článek

Top 10 rybích jídel


Rybí maso je chutné, zdravé a většinou i dietní. Právě proto bychom tedy měli ryby jíst co nejčastěji. To, že mnohým z ná..
(celý článek)

Rybí maso je chutné, zdravé a většinou i dietní. Právě proto bychom tedy měli ryby jíst co nejčastěji. To, že mnohým z ná...


Rybí maso je chutné, zdravé a většinou i dietní. Právě proto bychom tedy měli ryby jíst co nejčastěji. To, že mnohým z nás stačí tradiční smažený kapr o vánocích, už dávno není pravda. Druhů sladkovodních i mořských ryb je spousta a také existuje nespočet způsobů jejich přípravy. Když ještě uvážíme to množství různého koření které můžeme použít a stejně tak velké množství příloh, musí nám být jasné, že z ryb lze připravit nekonečné množství jídel. Každý si může najít právě tu svou oblíbenou rybu, nebo nejchutnější recept.

Těchto deset receptů je jen malá ukázka toho, jak rozmanitá mohou být jídla, i když stále v nich půjde třeba jen o jeden druh ryby. Je snadné jíst zdravě a ještě si při tom pochutnat. Doplníme-li připravenou rybí pochoutku navíc třeba zeleninovým salátem, budeme mít dobrý pocit i z toho, že jsme pro svůj organizmus udělali něco dobrého.

Možná se druh ryby opakují, ale recept je pokaždé jiný a jídlo pokaždé jinak chutná. Je to jen pár nápadů, jak si oživit a zpestřit jídelníček. Taková malá inspirace pro kuchaře a labužníky. Snad si tedy vyberete.

Losos s bylinkovou omáčkou

Losos s bylinkovou omáčkou


Tohle lehké a bylinkami vonící jídlo je tak jednoduché na přípravu, že víc už to snad ani není možné. Že je losos velmi zdravý, víme všichni. Kromě výtečné omáčky z bylinek k němu můžeme přidat třeba vařené brambory nebo bramborovou kaši.


Pečený losos ve špenátovém krému

Pečený losos ve špenátovém krému


Spojení jemného rybího masa a špenátu je delikatesou. Tento recept s chutí a vůní česneku nemá chybu. Pokud můžeme použít místo mraženého čerstvý mladý špenát, který nasekáme nadrobno, bude to chutnat stejně dobře, možná i lépe.


Grilovaný halibut a salsa z manga

Grilovaný halibut a salsa z manga


Velká výhoda tohoto jídla je to, že jeho příprava trvá opravdu jen pár minut. Grilovat rybí maso můžeme nejen doma, ale v letní grilovací sezóně i venku na zahradě s přáteli. V letním horkém počasí pak stačí jen přidat pikantní salsu a navíc ještě třeba spoustu čerstvé zeleniny.


Zapečené filé se špenátem

Zapečené filé se špenátem


Horké a syté jídlo připravené v jedné velké zapékací míse je další z rybích variant. Se špenátem, brambory a smetanou zapečeme rybí filé dozlatova. Jako přílohu můžeme dát na stůl nakládané okurky.


Avokádo s tuňákem

Avokádo s tuňákem


Je to malé jídlo, můžeme ho servírovat třeba jako předkrm, nebo lehkou zdravou večeři. Když použijeme kvalitní konzervu s tuňákem a majonézu odlehčíme tím, že ji částečně nahradíme bílým jogurtem, naši strávníci si určitě znamenitě pochutnají.


Pěna z uzeného lososa s kardamomem

Pěna z uzeného lososa s kardamomem


Tady je další ze studených rybích předkrmů. Spolu se zakysanou smetanou, citronem a pažitkou, vytvoříme z uzeného lososa pikantní a lahodné jídlo. Čerstvé pečivo se k němu hodí jednoznačně. Ale ani s topinkou by tato rybí pěna nemusela chutnat špatně.


Cizrnový salát s tuňákem

Cizrnový salát s tuňákem


Vejce, tuňák, vařená cizrna a pár nezbytných přísad. Kromě toho tady můžeme navíc použít čerstvou zeleninu, kterou máme zrovna po ruce. Třeba salátové okurky, rajčata, nebo listy některého ze zelených salátů. Cizrnu si ale raději uvařme den předem.


Zapečené těstoviny s brokolicí a lososem

Zapečené těstoviny s brokolicí a lososem


Výborné a pikantní zapečené jídlo. Sice nám jeho příprava zabere trochu více času, ale i to se rozhodně vyplatí. Strouhaný čedar, sušená rajčata, bazalka, kapary, ančovičky, zapečení v bešamelu a výsledek je opravdu pochoutka.


Marinovaný kapr  a salát s červenou řepou

Marinovaný kapr a salát s červenou řepou


Vypadá to jako obměna vánočního kapra, ale můžeme si takto upravenou rybu s neobvyklým salátem připravit kdykoliv. Navíc červená řepa je, co se týče vitamínů a minerálů, velmi hodnotná zelenina. Přesto neprávem u nás trochu opomíjená. Uvařená a smíchaná s brambory a kořením v tomto receptu nám určitě zachutná.


Pečený losos s hráškem, bramborami a slaninou

Pečený losos s hráškem, bramborami a slaninou


Nové brambůrky, hrášek, slanina, jarní cibulky a opět losos. Chutná tady ale zase jinak a tenhle jarní recept také stojí za vyzkoušení. Nepotřebuje totiž už žádné přílohy, je to najednou připravené celé jídlo.



  • Kuchař: Tomáš Rohlena
  • Publikováno:

Kategorie: Top recepty

Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Hledat podobné články jako Top 10 rybích jídel.
Nebo hledejte podobné podle části názvu top rybích jídel .
Další recepty na Top 10 rybích jídel.

Naši partneři