článek

Tipy na zavařeniny a šťávy z malin podle Anuše Kejřové...


Doba sklizně nastala a dnes se dozvíte pár stradičních tipů od guru prvorepublikové kuchyně Anuše Kejřové. Jak zpracovat ..
(celý článek)

Doba sklizně nastala a dnes se dozvíte pár stradičních tipů od guru prvorepublikové kuchyně Anuše Kejřové. Jak zpracovat ...


Doba sklizně nastala a dnes se dozvíte pár stradičních tipů od guru prvorepublikové kuchyně Anuše Kejřové. Jak zpracovat letošní úrodu do lahodných zavařenin a svěžích drinků plných letního ovoce…

Malinový rosol


Chceme-li míti šťávy barvy pěkně karmínové, musíme maliny tlačiti přes mušelín v rukou. (Aby nám šťáva nezbarvila ruce, umyjeme si je octem a neutíráme jich, necháme je pouze oschnouti.) Na 1 kg promačkaných malin dáme 1 kg kusového tlučeného cukru na prudký oheň svařiti na velkou bublinu, pak tam vlijeme 1 kg malinové šťávy a necháme jen několik varů přejíti. Když se nám kapka šťávy, kterou jsme káply na talíř, neroztéká, je dosti.

Při úpravě rosolu, zavařenin a šťáv, musíme dbáti následujících pravidel:


  • Ovoce musí býti vždy dobře očištěno a zbaveno nahnilých neb poškozených částí; k přípravě těchto používáme vždy čistých, nových hliněných neb porcelánových nádob.

  • Výborně se k tomu hodí ohnivzdorná kamenina značky Diamant.

  • K protlačování ovoce použijeme vždy žíněného síta a na některé druhy ovoce, jako maliny, jahody, ostružiny, rybíz, borůvky, upotřebíme k protlačování mušelínu.

  • Plechových nádob smaltovaných neb hliníkových k zavařování nepoužijeme, neboť zčernají a dávají zavařeninám různé příchuti.

  • Vařečky na míchání musí býti vždy nové

  • Upravujeme-li ovocné rosoly, tu béřeme vždy velkou nádobu, abychom rosol brzy do varu přivedly, proto vždy vařme jen menší množství na větším rendlíku, pak máme rosol krásných barev a tuhý.


Malinová šťáva


Vaříme 1 kg cukru na malou perlu, hodíme tam 1 kg šťavnatých, dobře vyzrálých malin a necháme asi 5 minut povařiti. Pak je odstavíme z varu, necháme na teplém místě asi čtvrt hodiny státi, přecedíme přes mušelín, nalijeme do lahví a teprve úplně vychladlé zazátkujeme a na chladném místě uschováme.

Mnoho-li vymačkáme přes mušelín šťávy, tolik dáme tlučeného cukru, necháme prudce var přejíti a ihned odstavíme, vlažné do lahví nalijeme a studené pevně zazátkujeme.

Malinová marmeláda


Na kilogram protlačených malin béřeme 1/2-3/4 kg tlučeného, kusového, neb totéž množství krystalového cukru.

Protlačené maliny dáme do kamenného hrnce neb rendlíku chvíli povařiti, pak přidáme k nim cukr a vaříme je do zhoustnutí.

Teplou marmeládou plníme čisté, připravené sklenice a vychladlé povážeme dobře pergamenovým papírem.

Aby se nám zavařeniny nekazily, namáčíme připravený pergamenový papír k povázání sklenic určený v roztoku kyseliny benzoové neb salicilové tímto způsobem:

Dáme do půl litru vřící vody kávovou lžičku kyseliny salicilové neb benzoové rozpustiti. Ve vlažném roztoku pak pergamenový papír namáčíme a jím láhve ovážeme.


Citronovo-malinový sirup

Citronovo-malinový sirup


Citronovo-malinový sirup je jedinečný svou lahodnou chutí.


Malinovo - třešňová sněhová roláda

Malinovo - třešňová sněhová roláda


Malinovo - třešňová sněhová roláda je lehoučký moučník, který se rozplývá na jazyku.


Galettes s rebarborou a malinami

Galettes s rebarborou a malinami


Galettes s rebarborou a malinami jsou skvělé ovocné koláče, které chutnají trochu jako linecké.


Malinový pohár s piškoty

Malinový pohár s piškoty


Malinový pohár s piškoty je lehoučký a voňavý moučník.


Nepečený  malinový koláč

Nepečený malinový koláč


Nepečený malinový koláč je velmi jednoduchý moučník.


Tvarohový koláč s malinami a bílou čokoládou

Tvarohový koláč s malinami a bílou čokoládou


Vydatný a krémový tvarohový koláč, pečený dohromady s malinami a pokrytý čokoládovými kolečky, což z něj dělá ideální párty dezert.


Malinový raw dort

Malinový raw dort


Nepečený oříškovo malinový dort je za chvilku hotový a potěší lahodnou chutí čerstvého ovoce.


Limonáda z malin a borůvek

Limonáda z malin a borůvek


Limonáda z malin a borůvek je voňavý letní nápoj. Je to úžasné osvěžení pro parné dny a podáváme ho dobře vychlazený, ozdobený plátky citronu.


Malinový džem

Malinový džem


Malinový džem je sladká pomazánka vonící létem a prázdninami.


Malinové vepřové medailonky

Malinové vepřové medailonky


Malinové vepřové medailonky jsou neodolatelné svou jemnou chutí. Jsou přitažlivé i tím, jak snadno je připraví i naprostý kuchař-amatér.



  • Kuchař: Adéla S.
  • Publikováno:

Kategorie: Rady a tipy

Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Naši partneři