Tajemství červené řepy

Článek byl publikován

Když jsem za šerého úsvitu přijížděl na příjezdovou cestu jednoho z těch lépe udržovaných venkovských pozemků, ani ve snu by mě nenapadlo, že při plném denním světle vyřknu slova: „Nemáte nějakou řepu, kterou bych si mohl odvézt?“ Samozřejmě jsem dostal spoustu řepy a informací o ní k tomu. Starší chlapík – majitel – mne provázel po jeho poli a začal vyprávět tolik, co já tu svými slovy napíšu.


Mnozí ji považují za nepříliš chutnou, ne-li nechutnou kořenovou zeleninu, pro níž není využití v žádném jídle. Často si ji bereme jen jako přílohu v nakládané podobě a vychutnáváme si sladko-kyselou chuť nálevu. Jenže doba jde dál a mnozí začali jejího kouzla hojně využívat v jídlech, ve kterých se stává středem pozornosti. Pojďme se tedy na tento kus zeleniny podívat blíž:


Původ
Po chvilce studování Beta vulgaris se přesuneme do Středomoří a severoafrického prostředí, kde má také svůj původ.  První zmínky o ní se pohybují tři tisíce let nazpět v Babylonii; využití se jí dostalo i ve starém Římě – v podobě potravy a léčiva – kam se se postupem času rozšířila.


Léčivé účinky
Určitě si teď říkáte, jaké má řepa léčivé účinky, a abych pravdu řekl, tak i já sám jsem byl na pochybách, jestli vůbec nějaké zásadní má. Narazil jsem však na fakt, který se týká hojného množství betaninu, jež se v ní nachází, a který brání rozvoji kornatění tepen a podporuje činnost jater. Také její barvivo má svá dobra – rozšiřuje věnčité tepny a zpevňuje stěny vlásečnic. Mezi přímé léčivé účinky patří účinky močopudné, vylučování soli z těla, povzbuzování činnosti žaludku a tvorby žluči. Dodává pružnost a lesk pleti, vlasům a nehtům.


V červené řepě běžně najdeme – pokud se jedná o sto gramů – přibližně sedmdesát miligramů sodíku, tři sta osmdesát miligramů draslíku a dvacet miligramů vápníku. Dále obsahuje hořčík a z mikro prvků rubidium a cesium. Rostlinná barviva a antokyany pak zabraňují křehkosti cév. Navíc obsahuje vitamín C, B a další.


Závěr
A když teď držím tento zázračný kořen v ruce, stále ještě s nohama zabořenýma v hlíně na poli starého zemědělce, přemýšlím nad tím, jak by se nakonec dala chutně sníst. Na internetu a v novinových článcích koluje spousta receptů s červenou řepou, ale důležitý je pouze ten jednoduchý fakt: za studena se hodí do salátů s čerstvou zeleninou, jablky, zelím, pomeranči a ořechy; za tepla se taktéž hodí do salátů, ale míchaných se smetanou, majonézou, marinádou atp. Obojí je velmi dobrou přílohou k pečenému masu, uvařenou řepu pak stačí jen osolit a podávat těm, kteří nemusí kyselé saláty a jiné přílohy.


I přes její neobyčejnou zeleninovou chuť si nakonec u spousty lidí získává slávy. Chce to jen využívat nových receptů, které nám moderní doba, v internetové podobě především, přináší, a pak se směle pustit do vaření a přípravy zmiňovaných i nezmiňovaných variant. Dokážu si představit, že s ostatní zeleninou, malým množstvím soli a kuřecím masem se jedná o velice zdravé jídlo, které by vám doporučil kdejaký odborník na stravu.


Pohyb, dostatek potravy a zdravé jídlo, to vše je jedním z hlavních pilířů hubnutí, udržování kondice i posilování svalů. A řepa do něj tedy po právu patří. Spokojeně jsem se po několika hodinách odebral zpět do auta, zabouchl za sebou dveře a s rámusením motoru mého starého Fiatu jsem naposledy zamával.


Když jsem za šerého úsvitu přijížděl na příjezdovou cestu jednoho z těch lépe udržovaných venkovských pozemků, ani ve snu by mě nenapadlo, ...

Sdílejte článek:

Recenze a hodnocení receptu


Napište vaší recenzi nebo komentář


Tento recept ještě nebyl okomentován
Tajemství červené řepy
Tajemství červené řepy Tajemství červené řepy

Autoři článku

Podpora uživatelů

Naši partneři

×

Váš recept je nyní uložen!

Zaregistrujte se, aby jste se k uloženým receptům později dostal/a.
Přihlásit se přes sociální sítě


Podmínky použití | Ochrana os.údajů