Nabídka
Přidej
článek

Tipy jak vařit pod širým nebem


Pobyt na čerstvém vzduchu stimuluje imunitu a má pozitivní vliv na naše zdraví, ať už fyzické či duševní. V letních měsíc..
(celý článek)

Pobyt na čerstvém vzduchu stimuluje imunitu a má pozitivní vliv na naše zdraví, ať už fyzické či duševní. V letních měsíc...


Pobyt na čerstvém vzduchu stimuluje imunitu a má pozitivní vliv na naše zdraví, ať už fyzické či duševní. V letních měsících se přímo nabízí změnit návyky a například kuchyň přestěhovat do přírody. Ať už je vaření venku zábavou pro romantiky či nutností při delším pobytu v přírodě, měl by ho alespoň jednou za život vyzkoušet každý.

Bez elektřiny, tekoucí vody i oblíbeného nádobí. Kuchaři a kuchařky, kteří se rozhodnou vařit pod širým nebem, musí vsadit na minimalismus, jídelníček zjednodušit a upravit podle možností, v jakých lze pokrmy připravit. Ať už se rozhodnete vařit na otevřeném ohni nebo si k ruce přiberete plynový vařič, připravovat jídlo v přírodě má své zásady!

Kde se smí vařit


Letní kuchyni nelze zbudovat všude. Kempovat tzv. "na divoko" je v naší republice zakázané a podobně to platí i u našich sousedů. Les nebo louka totiž vždy někomu patří a může jít o soukromníka nebo o stát. Možnosti tu však jsou.

Kdo se nechce mačkat s dalšími výletníky u ohně v kempu, ten si může na internetu vyhledat seznamy veřejných tábořišť nebo ohnišť. Pro delší pobyt venku existují také aplikace, které zájemce navedou na místa, která majitelé legálně poskytují pro kempování "nadivoko".

Zásady pro vaření venku


Zjištění lokace - je prvním krokem pro to, abychom mohli vařit venku, ať už na otevřeném ohni či s použitím plynového vařiče.  

Bezpečnost - ta má zásadní význam. Poslední roky jsou léta hodně suchá a nebezpečí požáru o to větší. Oheň je proto třeba mít pod kontrolou a ohniště zajistit tak, aby nehrozilo, že zbloudilý uhlík zapálí les. Po vaření je nezbytné oheň uhasit.
Také při použití plynového vařiče je zásadní, aby stál stabilně a vaření bylo bezpečné pro kuchaře i jeho okolí. 

Úklid - sebrat po sobě odpadky i další připomínky toho, že jste tábořiště užívali, by mělo být samozřejmostí. Proto s úklidem předem počítejte a vybavte se například sáčky do odpadkových košů, abyste měli odpad kam uložit a šlo ho snadno transportovat do nejbližší popelnice.  

Možnosti vaření venku



  • Otevřený oheň - pro milovníky romantiky a dlouhých pohledů do praskajícího ohně. Pokrmy lze na ohni opékat na silnějších větvích, na roštu, který si donesete nebo je připravit v kotlíku. Pro umístění kotlíku nad oheň je nutné zbudovat trojnožku, na níž se hrnec upevní. K její výrobě se hodí zejména silné větve, které zajistí stabilitu, bezpečnější je však přinést si kovovou trojnožku z domova. 


  • Plynový vařič - poskytuje jednoduchý způsob jak ohřát polévku nebo čaj. Také těstoviny a instantní jídla se dělají na plynovém vařiči velmi snadno. Člověk se také nemusí trápit s rozděláváním ohně. 


  • Vaření v zemi - po vzoru pravěkých lidí lze zkusit přípravu pokrmů v díře vystlané kameny. Tady si ale strávníci budou muset na jídlo chvilku počkat. Nejprve je nutné díru vykopat. Poté ji vyložit kameny - asi do poloviny její výšky. Na kameny přijdou suché větve a klestí, které se zapálí a nechá hořet. Když ze dřeva zbydou pouze žhavé uhlíky, navrší se na žhavé kameny listí, mech, tráva apod.
    Další vrstvou budou pokrmy, které chceme tepelně upravit, například maso. To zakryjeme lněnou utěrkou, aby nebylo kontaminováno nečistotou, díru zakryjeme hlínou, drny a počkáme, dokud se maso neudělá. Trvat mu to může několik hodin - kuřeti přibližně pět. Zelenině to jde rychleji a na bramborách a cuketách si lze pochutnat už po půl hodině. 









Hospodský vepřový guláš

Hospodský vepřový guláš


Tuhle českou klasiku lze celkem snadno připravit i v kotlíku nad ohněm. Výsledkem budeme překvapeni!


Špekáčky na pivu

Špekáčky na pivu


Oblíbený tábornický pokrm jsou špekáčky. V létě se bez nich prostě neobejdeme.


Cuketa na grilu

Cuketa na grilu


I zeleninu jako cuketu lze snadno připravit při vaření venku. Na čerstvém vzduchu chutná o něco lépe!


Špíz na grilu

Špíz na grilu


Ani přípravy špízů se venku není třeba bát a chutnají fantasticky.



  • Kuchař: Alena B.
  • Publikováno:

Kategorie: Z redakce

Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Hledat podobné články jako Tipy jak vařit pod širým nebem.
Nebo hledejte podobné podle části názvu tipy jak vařit pod širým nebem .

Naši partneři