Top 10 těstovinových jídel

Článek byl publikován

Už římský císař Tiberius, o němž jedni historici dnes tvrdí, že byl zvrácený despota, a druzí zase, že byl uvážlivý politik, si podle dochovaných záznamů již v 1. století n. l. zřejmě pochutnával na rybách a mase obloženém těstovinami „lasagne“. I dnes si těstoviny spojujeme většinou s italskou kuchyní, jednoduše nejspíš proto, že z Itálie pocházejí.


Je to potravinový produkt, vyrobený z nekynutého těsta, připraveného většinou z pšenice, pitné vody a přísad k ochucení či obarvení. Máme těstoviny vaječné a bezvaječné, těstoviny ječné, žitné, pšeničné, špaldové, pohankové, rýžové či kukuřičné.


Těstoviny jsou v kuchyni velmi oblíbenou surovinou pro svou variabilitu, snadnost a rychlost přípravy. Můžeme mít těstoviny plněné, se smetanovými omáčkami, nebo lehké těstovinové saláty plné zeleniny, sýrů a bylinek. A nesmíme zapomínat na těstoviny polévkové. Jako zavářka jsou v kuchyni nepostradatelné. Existují určitě nejméně stovky receptů, jak připravit chutné jídlo z těstovin. Pár jich tu máme i my.


Šunkofleky1. Šunkofleky
Klasické a prověřené jídlo z těstovin a uzeného masa. Patří k nejmilovanějším a nesnadnějším jídlům z těstovin u nás. Kromě uzeného masa, což je klasika, můžeme použít také třeba nakrájenou cuketu nebo houby. Zapečené těstoviny jsou prostě jednoznačná jednička.


Boloňské špagety2. Boloňské špagety
Směs z kvalitního mletého masa, olivový olej, voňavé koření, bylinky a špagety, možná trochu červeného vína a nakonec strouhaný parmazán? Asi každý zná recept na toto skvělé jídlo trochu jinak. Dokonce i Italové se přou o to, co tam patří a co rozhodně ne, a snad i ty špagety neměly původně s touto omáčkou nic společného. Ale ve finále záleží asi tedy především na tom, co komu chutná. Tady je jedna z možností.


Lasagně3. Lasagně
Široké italské těstoviny, které zapékáme se sýry, mletým masem a spoustou voňavého koření. Rajčata a česnek nesmějí chybět. Těstoviny si můžeme připravit doma, ale rychlejší je koupit plátky těstovin už jako polotovar v obchodě. Hotové jídlo uskladněné v chladnu chutná i druhý den, možná i lépe.


Těstovinový salát s kuřecím masem4. Těstovinový salát s kuřecím masem
Těstovinové saláty jsou lehká jídla, která vaříme hlavně v létě. Zasytí nás, ale náš trávicí systém příliš nezatíží. Jejich příprava je i časově nenáročná a snadná i pro začátečníky. Pár ingrediencí orestujeme na oleji, smícháme s uvařenými těstovinami, můžeme přidat zálivku a vše je hotovo. Toto jídlo navíc můžeme jíst i zastudena.


 Zapečené těstoviny s brokolicí a lososem5. Zapečené těstoviny s brokolicí a lososem
Další z receptů na zapékané těstoviny, tentokrát s rybou. Asi není třeba nic dodávat. Losos je prostě skvělá ryba vždy. A spolu s brokolicí a čedarem si můžeme být jisti, že jíme nejen velmi chutné, ale také zdravé jídlo.


Těstovinový salát s tuňákem6. Těstovinový salát s tuňákem
Další salát z těstovin, tentokrát s konzervovaným tuňákem a nakládanou zeleninou, je lahůdka, kterou si můžeme připravit kdykoliv, protože potřebné suroviny většinou všichni najdeme ve spíži. Lehká, chutná a rychle připravená večeře.


Omáčka Alfredo na těstoviny7. Omáčka Alfredo na těstoviny
Omáčka Alfredo je jednou ze spousty smetanových omáček vhodných k těstovinám. Tato lahodná omáčka ze dvou druhů sýra a smetany vás určitě nadchne jak svou snadnou přípravou, tak báječnou chutí. Z těstovin se hodí třeba široké nudle, ale v podstatě můžeme použít jakékoliv.


Jarní zeleninové tagliatelle s citronem a pažitkou8. Jarní zeleninové tagliatelle s citronem a pažitkou
Vůně pažitky a jarní zeleniny kterou v tomto receptu požíváme, je svěží a oprávněně slibuje lehké a chutné jídlo. Tagliatelle jsou tradiční italské těstoviny, dlouhé ploché nudle s výtečnou chutí. Podávají se hlavně s různými omáčkami, třeba s boloňskou a nebo právě s touto jarní zeleninovou.


Těstoviny s chřestem, lososem a fazolkami9. Těstoviny s chřestem, lososem a fazolkami
Čerstvé zelené fazolky, chřest, široké nudle a kousky lososa, to vše slibuje chuťově výjimečný pokrm. Je to další z mnoha a mnoha těstovinových salátů a je opravdu skvělý. Omáčka ze smetany, cibulek a vína ho skvěle doplní.


Vydatná polévka s těstovinami10. Vydatná polévka s těstovinami
Tady záleží na tom, jaké těstoviny použijeme. Máme nepřeberné množství možností. Mohou být plněné nebo neplněné, drobné či větší. Vydatná polévka, která obsahuje i spoustu zeleniny, třeba i nakonec ještě posypaná strouhaným parmazánem, může být skvělou večeří nebo vydatnou přesnídávkou.


 Těstoviny jsou skvělý vynález. Snadno skladovatelné, vždy po ruce. V každém obchodě s potravinami jsou k mání. Nebo si je můžeme připravit i sami doma. Stačí vědět pár pravidel při jejich přípravě (třeba to, že se doporučuje vařit je v osolené vodě) a můžeme se pustit do vaření.

Už římský císař Tiberius, o němž jedni historici dnes tvrdí, že byl zvrácený despota, a druzí zase, že byl uvážlivý politik, si podle doc...

Sdílejte článek:

Recenze a hodnocení receptu


Napište vaší recenzi nebo komentář


Tento recept ještě nebyl okomentován
Top 10 těstovinových jídel
Top 10 těstovinových jídel Top 10 těstovinových jídel Top 10 těstovinových jídel

Autoři článku

Hana R.
×

Váš recept je nyní uložen!

Zaregistrujte se, aby jste se k uloženým receptům později dostal/a.
Přihlásit se přes sociální sítě


Podmínky použití | Ochrana os.údajů