Nabídka
Přidej
článek

Tibi krystaly: vyrobí domácí vodní kefír. Nápoj, který pročistí tělo a zvýší imunitu


Vodní kefír je velmi chutnou a zdravou variantou sladkých limonád. K jeho výrobě se používají tibi krystalky, kterým se n..
(celý článek)

Vodní kefír je velmi chutnou a zdravou variantou sladkých limonád. K jeho výrobě se používají tibi krystalky, kterým se n...


Vodní kefír je velmi chutnou a zdravou variantou sladkých limonád. K jeho výrobě se používají tibi krystalky, kterým se někdy také říká japonské mořské krystaly. Tyto drobné, poměrně měkké a zrníčkům podobné krystalky toho umí spoustu a nápoj z nich připravený dodá tělu energii i zvýší jeho obranyschopnost. 

Podobně jako ostatní produkty vytvořené fermentací tedy kvašením, vzniká i vodní kefír na základě symbiózy bakterií a kvasinek. Tibi krystaly mohou být velké 2 až 20 mm a k životu je probudí voda s cukrem. Právě cukr pro ně funguje jako potrava a při jeho zpracování vzniká oxid uhličitý, který věnuje tekutině lehkou perlivost. Výsledkem je příjemně nakyslý nápoj, méně sladký než limonáda a trochu nahořklý jako tonik. 

Multitalent


Důvodů proč si vyrobit vodní kefír je hned několik. V letních měsících poskytne skvělé osvěžení, ale to není vše, co tento nápoj umí. Je velmi prospěšný i pro fungování našeho organismu, a to hned několika způsoby. 

Fermentací vzniklý osvěžující drink je hotový poklad pro naše tělo. Obsahuje totiž enzymy a živé mikroorganismy, které osidlují střeva a pomáhají zlepšit naše zažívání, což se pozitivně odrazí i na obranyschopnosti těla. 

Nápoj je bohatý také na minerály jako vápník, jehož vlastnosti ocení zejména kosti, a také draslík, prospěšný pro fungování srdce. Vodní kefír se nenechá zahanbit ani co do obsahu vitamínů. Naleznete v něm vitamíny B, podporující látkovou výměnu a posilující nervový systém, vitamín C pro imunitu a K důležitý pro srážlivost krve. 

Fermentace je legrace


Výroba domácího vodního kefíru není žádná věda a pozorovat tibi krystalky při práci  může být dokonce i zábava. Co je pro výrobu perlivého fermentovaného nápoje třeba?

1 velká sklenice (například od okurek)

750 ml vody

30 g tibi krystalů

60 g cukru

30 g sušeného nesířeného ovoce (datle, fíky, rozinky, meruňky…)

1 - 2 kolečka bio citronu

Cukr necháme rozpustit ve vodě. Aby byl proces rychlejší, lze část vody zahřát a sladidlo v ní rozpustit a pak ji přilít ke zbytku vody. Tekutina tak bude mít pokojovou teplotu, která je pro přípravu kefíru ideální. 

Nyní přichází na řadu tibi krystaly, které nasypeme do sklenice s vodou. Pak přidáme sušené nesířené ovoce. To obohatí nápoj o dusík a zároveň dodá více chuti. Nakonec ponoříme do tekutiny plátky citronu, které nápoj dezinfikují od nežádoucích bakterií, a také ho lehce okyselí. Lahev uzavřeme víčkem, ale pozor! Víčko nesmí být utažené, aby mohl oxid uhličitý ven. 

Sklenici skladujeme při pokojové teplotě a za 1 - 3 dny máme hotový kefír. Před podáváním ho přecedíme přes plastové sítko a můžeme nalévat do skleniček. V sítku zachycené tibi krystalky pečlivě omyjeme vodou a můžeme začít s přípravou nového kefíru. 



Kvašáky

Kvašáky


Hodí se pro všechny milovníky nakládaných okurek, kteří ocení rychlejší variantu jejich přípravy.


Výborný domácí chléb z žitného kvásku

Výborný domácí chléb z žitného kvásku


Doma vyrobené potraviny udělají dvojnásobnou radost a člověk přesně ví jaké je jejich složení.


Kysané zelí s červenou řepou

Kysané zelí s červenou řepou


Klasika mezi kvašenou zeleninou. Bez kysaného zelí se česká kuchyně obejde jen stěží.


Okurkový osvěžující nápoj

Okurkový osvěžující nápoj


Další z řady nápojů, které oceníme zejména během horkého léta.


Osvěžující melounová limonáda

Osvěžující melounová limonáda


Léto bez melounu? To těžko! Připravit z něj lze i nápoj, který báječně občerství.



  • Kuchař: Alena B.
  • Publikováno:

Kategorie: Z redakce

Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Naši partneři