Nabídka
Přidej
článek

Sýr halloumi vás svojí přeludnou existencí nepřestane okouzlovat


Určitě to také znáte. Něco vypadá, chutná a stojí stejně jako například... (doplňte podle libosti), ale skutečnost je úpl..
(celý článek)

Určitě to také znáte. Něco vypadá, chutná a stojí stejně jako například... (doplňte podle libosti), ale skutečnost je úpl...


Určitě to také znáte. Něco vypadá, chutná a stojí stejně jako například... (doplňte podle libosti), ale skutečnost je úplně jiná. Přesně tohle se vám může stát v případě sýru halloumi. Konzistence, struktura a chuť vám do chuťových pohárků a jejich receptorů do mozku neochvějně a natrvalo promítnou paradox – je to sýr, není to sýr. Samozřejmě že ano, ale díky tomu, že se při tepelné úpravě neroztéká a drží tvar, a také díky tomu, že při kousání sýr halloumi vrže, budete nadlouho tímto paradoxem ohromováni. Nehledě na to, že na sýr halloumi existuje nepřeberné množství receptů. Typickým receptem je například saganaki, sýr opečený na olivovém oleji se dochutí citronovou šťávou a mletým bílým pepřem. Pojďme si tedy tento sýr/nesýr představit.

Jestliže v obchodě váháte a nevíte, co na večeři, určitě sáhněte po sýru halloumi. Patří totiž k tomu nejzajímavějšímu, na co můžete v prodejně narazit. Je prostě velmi netradiční a originální. Konzistence – i po zahřátí tuhá, struktura – masová, chuť – jemně slaná, připomínající mozzarellu nebo jadel, zvuk na skus – vrzavý. Zkrátka a dobře, sýr halloumi si vaši pozornost určitě zaslouží.

Sýr, či nesýr, to je otázka: je důstojnější nezapřít se a snášet surovost tohoto protikladu (Halloumi Hamlet)


Polotvrdý sýr halloumi se vyrábí, nebo přesněji pochází z Kypru, odkud se rozšířil do Řecka, Libanonu, Sýrie a potom dál do celého světa. K ovčímu mléku jako k hlavní surovině se postupem času přidalo i mléko kozí či kravské. Jedná se o bílý, někdy lehce zašedlý sýr, s kompaktní pružnou konzistencí. Chuťově je lehce slaný, což je jeho dominantní složka. Tím pádem je to sýr, který lze výborně kombinovat s mnoha přísadami. Budete se divit, ale bude vás nutit ukrojit si další a další kousek. A kdybyste sýr ochutnávali poslepu, možná ani nepoznáte, že jde o běžný sýr. Ovšem až tepelnou úpravou sýr halloumi získává ty pravé grády.

Výroba sýru halloumi


Dříve se připravoval výhradně z ovčího mléka. Nicméně ne vždy byla po ruce ovce plná mléka, a tak se začal vyrábět i z kravského nebo kozího mléka. Mléko s tučností kolem 3 % se zakysá s jednoprocentním smetanovým zákysem, přidá se 0,1 až 0,2 % termofilní kultury. Ta pomáhá k rychlejšímu prokysání. Sýr halloumi se potom sýří při teplotě 32 stupňů a doba srážení je průměrně 35 minut. Následně se sýřena nakrájí na malé kousky, které se vloží do velké vany a lehce se zalisují. Vytvoří se větší hmota, která se krájí na čtverce. Po pečlivém prokysání, které trvá zhruba 2,5 hodiny při teplotě 26 až 30 stupňů, se paří v syrovátce teplé mezi 80 a 85 stupni. Kousky sýra nejprve klesnou na dno vany, aby po půl hodině začaly vyplouvat na hladinu. Kousky, které zůstanou na dně, jsou kyselé a rozbředlé a vyhazují se. Následně po nařezání do patřičných tvarů se vloží do solné lázně, ve které po dobu 2 až 3 měsíců sýr halloumi nasaje svoji nezaměnitelnou chuť.

Sýr halloumi se kamarádí s kdekým


Velký kamarád je sýr halloumi s grilem, se kterým se přátelství stalo opravdu pevným. Nepotřebujete k tomu žádné grilovací desky, papiloty nebo alobaly. Ogrilovaný sýr halloumi se pěkně vyjímá s otisky roštu, kdy vytváří na jinak bílém sýru elegantní linie. Sýr je sám o sobě slaný, a tak nepotřebuje dosolovat. Kdyby se vám zdál slaný příliš, namočte jej na chvíli do mléka. Máta patří k favoritům ingrediencí, které můžete použít, ale halloumi je výborný i s grilovanou zeleninou, nebo zkuste velmi oblíbenou variantu, s níž se můžete setkat v místě původu tohoto sýra, a to s melounem. Zde více než kde jinde platí – fantazii se meze nekladou. Sýr halloumi je navíc tak akorát tučný, takže všichni hlídači té správné linie můžou v pozornosti polevit. Grilovaný halloumi spolu s grilovanou zeleninou navíc vytváří nutričně velmi vyvážený celek.

Kde dostat sýr halloumi


Bohužel sýr halloumi nedostanete všude a nepatří k základnímu zboží, které najdete v každém obchodě. Jedna z variant je nákup on-line přes internetové obchody nebo specializované e-shopy. Nicméně světlé zítřky se na obzoru zatřpytily. Výrobní závod v Krásné Hoře patřící společnosti Laktos začal sýr halloumi vyrábět a aktuálně je k mání v Makru. I přes to, že jde o fungl novou výrobu, je jeho kvalita fantastická. Snadno se připravuje a je levný. Seznamte se, Joe Halloumi.

Grilované ovoce s medovou potírkou

Grilované ovoce s medovou potírkou


Zkuste grilované ovoce na horké letní večery. V tomto receptu ovoce s medovou potírkou.


Izraelský salát z kuskusu  s fenyklem a kozím sýrem

Izraelský salát z kuskusu s fenyklem a kozím sýrem


Fantastická kombinace kuskusu, fenyklu a kozího sýra vás dostane zas a znovu.


Francouzský toust se sýrem

Francouzský toust se sýrem


Bezvadnou snídani vám zaručí recept na francouzský toast se sýrem.



  • Kuchař: Lukáš Svítil
  • Publikováno:

Kategorie: Rady a tipy

Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Naši partneři