článek

Top 10 podzimních jídel


Když dětem končí prázdniny a dny naší báječné dovolené jsou už dávno za námi, léto pomalu končí. Asi se z toho příliš ner..
(celý článek)

Když dětem končí prázdniny a dny naší báječné dovolené jsou už dávno za námi, léto pomalu končí. Asi se z toho příliš ner...


Když dětem končí prázdniny a dny naší báječné dovolené jsou už dávno za námi, léto pomalu končí. Asi se z toho příliš neradujeme, ale tohle střídání ročních období má přece jen něco do sebe. Na jaro se těšíme po dlouhé mrazivé zimě, v létě si naplno užíváme slunce, vody a koupání. Podzim nás zase přivítá teplými barvami pomalu podajícího listí, a zima, to je přece sníh, mráz, lyže a vánoce. Měli bychom si užívat každou roční dobu jak nejlépe dokážeme a využít všeho co nám nabízí.

V létě jsme se určitě živili spíše saláty z letní čerstvé zeleniny, koláči a buchtami z čerstvého ovoce, studenými ovocnými polévkami, nebo novými brambory třeba jen s tvarohem a pažitkou. Zkrátka lehkými jídly, osvěžujícími a často studenými, pro léto jako stvořenými.

Když nás začne počasí nutit do kabátů a bund, nepromokavých plášťů, šál a čepic, můžeme uvítat příchod podzimu. Plískanice, studený vítr a déšť, to samozřejmě není nic příjemného. Ale o to příjemnější je pak posezení u horkých nápojů, jako je čaj, káva nebo třeba punč a grog. Zahřejí nás na těle i na duši. Ale nejen nápoje. Totéž dokáže i správně zvolené jídlo.

Na podzim se totiž potřebujeme zahřát nejen oblečením, ale krásně to jde i výběrem jídla. Tak především tu máme podzimní sklizeň zeleniny a ovoce. Třeba taková horká a voňavá dýňová polévka, to je prostě královna podzimních jídel. Na trhu je spousta druhů dýní, je tudíž z čeho vybírat. Dýně, to je typická podzimní zelenina, neměli bychom ji opomenout, protože výborných receptů na dýňová jídla je velmi mnoho.

Další skvělou surovinou je cuketa. Jistě to sami znáte, najednou je všude kolem nás spousta cuket různých velikostí. Cuketa se dá dusit, vařit, zapékat, receptů na jídla z ní jsou tisíce. Rozhodně některý vyzkoušejte.

Květák sice jíme už od pozdního jara, ale také z něj můžeme připravit mnohá jídla na podzim. Třeba taková krémová květáková polévka je prostě lahůdka. Nebo si uvaříme polévku zeleninovou se spoustou kořenové zeleniny. Na květák a brokolici bychom při tom neměli také zapomenout. Nebo květákové karbanátky, zapečený květák, k tomu brambory s trochou másla. Samé dobroty.

Máme-li dobrý houbařský rok, můžeme si připravit mnoho výborných houbových jídel. Od smaženice až po skvělé houbové omáčky. Ale rozhodně se nemusíme na podzim živit pouze zeleninou. Vyhledávaným pokrmem pro toto roční období jsou právě omáčky. Svíčková, koprová, znojemská, rajská, sýrová. A mnohé jiné. K tomu samozřejmě plátek dobrého masa, knedlíky, brambory nebo noky, a pochutnáme si znamenitě. Sami vyzkoušejte, co vám bude na podzim nejlépe chutnat. Tady je jen trochu prvotní inspirace.

 

Zapečená cuketa s baklažánem, rajčaty a sýrem

Zapečená cuketa s baklažánem, rajčaty a sýrem


Jídlo, které si můžeme připravit i v létě, ale na podzim k němu podáme porci vařených brambor a báječně si pochutnáme. Voní česnekem a různými sýry. Je to dobrota.


Svíčková omáčka

Svíčková omáčka


Tady jsou slova zbytečná. Kvalitní maso a jemná smetanová omáčka. Tím je řečeno vše.


Rajská omáčka

Rajská omáčka


S vařeným hovězím masem a knedlíky, nebo, zvlášť pro malé děti, s těstovinami. Můžeme použít třeba domácí rajčatový protlak.


Dýňový bramborák

Dýňový bramborák


Rychlý a oblíbený. Stejně jako ten z brambor voní česnekem. A stejně dobře chutná.


Plněná cuketa

Plněná cuketa


S čerstvými rajčaty, kvalitní šunkou a sýrem připravíme dobrotu vonící tymiánem. Pro větší jedlíky přidáme čerstvé pečivo.


Zapečená brokolice s houbami a sýrem

Zapečená brokolice s houbami a sýrem


Rychle připravené jídlo a recept snadný i pro kuchařské začátečníky. Nemáme-li jiné houby, vystačíme si i s žampiony.


Cuketa  plněná kuskusem

Cuketa plněná kuskusem


Salám Chorizo ze Španělska nebo Portugalska dodá pokrmu příjemně pikantní a exotickou chuť. A kuskus máme přece vždy po ruce.


Rizoto s máslovou dýní na šalvěji

Rizoto s máslovou dýní na šalvěji


Ideální pokrm pro toho, kdo se klidně obejde bez masa. Lahodné jídlo, jako všechna jídla s máslovou dýní.


Zapečený lilek s rajčaty

Zapečený lilek s rajčaty


Spousta bylinek a dva druhy sýra. Chilli paprička a česnek tomu dodá správný říz. Smažíme samozřejmě na kvalitním oleji.


Fazolky na smetaně

Fazolky na smetaně


A zase výborná omáčka, k ní ještě kousek masa a houskový knedlík. Pro milovníky omáček dobrá volba.



  • Kuchař: HanaRohlenová
  • Publikováno:

Kategorie: Top recepty

Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Hledat podobné články jako Top 10 podzimních jídel.
Nebo hledejte podobné podle části názvu top podzimních jídel .
Další recepty na Top 10 podzimních jídel.

Naši partneři