Pestrá a vyvážená strava je naprostý základ zdravého a dlouhého života. Měla by obsahovat hlavně živiny, které naše tělo nedokáže samo vyrobit. Mezi tyto živiny patří zejména vitaminy, esenciální aminokyseliny a esenciální mastné kyseliny, mezi které patří právě omega-3 mastné kyseliny. Přinášíme tipy jak doplnit omega-3 přirozenou cestou.
Lněné semínko
Tento poklad plný živin obsahuje ve dvou lžících až 3,2 g omega-3 mastných kyselin. Lněné semínko rozhodně patří jako základ pestrého jídelníčku a kromě omega-3 obsahuje například vápník, hořčík, železo, mangan, fosfor, draslík, selen nebo zinek. Omega-3 má velmi pozitivní vliv na hladinu cholesterolu v krvi, mozkovou a srdeční činnost. Můžete ho přisypat do salátu nebo používat jako pojivo místo vejce. Vyzkoušejte malý tip a před konzumací semínko namelte ve hmoždíři, tělo si pak z něj vezme mnohem více živin.
Vlašské ořechy
Patří mezi jedny z nejzdravějších potravin a jejich pravidelná konzumace v menší porci vede ke snížení hladiny cholesterolu v krvi, snížení rizika infarktu, zvýšení potence a k zlepšení nálady. To že vypadají jako mozek není náhoda, jak asi každý ví tak vlašské ořechy mají velmi blahodárné účinky na mozkovou funkci. Zároveň obsahují až 2,3 g omega-3 mastných kyselin. Rozhodně jimi nešetřete, skvěle se hodí do salátů či různých dezertů. Nasekané vlašské ořechy jsou skvělým doplňkem snídaňových kaší a báječně se hodí ke kvalitním sýrům. Vyzkoušejte si vyloupané ořechy na noc namočit do sklenice s vodou, budou jako čerstvé.
Losos
Růžové maso této sladkovodní ryby pocházející z vod dalekého Atlantského oceánu, je další z kvalitních zdrojů přírodního omega-3. Díky vysoké produkci byste však měli dbát na to odkud ryba pochází. V některých sádkách se ryby krmí antibiotiky, které se pak mohou dostat do vašeho těla, a proto se nebojte si za lepší maso připlatit. Například jedna 100 g porce lososa z farem obsahuje 2,3 gramů omega-3 mastných kyselin, zatímco stejné množství lososa chyceného ve volné přírodě obsahuje až 2,6 gramů omega-3 mastných kyselin a to je podstatný rozdíl. Losos chutná skvěle na másle s jemnou bramborovou kaší, nebo si z něj připravte sytou krémovou rybí polévku fiskesuppe.