článek

Taky nemůžete (a vlastně ani nechcete) odolat čokoládě?


Najdete ve svém okolí někoho, kdo by neměl rád čokoládu? Těžko, že? Takových lidí je opravdu velmi málo. Snad jen ti, co ..
(celý článek)

Najdete ve svém okolí někoho, kdo by neměl rád čokoládu? Těžko, že? Takových lidí je opravdu velmi málo. Snad jen ti, co ...


Najdete ve svém okolí někoho, kdo by neměl rád čokoládu? Těžko, že? Takových lidí je opravdu velmi málo. Snad jen ti, co ji z nějakého zdravotního důvodu nesmí. A zamysleli jste se někdy nad tím, proč ji tak milujeme? Snad pro ten slastný pocit v ústech, když se rozpouští? Pro tu s ničím nezaměnitelnou chuť na jazyku? Není třeba pátrat po důvodech. Jisté je jen to, že čokoláda je velmi populární na celém světě. A to nejen jako ta klasická čokoládová tabulka. Čokoláda má i spoustu jiných forem. Třeba nápoje. Od klasického kakaa v dětství, až po horkou čokoládu ozdobenou šlehačkou. Čokoláda je také jednou z nejdůležitějších a nejoblíbenějších ingrediencí při výrobě dortů, zákusků, zmrzlin, sušenek a dezertů vůbec. Také ji známe ve formě figurek lidí, pohádkových postav či zvířátek. Vánoční kolekce, kterou zdobíme stromeček pro děti, se bez čokolády neobejde. Velikonoční zajíčci, čokoládová vejce, čokoládové mikulášské figurky. Dovedete si představit nějaké svátky bez čokolády? Svatého Valentýna bez čokoládového srdce, višní v čokoládě, oříšků či mandlí v čokoládě, čokoládové bonboniéry?

Čokoláda se vyrábí z pražených, mletých a kvašených zrnek tropického kakaového stromu. Zpracováním a přidáním různých přísad a obměňováním jejich množství pak získáváme:

hořkou čokoládu - bez přidání mléka,

mléčnou čokoládu - s přídavkem kondenzovaného nebo sušeného mléka,

bílou čokoládu – bez pevných kakaových složek, pouze kakaové máslo,

ledovou čokoládu – obsahuje nerafinovaný kokosový tuk,

bublinkovou čokoládu – s odlišným způsobem výroby pomocí vhánění vzduchu,

couverture - tuto čokoládu používaji profesionální cukráři (např. Lindt, Coco Barry) a prodává se v gurmánských obchodech. Její výborná chuť je způsobena tím, že obsahuje mnoho kakaového másla nejvyšší kvality.

 

Čokoláda prý je i afrodiziakum a má pozitivní vliv na naše srdce. Je třeba ale dávat pozor na velké množství tuku a cukru, které obsahuje.

Občas si kvalitní čokoládu ale dopřejeme rádi všichni. V obchodech také často narazíme na výrobky, které se sice tváří jako čokoládové, ale ve skutečnosti jsou vyrobené z různých náhražek. Všechny ty levné vánoční a mikulášské figurky většinou nemají s čokoládou nic společného.

A nakonec pár receptů na čokoládové pochoutky, do kterých raději použijte kvalitní čokoládu.

Čokoládová poleva

Čokoládová poleva


Oblíbená ozdoba každého dortu. Rychlá a snadná příprava.


Čokoládová hnízda

Čokoládová hnízda


Velikonoční nepečený moučník z čokolády. Ozdobte si ho podle vlastní fantazie.


Brownies s čokoládou

Brownies s čokoládou


Vláčný a lahodný zákusek ke kávě nebo čaji. Brownies máme rádi.


Čokoládová zmrzlina

Čokoládová zmrzlina


Pochoutka nejen pro děti. Připravte ji předem, musíte počítat s časem na mražení.


Horká čokoláda

Horká čokoláda


Nápoj, který nás zahřeje a určitě nám i zlepší náladu. V podzimních a zimních plískanicích je to ten nejlepší lék na splín.


Muffiny s kousky čokolády

Muffiny s kousky čokolády


Tady nemůžete šlápnout vedle. Pohoštění pro přátele společně s dobrou kávou.



  • Kuchař: HanaRohlenová
  • Publikováno:

Kategorie: Rady a tipy

Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Naši partneři