Těsto na pizzu

Článek byl publikován

Pojďte si společně s námi připravit těsto na pizzu! Sice to asi nebude tak dobré a kvalitní, jako byste se na pizzu vydali do Itálie, nicméně není nad to si doma připravit svou vlastní pizzu a poté jí pohostit své blízké.


Recept jednoduché těsto na pizzu



Suroviny: 2 hrnky kvalitní polohrubé mouky, polévková lžíce droždí, špetka cukru, sůl, vlažná voda, 1 lžička octa (můžeme vynechat).


Postup: Droždí rozdrolíme asi do ½ hrnku vlažné vody, přidáme cukr a utvoříme kvásek. Vlijeme ho do mísy, kde jsme si připravili mouku a sůl, podle potřeby přidáme vlažnou vodu a můžeme přidat i trochu octa. Vypracujeme hladké řidší těsto, které necháme v teple 1 ½ hodiny kynout. Potom na moukou posypaném vále vyválíme asi ½ cm silnou vrstvu a přemístíme ji na dobře vymaštěný plech. Těsto na plechu pokapeme olejem.


Doporučení: Skvělé těsto chutná, pokud před pečením potřete okraje pizzy olejem smíchaným s rozlisovaným česnekem.


Recept na pizzu



Suroviny: 400 g hladké mouky, 40 g droždí, asi ¼ l vody, sůl, 3 polévkové lžíce oleje.


Postup: Droždí rozdrolíme do mouky, přidáme vodu, sůl a olej a těsto necháme vykynout. Po vykynutí těsto rozdělíme na 4 díly. Každý díl na pomazaném plechu rukou roztlačíme do velikosti talíře a potřeme kečupem. Nazdobíme dle chuti.


Pizza – Rosti



Suroviny: 1 kg brambor, 1 cibule, sůl, 3 lžíce tuku na pečení, 5 rajčat, ½ malé cukety, 120 g trvanlivého slámu, 100 g mozarelly, 2 lžíce míchané čerstvé nakrájené zeleniny


Postup: Brambory oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno, smícháme s bramborovou hmotou a osolíme. Na pánvi rozpálíme tuk a bramborové těsto po porcích po obou stranách opečeme. Potom placky odstavíme. Omyjeme rajčata a cuketu, rajčata nakrájíme na plátky. Z cukety vydlabeme dužinu a nakrájíme. Salám nakrájíme na proužky. Pizzu dáme na ohnivzdorný talíř a obložíme proužky salámu, rajčaty a cuketou. Mozzarellu nakrájíme na kostičky a pizzu posypeme. Vše zapečeme v předehřáté troubě cca 8 minut. Před podáváním ještě pizzu posypeme kořením


Těsto na pizzu s kypřícím práškem



Suroviny: 250 g hladké mouky, 1/8 l mléka, 50 g másla, 1 vejce, 1 lžička soli, 2 lžičky kypřícího prášku


Postup: Prosejeme mouku a smícháme ji s kypřícím práškem, osolíme, přidáme mléko, vejce a spolu se změklým máslem vypracujeme těsto. Těsto necháme asi 15 minut odležet.


Sýrová pizza



Suroviny: 30 dkg rajčat, ½ balíčku sýra Hermelín, 10 dkg sýra Mozzarella, 7 dkg tvrdého sýra, 7 dkg sýra Niva, 3 cibule, 2 stroužky česneku, kapary, sůl, oregano, 2 lžíce oleje a tuk na vymazání formy


Postup: těsto připravíme podle výše uvedeného receptu. Rajčata a cibuli nakrájíme na kolečka, česnek prolisujeme a smícháme s jemně nastrouhaným tvrdým sýrem. Mozzarellu, Nivu a Hermelín pokrájíme na plátky. Formu na pečení vymažeme tukem. Troubu vyhřejeme na 200°C. Připravené těsto podle potřeby vytvarujeme a vložíme do vymazané formy. Na těsto poklademe rajčata, cibuli, střídavě klademe plátky jednotlivých sýrů a strouhaný sýr s česnekem. Nakonec pizzu ozdobíme kapary, osolíme, posypeme oreganem, zakapeme olejem a necháme ještě asi 10 minut odpočinout. Pečeme asi 20 minut.


Bramborová pizza



Suroviny: 50 dkg brambor, 30 dkg mrkve, 3 pórky, 3 papriky, 3 rajčata, 3 vejce, 20 dkg anglické slaniny, 10 dkg sýra Mozzarella, 50 g olov, 1 lžíce hladké mouky, sůl, majoránka, tuk na vymazání formy, rozmarýn

Postup: Zeleninu omyjeme, brambory oloupeme a spolu s mrkví najemno nastrouháme. Dva pórky pokrájíme na nudličky. Nastrouhané brambory, mrkev a. Formu na pečení vymažeme a na dno nakrájíme anglickou slaninu. Na ni nalijeme bramborové těsto, které rozetřeme na dno. Pečeme v předehřáté troubě při 220° C asi 20 minut. Papriky, rajčata a pórek nakrájíme na kolečka. Mozzarellu na plátky. Předpečenou pizzu vyndáme z trouby. Rozložíme na ni zbylé plátky anglické slaniny, rajčata, papriku, pórek a navrch dáme plátky Mozzarelly. Ozdobíme olivami a rozmarýnem. Pizzu dáme ještě na 10 minut do trouby.  


Mořská pizza



Suroviny: 2 krabičky oček, 10 dkg mrazených krevet, 20 dkg pórku, 30 dkg rajčat, 10 dkg tvrdého sýra, 50 g kaparů, sůl, šalvěj, oregano, bazalka, zelená petrželka, olej na potření těsta, tuk na vymazání plechu


Postup: Připravíme si těsto na pizzu, popřípadě použijeme těsto hotové. Z oček slijeme olej a očka rozvineme na proužky. Krevety necháme částečně rozmrazit. Rajčata a pórek omyjeme a nakrájíme na plátky. Sýr nastrouháme. Troubu předehřejeme na 200°C. Plech na pečení vymažeme. Vykynuté těsto dáme na pomoučený vál, upravíme na plech a potřeme olejem. Na těsto urovnáme rajčata a pórek, osolíme, posypeme oreganem, bazalkou a šalvějí. Na rajčata pak klademe proužky oček střídavě s krevetami a kapary. Pečeme asi 20 minut. Pizzu na závěr posypeme sýrem, který dáme ještě na chvíli do trouby roztavit.

Pizza Margherita1. Pizza Margherita
Klasická Pizza Margherita se sýrem a rajčaty. Idealní i pro děti, které ji mají v oblibě. Mozzarella je základem této Pizzy.


Pizza s kuřecím masem2. Pizza s kuřecím masem
Pro milovníky Pizzy s masem je skvělá volba tato Pizza s kuřecím masem, která je rychlá na přípravu a neurazí.


Pojďte si společně s námi připravit těsto na pizzu! Sice to asi nebude tak dobré a kvalitní, jako byste se na pizzu vydali do Itálie, nicméně není nad to...

Sdílejte článek:

Recenze a hodnocení receptu


Napište vaší recenzi nebo komentář


Tento recept ještě nebyl okomentován
Těsto na pizzu
Těsto na pizzu Těsto na pizzu Těsto na pizzu Těsto na pizzu

Autoři článku

Tomáš Rohlena
×

Váš recept je nyní uložen!

Zaregistrujte se, aby jste se k uloženým receptům později dostal/a.
Přihlásit se přes sociální sítě


Podmínky použití | Ochrana os.údajů