Top 10 příloh

Článek byl publikován

Většinou si nikdo z nás nedovede představit klasický oběd bez přílohy. Všechny ty pečeně, dušená a smažená masa, omáčky smetanové, zeleninové i pikantní, nic z toho by nebylo dokonalé bez odpovídající přílohy.


Samozřejmě, výbornou přílohou může být klidně pečivo, hlavně čerstvé. A k některým jídlům je pečivo přílohou vůbec nejlepší. Ale kromě obvyklých vařených brambor nebo dušené rýže je tu ještě nevyčerpatelné množství chutných příloh, z nichž některé jsou prostě nezastupitelné. Třeba k pečené huse prostě nesmí chybět knedlík a zelí. A když jsme u knedlíků, třeba zrovna jejich druhů je obrovské množství.


Takže si to nekonečné množství všech příloh smrskneme na 10 oblíbených a snad i nejznámějších.


Houskový knedlík1. Houskový knedlík
Samozřejmě nemůžeme začít ničím jiným než touto českou klasikou. Existují desítky různých receptů. Tato důležitá součást české, bavorské, tyrolské, rakouské a překvapivě i čínské kuchyně nesmí v našem výčtu chybět.


Domácí bramborové knedlíky2. Domácí bramborové knedlíky
Třeba jen polité sádlem se škvarky a s cibulkou. Nebo posypané osmaženou strouhankou. Prostě pochoutka. Také se špenátem je milujeme. A jako příloha k pečeným masům jsou jedinečné.


Bramborové placky3. Bramborové placky
Některé přílohy můžeme podávat i jako samostatný pokrm. Bramborové placky mezi ně určitě patří. Jsou však i nepříliš obvyklou, ale skvělou přílohu k masům nebo třeba k zeleninovým salátům.


Pečené (americké) brambory4. Pečené (americké) brambory
I americké brambory mohou být samostatným jídlem. Je nás spousta, co si na nich samotných pochutnáváme. Ale stejně tak je můžeme servírovat k masu, můžeme je doplnit různými omáčkami a pokaždé nám budou chutnat trochu jinak.


Bramborová kaše5. Bramborová kaše
Hedvábná, lahodná, nepřekonatelná. Už od dětství ji máme rádi. Řízek, smažený sýr, smažený květák, to vše se dostane s bramborovou kaší do další dimenze. Obyčejné brambory, trochu mléka, sůl a máslo. A to vše dohromady je malý zázrak.


Bramborové noky6. Bramborové noky
Další příloha, jejíž hlavní součástí jsou brambory. A konečný výsledek je zase úplně jiný. Noky najdou v naší kuchyni jako příloha velké uplatnění, budeme-li chtít. A věřte, že naši strávníci to rozhodně ocení.


Červené zelí s jablky7. Červené zelí s jablky
Snadno připravená příloha, která nesmí chybět u pečené husičky nebo kachničky. Protože společně s knedlíkem, takto připravené červené zelí skvěle doplňuje pečené maso. Prostě v některých případech se bez zelí neobejdeme. Měli bychom si uvědomit, že servírovat některá masa bez zelí je prostě neodpustitelné.


Dušený špenát8. Dušený špenát
Dušená zelenina je častým a velmi oblíbeným druhem příloh k masovým jídlům. A špenát patří k těm nejoblíbenějším vůbec. Je spousta receptů na přípravu dobrého špenátu, toto je jen jeden z mnoha.


Jedinečná mexická rýže9. Jedinečná mexická rýže
Tahle speciální exotická příloha vám určitě zachutná. Tolik se liší od obvyklé uvařené bílé rýže, kterou většinou používáme. Doporučujeme zkusit tenhle způsob přípravy rýže, protože zkoušet nové věci nás přece baví. A v tomto konkrétním případě to rozhodně stojí za to.


Bramborák s cuketou pečený v troubě10. Bramborák s cuketou pečený v troubě
Nemá v sobě to obvykle velké množství oleje, jako bramborák smažený na pánvi, přesto je stejně chutný. A kromě toho, že může být sám o sobě skvělou večeří, můžeme ho jistě s velkým úspěchem podávat jako přílohu k masovým a zeleninovým jídlům. Je to zase jedna z našich bramborových klasik a nutno říci, že je to klasika také velmi oblíbená.


Skoro se zdá, že spoustu těchto příloh můžeme považovat za celé plnohodnotné jídlo. Je to jistě tak, ale pokud vaříme oběd nebo velkou večeři pro celou rodinu, všechny přílohy jen doplní hlavní jídlo, což může být maso, ale klidně i zelenina. A třeba se ani nebudeme divit, když někdo dá v jídle přednost třeba jen příloze, protože to bude zase jen a jen velké ocenění naší snahy.

Většinou si nikdo z nás nedovede představit klasický oběd bez přílohy. Všechny ty pečeně, dušená a smažená masa, omáčky smetanové,...

Sdílejte článek:

Recenze a hodnocení receptu


Napište vaší recenzi nebo komentář


Tento recept ještě nebyl okomentován
Top 10 příloh
Top 10 příloh Top 10 příloh Top 10 příloh Top 10 příloh

Autoři článku

Hana R.

Naši partneři

×

Váš recept je nyní uložen!

Zaregistrujte se, aby jste se k uloženým receptům později dostal/a.
Přihlásit se přes sociální sítě


Podmínky použití | Ochrana os.údajů