Top 10 nej omáček

Hana R.

Hodnocení obsahu
Sdílejte obsah s přáteli

Říká se, že umět uvařit dobrou omáčku patří k základním kuchařským dovednostem. Máte-li dobrý recept, není to ale vůbec žádná věda. Stačí dodržet daný postup, vybrat si kvalitní a nejlépe čerstvé suroviny a můžete jako kuchař zazářit.

Můžeme začít tradiční bílou omáčkou, které se říká bešamel, neboli „béchamel“. Jsou záznamy o tom, že se bešamel používal už ve 14. století v Itálii. Jiné zprávy hovoří o tom, že v roce 1651 dostala ve Francii tato omáčka jméno podle markýze Luise de Béchameila, majordoma Ludvíka XIV, ačkoliv on jejím autorem nebyl. Od té doby se tato omáčka stala základem mnoha dalších omáček ve spoustě světových kuchyní.

Základní bílá omáčka1. Základní bílá omáčka
Máslo, mouka, mléko a koření a máme tu dobrou bílou omáčku. Můžeme ji použít tak jak je, nebo přidat další ingredience a uvařit omáčku úplně jinou.


Svíčková2. Svíčková omáčka
Slavnostní, většinou národa milovaná smetanová omáčka. S nezaměnitelnou chutí, s dobrým masem a většinou s houskovými knedlíky je mezi omáčkami opravdovou královnou.


Koprovka3. Koprovka
Další z vynikajících smetanových omáček, s jedinečnou chutí čerstvého kopru, lehce nakyslá a lahodná. Kromě houskových knedlíků můžeme koprovku podávat i s vařenými brambory a místo masa ji můžeme klidně doplnit vařenými vejci.

Rajská omáčka4. Rajská omáčka
Zvlášť oblíbená u dětí, ale i dospělí si na ní rádi pochutnají. Kromě klasických houskových knedlíků ji často podáváme s těstovinami. S hovězím masem, nebo třeba s masovými koulemi z mletého masa.

Znojemnská 5. Znojemská omáčka
Velmi známá, snadno a rychle připravená omáčka, která je charakteristická hlavně tím, že do ní přidáváme nakrájené nakládané okurky. Častou přílohou k této omáčce bývá rýže, ale také houskový knedlík a samozřejmě hovězí maso.

Sýrová omáčka6. Rychlá sýrová omáčka
Jednoduchá, snadno a rychle připravená omáčka s pikantní sýrovou chutí. Podle druhu sýra, který použijeme, bude mít pokaždé trochu jinou chuť. Můžeme ji servírovat s těstovinami nebo třeba s noky.

Houbová omáčka7. Houbová omáčka s muškátovým oříškem
Chuť a vůni hub žádným jiným kořením nenahradíme. Houby můžeme použít čerstvé, ale i sušené nebo naložené, takže si klidně uvaříme houbovou omáčku i mimo sezónu. S knedlíkem a hovězím masem je nedostižná.

Boloňská omáčka8. Boloňská omáčka
Pochází samozřejmě z Itálie, ale u nás už také zdomácněla. Je na ní zajímavé hlavně to, že kolik kuchařů, tolik názorů na to, co do ní patří a co ne. Připravujeme ji ke špagetám nebo k jakýmkoliv jiným těstovinám a je jednou z oblíbených omáček.

Barbecue9. Sladká a pikantní barbecue omáčka
Omáčka, kterou hodně využijeme v grilovací sezóně. Ale nejen tehdy. Pikantní nasládlá omáčka se hodí jak ke grilovaným, tak k masům upečeným v troubě a přijde k chuti po celý rok.

Grilovací10. Grilovací omáčka z plodů tamarindu
Grilovací omáčka s hodně exotickou a nezvyklou chutí. Je velmi pikantní a bude skvělou omáčkou k jakémukoliv grilovanému masu, rybám nebo i k zelenině.

Omáčky neoddiskutovatelně patří k české kuchyni, ať už jsou to omáčky typicky české, nebo omáčky převzaté ze zahraničních kuchyní. Někdo si bez omáček nedokáže jídelníček ani představit. Jsou většinou syté, lahodné, husté, smetanově hebké a s velkou chutí si na nich často pochutnáváme. Protože bez omáček by to prostě nešlo.

Odkazy na tématické stránky

Recepty na Omáčky

Recepty na Omáčky na internetu


Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář

Pro přidání komentáře k Top 10 nej omáček, je nutné být přihlášený(á)/zaregistrovaný(á).


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Hledat podobné články jako Top 10 nej omáček.
Nebo hledejte podobné podle části názvu: top, nej, omáček.

Kde najít informace



×