Sdílet:

Těsto na pizzu

Tomáš Rohlena

Hodnocení obsahu
Sdílejte obsah s přáteli

Pojďte si společně s námi připravit těsto na pizzu! Sice to asi nebude tak dobré a kvalitní, jako byste se na pizzu vydali do Itálie, nicméně není nad to si doma připravit svou vlastní pizzu a poté jí pohostit své blízké.

Recept jednoduché těsto na pizzu


Suroviny: 2 hrnky kvalitní polohrubé mouky, polévková lžíce droždí, špetka cukru, sůl, vlažná voda, 1 lžička octa (můžeme vynechat).

Postup: Droždí rozdrolíme asi do ½ hrnku vlažné vody, přidáme cukr a utvoříme kvásek. Vlijeme ho do mísy, kde jsme si připravili mouku a sůl, podle potřeby přidáme vlažnou vodu a můžeme přidat i trochu octa. Vypracujeme hladké řidší těsto, které necháme v teple 1 ½ hodiny kynout. Potom na moukou posypaném vále vyválíme asi ½ cm silnou vrstvu a přemístíme ji na dobře vymaštěný plech. Těsto na plechu pokapeme olejem.

Doporučení: Skvělé těsto chutná, pokud před pečením potřete okraje pizzy olejem smíchaným s rozlisovaným česnekem.


Recept na pizzu


Suroviny: 400 g hladké mouky, 40 g droždí, asi ¼ l vody, sůl, 3 polévkové lžíce oleje.

Postup: Droždí rozdrolíme do mouky, přidáme vodu, sůl a olej a těsto necháme vykynout. Po vykynutí těsto rozdělíme na 4 díly. Každý díl na pomazaném plechu rukou roztlačíme do velikosti talíře a potřeme kečupem. Nazdobíme dle chuti.

Pizza – Rosti


Suroviny: 1 kg brambor, 1 cibule, sůl, 3 lžíce tuku na pečení, 5 rajčat, ½ malé cukety, 120 g trvanlivého slámu, 100 g mozarelly, 2 lžíce míchané čerstvé nakrájené zeleniny

Postup: Brambory oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno, smícháme s bramborovou hmotou a osolíme. Na pánvi rozpálíme tuk a bramborové těsto po porcích po obou stranách opečeme. Potom placky odstavíme. Omyjeme rajčata a cuketu, rajčata nakrájíme na plátky. Z cukety vydlabeme dužinu a nakrájíme. Salám nakrájíme na proužky. Pizzu dáme na ohnivzdorný talíř a obložíme proužky salámu, rajčaty a cuketou. Mozzarellu nakrájíme na kostičky a pizzu posypeme. Vše zapečeme v předehřáté troubě cca 8 minut. Před podáváním ještě pizzu posypeme kořením

Těsto na pizzu s kypřícím práškem


Suroviny: 250 g hladké mouky, 1/8 l mléka, 50 g másla, 1 vejce, 1 lžička soli, 2 lžičky kypřícího prášku

Postup: Prosejeme mouku a smícháme ji s kypřícím práškem, osolíme, přidáme mléko, vejce a spolu se změklým máslem vypracujeme těsto. Těsto necháme asi 15 minut odležet.

Sýrová pizza


Suroviny: 30 dkg rajčat, ½ balíčku sýra Hermelín, 10 dkg sýra Mozzarella, 7 dkg tvrdého sýra, 7 dkg sýra Niva, 3 cibule, 2 stroužky česneku, kapary, sůl, oregano, 2 lžíce oleje a tuk na vymazání formy

Postup: těsto připravíme podle výše uvedeného receptu. Rajčata a cibuli nakrájíme na kolečka, česnek prolisujeme a smícháme s jemně nastrouhaným tvrdým sýrem. Mozzarellu, Nivu a Hermelín pokrájíme na plátky. Formu na pečení vymažeme tukem. Troubu vyhřejeme na 200°C. Připravené těsto podle potřeby vytvarujeme a vložíme do vymazané formy. Na těsto poklademe rajčata, cibuli, střídavě klademe plátky jednotlivých sýrů a strouhaný sýr s česnekem. Nakonec pizzu ozdobíme kapary, osolíme, posypeme oreganem, zakapeme olejem a necháme ještě asi 10 minut odpočinout. Pečeme asi 20 minut.

Bramborová pizza


Suroviny: 50 dkg brambor, 30 dkg mrkve, 3 pórky, 3 papriky, 3 rajčata, 3 vejce, 20 dkg anglické slaniny, 10 dkg sýra Mozzarella, 50 g olov, 1 lžíce hladké mouky, sůl, majoránka, tuk na vymazání formy, rozmarýn

Postup: Zeleninu omyjeme, brambory oloupeme a spolu s mrkví najemno nastrouháme. Dva pórky pokrájíme na nudličky. Nastrouhané brambory, mrkev a. Formu na pečení vymažeme a na dno nakrájíme anglickou slaninu. Na ni nalijeme bramborové těsto, které rozetřeme na dno. Pečeme v předehřáté troubě při 220° C asi 20 minut. Papriky, rajčata a pórek nakrájíme na kolečka. Mozzarellu na plátky. Předpečenou pizzu vyndáme z trouby. Rozložíme na ni zbylé plátky anglické slaniny, rajčata, papriku, pórek a navrch dáme plátky Mozzarelly. Ozdobíme olivami a rozmarýnem. Pizzu dáme ještě na 10 minut do trouby.  

Mořská pizza


Suroviny: 2 krabičky oček, 10 dkg mrazených krevet, 20 dkg pórku, 30 dkg rajčat, 10 dkg tvrdého sýra, 50 g kaparů, sůl, šalvěj, oregano, bazalka, zelená petrželka, olej na potření těsta, tuk na vymazání plechu

Postup: Připravíme si těsto na pizzu, popřípadě použijeme těsto hotové. Z oček slijeme olej a očka rozvineme na proužky. Krevety necháme částečně rozmrazit. Rajčata a pórek omyjeme a nakrájíme na plátky. Sýr nastrouháme. Troubu předehřejeme na 200°C. Plech na pečení vymažeme. Vykynuté těsto dáme na pomoučený vál, upravíme na plech a potřeme olejem. Na těsto urovnáme rajčata a pórek, osolíme, posypeme oreganem, bazalkou a šalvějí. Na rajčata pak klademe proužky oček střídavě s krevetami a kapary. Pečeme asi 20 minut. Pizzu na závěr posypeme sýrem, který dáme ještě na chvíli do trouby roztavit.

Pizza Margherita

Pizza Margherita


Klasická Pizza Margherita se sýrem a rajčaty. Idealní i pro děti, které ji mají v oblibě. Mozzarella je základem této Pizzy.


Pizza s kuřecím masem

Pizza s kuřecím masem


Pro milovníky Pizzy s masem je skvělá volba tato Pizza s kuřecím masem, která je rychlá na přípravu a neurazí.



Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář

Pro přidání komentáře k Těsto na pizzu, je nutné být přihlášený(á)/zaregistrovaný(á).


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Hledat podobné články jako Těsto na pizzu.
Nebo hledejte podobné podle části názvu: těsto, pizzu.

Kde najít informace



×