Hovězí maso je spolu s vepřovým nejpoužívanějším masem v české kuchyni. Upravovat ho můžeme buď tím, že ho pečeme a vaříme vcelku, nebo nakrájené na plátky či na kostky. Velmi často používáme v kuchyni toto maso i jako mleté. Další varianty úprav hovězího masa jsou závislé na jeho druhu. Známe hovězí plec, kližku, svíčkovou, hrudí, roštěnou, kýtu, bok a další druhy.
Kdo by neznal šťavnatý hovězí steak, nebo klasickou svíčkovou na smetaně. A co guláš, roštěnky, karbanátky a jiné a jiné pochoutky z hovězího masa. Nabízíme tu malou ochutnávku z těch stovek různých vyzkoušených receptů, inspirujte se tedy a připravte si doma skvělé jídlo z hovězího masa.
Je to trochu pracnější, ale maso pečené s bylinkami v zeleninové omáčce s trochou sherry je prostě skvělé. Měkké a šťavnaté s fazolkami a spoustou jiné zeleniny ho můžeme podávat už jen s čerstvým pečivem.
Hovězí guláš je klasika, kterou umí uvařit asi každý kuchař či kuchařka. A každý má svůj vlastní recept, který se lehce odlišuje od těch ostatních, třeba jen množstvím pálivých přísad. Základem každého hovězího guláše je stejně cibule. A samozřejmě hovězí maso.
Recept na toto pečené hovězí maso není nijak složitý. Zabere nám sice trochu času delším pečením, ale křehké plátky masa s bramborovou kaší, zalité vypečenou šťávou, to je lahůdka.
Tady opravdu záleží hlavně na tom, jak kvalitní vybereme maso, takže bychom tomu měli věnovat opravdu velkou pozornost. A pak už jen mít potřebné koření a vyzkoušený postup. A samozřejmě rozpálený gril.
Jedna ze spousty oblíbených omáček. Měkké vařené hovězí maso a svěží smetanová, jemně kořeněná omáčka s čerstvým koprem, má u nás spoustu příznivců. A k tomu samozřejmě neoddělitelně patří houskové knedlíky.
Tahle výborná omáčka s masem a hříbky vám zabere trochu času, ale rozhodně se to vyplatí, protože si pochutnáte na skvělém jídle z hovězího masa. Jako příloha může být uvedená polenta, ale stejně tak to může být třeba rýže, knedlíky nebo vařené brambory. Záleží jen na vaší chuti.
Jídlo, připravené z nejkvalitnějšího hovězího masa - svíčkové, voní houbami, česnekem a čerstvým tymiánem. Když zvolíme kvalitní vaječné těstoviny, rozhodně si na této, dnes už klasické lahůdce, pochutnáme.
Je to guláš, ale guláš s velkou dávkou exotiky. A to nejen v názvu. Jeho neobvyklá sladká a přitom kořeněná pikantní chuť nás příjemně překvapí. Červené fazole a sladký brambor společně hned tak někde nenajdeme. Ale spojení chutí všech ingrediencí, uvedených v receptu, je dokonalé.
Recept inspirovaný Irskem a vhodný hlavně do chladných podzimních dnů, kdy se potřebujeme zahřát horkým sytým jídlem. Nabízíme jednoduchý recept, podle kterého si uvaříme tohle jídlo z hovězího masa se spoustou kořenové zeleniny.
Samozřejmě nemůžeme zapomenout na hovězí vývar. Hovězí žebro, morkové kosti, spousta koření, spousta druhů kořenové zeleniny a hlavně pozvolné dlouhé vaření. Zavářkou většinou bývají klasické domácí nudle.