článek

Tipy na netypické domácí koření, které si zamilujete


Vyrobit si vlastní domácí koření není tak těžké. Většinou stačí povzbudit vaši fantazii a předat vám pár nápadů. Nebojte ..
(celý článek)

Vyrobit si vlastní domácí koření není tak těžké. Většinou stačí povzbudit vaši fantazii a předat vám pár nápadů. Nebojte ...


Vyrobit si vlastní domácí koření není tak těžké. Většinou stačí povzbudit vaši fantazii a předat vám pár nápadů. Nebojte se je vyzkoušet, třeba si je opravdu zamilujete.

Strouhaná citrónová kůra


Na přípravu potřebujeme čerstvé citróny, s kvalitní žlutou kůrou. Citróny umyjte, pečlivě vymačkejte a očistěte tak, aby vám zůstala pouze samotná citrónová kůra. Kůru dejte poblíž zdroje tepla, a nechte ji dostatečně usušit. Již zde se vám citrónová kůra odvděčí nádherou vůní.

Dobře usušenou citrónovou kůru pak na jemno nastrouhejte a znovu nechte dobře proschnout. Nyní máte poměrně hrubé citrónové koření, které můžete ještě lépe nadrtit pro větší jemnost. Jestliže jste nepodcenili samotné sušení, vydrží vám citrónové koření dostatečně dlouho. Jeho použití je velmi široké. Můžete ho používat do čaje, do buchet, na pečené ryby, do koktejlů a do spousty dalších pochutin. Citrónovou kůru můžete také obměnit, nebo namíchat s limetkovou, nebo pomerančovou kůrou. Pro výrobu tohoto koření používejte bio ovoce, které nebylo povrchově nijak chemicky ošetřeno.

Sušené petrželové lístky


Petržel primárně pěstujeme pro její bílý kořenovitý plod. I samotné lístky jsou ale jedlé, dokonce velmi chutné, a chuťově výrazné. Právě proto je můžete nadrobno nakrájet, a na běžném denním světle usušit. Výsledné koření je podobné například majoránce, ale chuťově trochu jiné. Tohle petrželové koření se náramně hodí do polévek, zapečených brambor, těstovin, bramboráků a podobných jídel.

Drcená kopřiva


Kopřiva roste téměř všude, takže s jejím sběrem nebudete mít žádný problém. Nasbíranou kopřivu pečlivě properte v teplé vodě. Následně je pečlivě sušte na sluníčku v co nejmenších vrstvách. Dokonale usušené kopřivy rozdrťte například v hmoždíři, nebo v hrnečku. Drcení musí být důkladné, aby koření bylo dostatečně jemné. Takto usušené kopřivy mají velmi typické aroma a chuť. Můžete je přidávat například do čajů, polévek a klidně i do různých pokrmů. Krom zajímavé chuti jsou kopřivy také zdravé pro tělo.


  • Kuchař: Redakce
  • Publikováno:

Kategorie: Bylinky

Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:


Naši partneři