Nabídka
Přidej
článek

Tajemství připravy dokonalé omelety. V čem se nejvíce chybuje?


Nadýchané, variabilní a levné jídlo, to je omeleta! Tento skvělý pokrm z vajec se dá plnit, zavinovat nebo podávat jen ta..
(celý článek)

Nadýchané, variabilní a levné jídlo, to je omeleta! Tento skvělý pokrm z vajec se dá plnit, zavinovat nebo podávat jen ta...


Nadýchané, variabilní a levné jídlo, to je omeleta! Tento skvělý pokrm z vajec se dá plnit, zavinovat nebo podávat jen tak. K jeho přípravě lze použít celou řadou přísad a vytvořit se tak dá skvělá snídaně, oběd nebo večeře. V čem tkví tajemství perfektní omelety?

Základem je výběr vhodné pánve. Záleží i na její velikosti, která by měla být přibližně od 20 do 22 cm. Pro jednoho strávníka však stačí i pánev o něco menší, s průměrem 17 cm. Důležitý je také povrch, z něhož je vnitřek pánve vyrobený. Mělo by jít o nepřilnavou vrstvu, například teflon, aby se vejce při tepelné úpravě nepřipalovala. Omeleta se totiž neotáčí jako palačinky, ale opéká pouze z jedné strany. Její spodní část by měla být pevná a vršek trochu tekutý, a to chce dobrou přípravu. 

Základní otázka zní, pro kolik osob omeletu připravujeme. Na jednoho strávníka použijeme 2 - 3 vejce, pro dva lidi to tedy bude 4 - 5 kousků. A co dál?

Podrobný postup pro přípravu omelety: 


1) V misce rozklepneme vejce a pořádně je prošleháme metličkou. Zde je třeba vynaložit dost úsilí, aby v tekutině nezůstaly větší kousky žloutku nebo bílku, to by totiž na pánvi dělalo neplechu. Pokud nám do misky proklouzl kousek skořápky, vytáhneme ho za pomoci většího kousku.  

2) Prošlehaná vejce osolíme, opepříme a šup s nimi na pánev. Tu je ale předem třeba pokapat trochou oleje nebo na ní nechat rozpustit přepuštěné máslo. Tyto dva tuky lze i kombinovat. Omeletka pak budu ještě o něco chutnější. 

3) A opět přichází na řadu trpělivost. Omeletu nesmíme dělat příliš zprudka nebo rychle, protože tím bychom ji degradovali. Spodek by byl připálený a vršek příliš dodělaný, a to je nežádoucí. Sporák proto zahřejeme na střední teplotu a nebudeme pospíchat. 

4) Vaječná směs už se tepelně upravuje a teď přichází na řadu bod, který rozděluje kuchaře na dva tábory. Jedni do procesu opékání nezasahují a nechávají směs svému osudu. Druzí vejce pár sekund po nalití do pánve párkrát jemně potáhnou vidličkou směrem od krajů ke středu a pohybem pánve směs opět vrací na původní místo. Ať tak či onak, omeletu necháme asi minutu, maximálně dvě na sporáku. 

5) Vršek vaječné placky je stále mírně tekutý a to je chvíle, kdy do směsi nastrouháme sýr. Použít lze například po vzoru Angličanů čedar nebo přidat jiný typ sýra dle vlastních preferencí. Aby byla omeleta pěkně barevné, můžeme přisypat i čerstvé nasekané bylinky. Kdo má hodně mlsný jazýček, ten může k sýru přidat ještě nakrájenou šunku, cibulku nebo třeba žampiony.

6) Nyní přichází čas na překlopení vaječné placky. Na pomoc si vezmeme obracečku, s níž nejprve objedeme obvod pánve, aby se kraje uvolnily, a pak placku rychlým pohybem překlopíme. I přehnutou omeletu lze ještě "vytunit", a to například opečenou slaninou nebo čerstvou zeleninou.



Omelety s kopřivami

Omelety s kopřivami


Jarní varianta oblíbeného pokrmu z vajec obohacená o zelenou bylinku kopřivu.


Vaječná pomazánka s tofu

Vaječná pomazánka s tofu


Z vajec se dá připravit i báječná pomazánka, tato netradičně s tofu.


Vajíčkový salát

Vajíčkový salát


Ani salát z vajíček není k zahození. Skvěle zasytí a na stole se po něm jen zapráší.


Míchaná vejce

Míchaná vejce


Na rozdíl od omelety se míchaná vejce promíchávají i na pánvi. Ozdobit je lze kořením nebo je obohatit cibulkou, šunkou a nakrájenou čerstvou paprikou.


Pikantní plněná vejce

Pikantní plněná vejce


Ostřejší varianta pokrmu z vajec, která se skvěle hodí například jako chuťovka k vínu.



  • Kuchař: Alena B.
  • Publikováno:

Kategorie: Rady a tipy

Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Naši partneři