článek

Top 10 jídel z hovězího masa


Hovězí maso je spolu s vepřovým nejpoužívanějším masem v české kuchyni. Upravovat ho můžeme buď tím, že ho pečeme a vařím..
(celý článek)

Hovězí maso je spolu s vepřovým nejpoužívanějším masem v české kuchyni. Upravovat ho můžeme buď tím, že ho pečeme a vařím...


Hovězí maso je spolu s vepřovým nejpoužívanějším masem v české kuchyni. Upravovat ho můžeme buď tím, že ho pečeme a vaříme vcelku, nebo nakrájené na plátky či na kostky. Velmi často používáme v kuchyni toto maso i jako mleté. Další varianty úprav hovězího masa jsou závislé na jeho druhu. Známe hovězí plec, kližku, svíčkovou, hrudí, roštěnou, kýtu, bok a další druhy.

Kdo by neznal šťavnatý hovězí steak, nebo klasickou svíčkovou na smetaně. A co guláš, roštěnky, karbanátky a jiné a jiné pochoutky z hovězího masa. Nabízíme tu malou ochutnávku z těch stovek různých vyzkoušených receptů, inspirujte se tedy a připravte si doma skvělé jídlo z hovězího masa.

Nedělní roštěná

Nedělní roštěná


Je to trochu pracnější, ale maso pečené s bylinkami v zeleninové omáčce s trochou sherry je prostě skvělé. Měkké a šťavnaté s fazolkami a spoustou jiné zeleniny ho můžeme podávat už jen s čerstvým pečivem.


Hovězí guláš

Hovězí guláš


Hovězí guláš je klasika, kterou umí uvařit asi každý kuchař či kuchařka. A každý má svůj vlastní recept, který se lehce odlišuje od těch ostatních, třeba jen množstvím pálivých přísad. Základem každého hovězího guláše je stejně cibule. A samozřejmě hovězí maso.


Hovězí hrudí na pivě

Hovězí hrudí na pivě


Recept na toto pečené hovězí maso není nijak složitý. Zabere nám sice trochu času delším pečením, ale křehké plátky masa s bramborovou kaší, zalité vypečenou šťávou, to je lahůdka.


Klasický grilovaný steak

Klasický grilovaný steak


Tady opravdu záleží hlavně na tom, jak kvalitní vybereme maso, takže bychom tomu měli věnovat opravdu velkou pozornost. A pak už jen mít potřebné koření a vyzkoušený postup. A samozřejmě rozpálený gril.


Koprová omáčka s hovězím masem

Koprová omáčka s hovězím masem


Jedna ze spousty oblíbených omáček. Měkké vařené hovězí maso a svěží smetanová, jemně kořeněná omáčka s čerstvým koprem, má u nás spoustu příznivců. A k tomu samozřejmě neoddělitelně patří houskové knedlíky.


Dušené hovězí s hříbky

Dušené hovězí s hříbky


Tahle výborná omáčka s masem a hříbky vám zabere trochu času, ale rozhodně se to vyplatí, protože si pochutnáte na skvělém jídle z hovězího masa. Jako příloha může být uvedená polenta, ale stejně tak to může být třeba rýže, knedlíky nebo vařené brambory. Záleží jen na vaší chuti.


Hovězí Stroganoff  se širokými nudlemi

Hovězí Stroganoff se širokými nudlemi


Jídlo, připravené z nejkvalitnějšího hovězího masa - svíčkové, voní houbami, česnekem a čerstvým tymiánem. Když zvolíme kvalitní vaječné těstoviny, rozhodně si na této, dnes už klasické lahůdce, pochutnáme.


Karibský hovězí guláš

Karibský hovězí guláš


Je to guláš, ale guláš s velkou dávkou exotiky. A to nejen v názvu. Jeho neobvyklá sladká a přitom kořeněná pikantní chuť nás příjemně překvapí. Červené fazole a sladký brambor společně hned tak někde nenajdeme. Ale spojení chutí všech ingrediencí, uvedených v receptu, je dokonalé.


Irské dušené hovězí

Irské dušené hovězí


Recept inspirovaný Irskem a vhodný hlavně do chladných podzimních dnů, kdy se potřebujeme zahřát horkým sytým jídlem. Nabízíme jednoduchý recept, podle kterého si uvaříme tohle jídlo z hovězího masa se spoustou kořenové zeleniny.


Silná hovězí polévka

Silná hovězí polévka


Samozřejmě nemůžeme zapomenout na hovězí vývar. Hovězí žebro, morkové kosti, spousta koření, spousta druhů kořenové zeleniny a hlavně pozvolné dlouhé vaření. Zavářkou většinou bývají klasické domácí nudle.



  • Kuchař: Tomáš Rohlena
  • Publikováno:

Kategorie: Rady a tipy

Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Hledat podobné články jako Top 10 jídel z hovězího masa.
Nebo hledejte podobné podle části názvu top jídel hovězího masa .
Další recepty na Top 10 jídel z hovězího masa.

Naši partneři