhle vyměnit tuto nekonečnou dobrotu za popíjení zeleného čaje?

Čínské knedlíčky plněné krevetovou náplní

Čínské knedlíčky plněné krevetovou náplní


Zkuste doma legendární čínské knedlíčky s krevetovou náplní. Recept zde.


Čínské zelí se zázvorem

Čínské zelí se zázvorem


Toto je klasika na klasiky. Čínské zelí se zázvorem vás dostane skoro z každé nemoci.


Čínská nudlová polévka

Čínská nudlová polévka


Když čínskou polévku, tak připravenou doma. Dopřejte si tradiční nudlovou polévku bez hromady soli. Jednoduchý recept zde.



  • Kuchař: Lukáš Svítil
  • Publikováno:

Kategorie: Rady a tipy

Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Naši partneři