Top 10 zeleninových jídel

Článek byl publikován

Zelenina je zdravá. No ano, je to klišé. Nebo konvenční banalita. Nebo fráze. Ale! Zelenina obsahuje vitamíny, vlákninu, minerální látky a spoustu jiných, pro naše zdraví důležitých, látek. A proto, a také protože nám chutná, využíváme ji v gastronomii čím dál tím víc. Jako jídlo, nebo třeba také jako koření.


Zeleninu jíme syrovou, vaříme ji, dusíme, pečeme, smažíme, sušíme, nakládáme. Se zeleninou se toho dá dělat spousta. Nesmíme zapomínat, že důležité také je, jak a v jakých podmínkách je zelenina vypěstovaná a jak je uskladněná. Dnes můžeme zeleninu koupit i na farmářských trzích, kde by měla být čerstvá a bez pesticidů. Existují ekologické farmy (biofarmy), kde se pěstuje zdravá zelenina. Anebo si můžeme zeleninu vypěstovat sami na své vlastní zahrádce.


Aby nám zeleninové jídlo chutnalo a bylo i přínosné pro náš organizmus, musíme zeleninu vařit tak, abychom v ní nezničili všechny ty vitamíny a prospěšné látky. Je všeobecně známé, že čím déle zeleninu vaříme, tím méně jich nakonec obsahuje. Šetrnější je třeba rychlé vaření v páře.


Několik více či méně známých zeleninových jídel spolu s recepty jsme tu připravili:


Bramborák1. Bramborák
Kdo by neznal oblíbenou smaženou pochoutku. Leckde kromě brambor a česneku obsahuje třeba i kostičky slaniny. Abychom se vyhnuli přemíře tuku, odkládáme usmažené bramboráky na ubrousky, aby se tuk vsáknul, nebo je rovnou pečeme na malém množství tuku, případně úplně nasucho.


Bramborák s cuketou pečený v troubě2. Bramborák s cuketou pečený v troubě
Tak tahle pochoutka se peče v troubě na plechu právě úplně bez tuku. A kombinace brambor s cuketou je vynalézavá a velmi chutná. Česnek a ostatní koření je stejné jako u klasického bramborového bramboráku.


Špenátový quiche (kiš)3. Špenátový quiche (kiš)
Slané koláče si v poslední době získávají velkou oblibu. Na rozdíl od těch sladkých nejsou zákuskem, ale mohou být plnohodnotným jídlem. A nejen to, jsou také skvělým pohoštěním při posezení s přáteli třeba u sklenky vína. A právě zelenina, v tomto případě špenát, bývá se sýrem tou hlavní ingrediencí.


Italská rajčatová polévka4. Italská rajčatová polévka
Je to trochu jiný recept na rajčatovou polévku. Ta příměs italského koření je tu znát. A také ji nakonec můžeme servírovat v miskách posypanou strouhaným parmazánem. A voní tak, že si klidně můžeme představovat, že jsme třeba v Benátkách.


Květákové placičky5. Květákové placičky
Jednoduché, rychlé a výborné zeleninové jídlo. S květákem máme spoustu možností, smažit celé růžičky, květák jako mozeček a nebo třeba tyto květákové placičky. Podávané s bramborovou kaší nebo s vařenými brambory a tatarskou omáčkou nemají chybu.


Pečené papriky s nivou6. Pečené papriky s nivou
Jedno z velmi rychle připravených zeleninových jídel. Zelenina zapékaná se sýrem je jednou z výtečných sýrových pochoutek a jestli nelpíte na mase, je to dobrá varianta hodnotného oběda nebo večeře. Jako příloha se nabízejí brambory nebo bramborová kaše politá rozpuštěným máslem.


Bramborové placky7. Bramborové placky
A už jsou se škvarkama nebo třeba se sýrovým dipem, vždy si na nich pochutnáme. A spousta lidí je má nejraději potřené dobrou zavařeninou. Nejlepší jsou ještě teplé, ale klidně je můžeme podávat i po vychladnutí. Věřte tomu, že je nikdo neodmítne.


Rajčata plněná kuskusem8. Rajčata plněná kuskusem
Potřebujeme-li podávat předkrm, mohla by to být právě rajčata plněná kuskusem. S olivovým olejem, česnekem a bazalkou se rajčata skvěle doplňují a je tam samozřejmě i sýr. Prostě zapečená pochoutka.


Rizoto s máslovou dýní na šalvěji9. Rizoto s máslovou dýní na šalvěji
Můžeme si otevřít láhev dobrého vína. Budeme ho totiž potřebovat. Právě toto netypické rizoto se vaří s vínem a spoustou koření. Je voňavé a lahodné, jak má správné rizoto být. Samozřejmě tu nesmí chybět sýr. V tomto případě je to parmezán.


Pikantní čočkový rendlík s brambory a mrkví10. Pikantní čočkový rendlík s brambory a mrkví
Toto chutné vegetariánské jídlo připravíme v jednom hrnci, což je nepopiratelná výhoda. Kromě toho je v něm spoustu zdravé a chutné zeleniny. A protože ho jíme nejlépe horké, hodí se hlavně do zimních sychravých měsíců. Zahřeje nás a nasytí.


Naše nabídka není vyčerpávající, protože receptů na zeleninová jídla jsou spousty. Je to spíš jen připomenutí, protože inspirace není nikdy dost a je dobré občas si jídelníček trochu obměnit. Kromě druhů zeleniny, které známe, jako jsou kořenová, listová, košťálová atd., existuje také zelenina mořská, což jsou upravené mořské řasy, jako Aonori nebo Nori. Ty jsme dnes vynechali, ale určitě se k nim vrátíme někdy příště.

Zelenina je zdravá. No ano, je to klišé. Nebo konvenční banalita. Nebo fráze. Ale! Zelenina obsahuje vitamíny, vlákninu, minerální l&aacu...

Sdílejte článek:

Recenze a hodnocení receptu


Napište vaší recenzi nebo komentář


Tento recept ještě nebyl okomentován

Naši partneři

×

Váš recept je nyní uložen!

Zaregistrujte se, aby jste se k uloženým receptům později dostal/a.
Přihlásit se přes sociální sítě


Podmínky použití | Ochrana os.údajů