Nabídka
Přidej
článek

Tipy jak správně uchovávat chléb, aby vydržel dlouho čerstvý


Bez pečiva se v českých domácnostech obejde jen málokdo. V našem jídelníčku má své pevné místo a obložený chleba, housky ..
(celý článek)

Bez pečiva se v českých domácnostech obejde jen málokdo. V našem jídelníčku má své pevné místo a obložený chleba, housky ...


Bez pečiva se v českých domácnostech obejde jen málokdo. V našem jídelníčku má své pevné místo a obložený chleba, housky či rohlíky jsou jasná snídaňová či svačinová volba spousty z nás. Jak chléb správně uchovávat, aby vydržel chutný co nejdéle? Stačí dodržovat pár zásad.

Nekynutý chléb se pekl již v pravěkých dobách, ale také kynutá verze tohoto pečiva má bohatou historii, která sahá až do doby před narozením Krista. Dnes se chléb nejčastěji připravuje tradičním způsobem z žitného kvásku nebo se k jeho nakynutí používá droždí. Druhů chlebů je opravdu mnoho a záleží jen na vkusu konzumenta, který si vybere. Obecně platí, že je pečivo z celozrnné mouky výživově hodnotnější a tělu dodá více energie než bílé pečivo. To je totiž na obsah vlákniny, minerálů a vitamínu velmi chudé. 

Druhy chleba


Pečivo lze rozlišovat podle obsahu mouky, která byla pro jeho výrobu použita. Chleby se pečou žitné, pšenično-žitné i naopak žitno-pšeničné, celozrnné či vícezrnné…

Podle způsobu skladování můžeme v obchodě koupit chléb nebalený, zde hraje prim tradiční Šumava, tedy pšenično - žitný konzumní chléb s kmínem. U nebalených chlebů platí, že čím vypečenější - tmavší kůrka, tím déle vydrží. 

V regálech naleznete i zabalené pečivo. Zde je dobré číst etikety a myslet na to, že čím kratší seznam ingrediencí, tím pro naše zdraví lépe. Výhodou balených chlebů je delší trvanlivost, kupující se však musí rozloučit s křupavou kůrčičkou. 

Pečivo lze zakoupit i předpečené, vakuově balené nebo ze zmrazeného polotovaru. Co to znamená? Takové chleby a housky byly upečeny jen částečně, pak došlo k jejich rychlému zmrazení a dopékají se až přímo v pekárně na prodejně. Zákazník tak po vstupu do obchodu nasaje nádhernou vůni čerstvě upečeného pečiva a sliny se jen sbíhají. 

Zásady, aby pečivo vydrželo co nejdéle čerstvé: 


- Ideální teplota skladování chleba, rohlíků a housek je 18 - 22 °C.

- Proti osychání a předčasnému tvrdnutí ochrání pečivo papírový sáček nebo látkový ušitý z přírodních materiálů.

- Pro skladování jsou také vhodné chlebníky. I zde platí, že vhodnější jsou z přírodních materiálů. Vždy je však nutné, aby měl do chlebníku přístup vzduch, jinak hrozí, že pečivo začne brzy plesnivět. Ideální proto je, když je do takové nádoby vyvrtán dostatek průduchů. Také umístění chlebníku hraje velkou roli. Neměl by stát v blízkosti sporáku, mikrovlnné trouby nebo u okna, kde je vyšší teplota nebo vlhkost. 

Čeho se vyvarovat: 


- Pečivo neskladujte v plastových sáčcích. V nich se drží vlhkost a chleby začnou brzy plesnivět. Když už se na některém kousku pečiva plíseň objeví, neokrajujte ji, ale pečivo rovnou vyhoďte. Spory plísní totiž nejsou okem viditelné a je pravděpodobné, že chléb už byl jimi kontaminován i na dalších plochách. 

- Chleba neuchovávejte v lednici. Sice se může zdát, že vydrží déle, ale není tomu tak. V lednici pečivo díky chladu rychleji osychá, stárne a ztrácí na chuti. 

Jak dlouho by měly jednotlivé druhy chleba vydržet: 


Žitný chléb má trvanlivost v průměru 3 - 4 dny.

Pšeničný je na tom s výdrží nejhůře - poživatelný je 2 dny.

Celozrnné pečivo je co do trvanlivosti vítěz. Na něm si můžete pochutnávat 7 - 9 dní.










Domácí chleba

Domácí chleba


Není nad domácí chléb! Člověk přesně ví, co do něj dal a vylepšit ho může podle vlastních chutí.


Česnekový chléb

Česnekový chléb


Skvěle se hodí jako jednohubka k pivu nebo vínu a vůbec není nutné ho obkládat salámem či sýrem. Výborný je totiž samotný nebo namazaný máslem.


Bezlepkový chleba

Bezlepkový chleba


Na pečivu si mohou pochutnat i ti, kterým zdravotní stav nedovolí konzumovat lepek.


Olivový chléb se sušenými rajčaty a chřestem

Olivový chléb se sušenými rajčaty a chřestem


Tento recept povýšil obyčejný chléb na vyšší level. Polechtá nejen chuťové buňky, ale i ty zrakové, protože vypadá i chutná prostě báječně!


Řecký  dýňový chléb s jogurtem

Řecký dýňový chléb s jogurtem


Fantazii se meze nekladou a do chleba se dá přidat to, co má člověk rád. V tomto receptu to byla dýně a jogurt, díky nimž je výsledné pečivo nádherně vláčné.



  • Kuchař: Alena B.
  • Publikováno:

Kategorie: Rady a tipy

Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Naši partneři