článek

Top 5 plodin pro červen 2020…


Přehled pěti sezónních potravin a tipy na jejich přípravy je tu. Kupujeme-li ovoce a zeleninu v době, kdy roste na zahrád..
(celý článek)

Přehled pěti sezónních potravin a tipy na jejich přípravy je tu. Kupujeme-li ovoce a zeleninu v době, kdy roste na zahrád...


Přehled pěti sezónních potravin a tipy na jejich přípravy je tu. Kupujeme-li ovoce a zeleninu v době, kdy roste na zahrádkách a je jí všude dostatek, odrazí se i na ceně. Nákupem sezónních potravin můžeme ušetřit. Výživová hodnota sezónních potravin je daleko vyšší, mají více vitamínů, minerálních látek a živin.

Rebarbora


Rebarbora je zelenina více tváří - je velmi zdravá a nebezpečná zároveň. Proto je její správná příprava tak důležitá. Teprve když správně zacházíte s kyselinou šťavelovou, kterou rebarbora obsahuje, dokáže vaše tělo využít obsažené zdraví prospěšné látky. Rebarbora má svou sezónu pouze krátce, a to zhruba od poloviny května do poloviny června. Má to své odůvodnění, od konce šestého měsíce totiž v rebarboře prudce stoupá podíl kyseliny šťavelové a stává se tak nebezpečnou pro konzumaci. Sezóna rebarbory je krátká, proto bychom se právě v těchto dnech měli vrhnout na její nákup či sklizeň. Připravte si z rebarbory jednoduchý a zároveň chutný anglický dezert Crumble.

Jahody


Jsou chutné, šťavnaté a právě teď vrcholí jejich sezóna. Oblíbené jahody ale nejsou skvělé jen jako letní svačinka nebo sladká neřest v moučnících. Mají totiž i celou řadu pozitivních účinků na naše zdraví, a dokonce díky nim můžeme potlačit několik nemocí. Jak všichni víme, vysoká hladina „škodlivého“ LDL cholesterolu může vést k ucpávání tepen a tím ke zvýšenému riziku vzniku srdečních onemocnění, infarktu a mrtvice. Jahody obsahují látky, které jim propůjčují typickou červenou barvu, ale některé studie zároveň tvrdí, že snižují cholesterol. Jahody si můžete připravit na několik způsobů, udělejte si z nich domácí jahodovou zmrzlinu.

Květák


Z botanického hlediska patří květák ke stejnému druhu jako brokolice a všechny druhy zelí. Květák je považován za nejchutnější a nejstravitelnější brukvovitou zeleninu, a to i přesto, že u některých osob způsobuje nadýmání. Používá se v mnoha národních kuchyních: americké, evropské, asijské či arabské. Stejně jako ostatním druhům brukvovité zeleniny ani květáku nechybějí fytochemické antikarcinogeny, díky nimž lze květák využít při prevenci rakoviny. Květák je výborný zdroj vitaminů, minerálů a stopových prvků, které usměrňují trávicí proces. Působí na celý trávicí trakt od žaludku po slepé střevo. Z květáku se da připravit nespočet lahodných jídel například indické Sabdži či si ho zapečte se sýrem.

Červená řepa


Červená řepa je silák mezi kořenovou zeleninou. Řepa je skutečnou studnicí zdraví, neboť svou širokou škálou vitamínů a minerálních látek dokáže povzbudit i silně demineralizovaný tělesný systém. Kromě významného množství betakarotenu v ní najdeme vitamíny B1, B2, B9, dále vitamín E, velmi silný antioxidant a z minerálů pak draslík, vápník, již zmiňované železo, protikřečový hořčík, zkrášlující křemík, měď, cenný jód, selen, mangan, ale také rubidium, cezium či lithium, jež je významné svým pozitivním vlivem na naši psychiku. Připravte si doma polévku z červené řepy na posílení imunity.

Kedlubny


Kedluben je vyjímečná zelenina. Pokud ho pokapeme olejem s obsahem vitaminu E, uvolněný selen chrání tuky v krvi před vlivem volných radikálů a pomáhá předcházet arterioskleróze. Má vysoký obsah vitamínů skupiny B, například vitaminu B6 a hlavně kyseliny pantothenové, důležité pro vitalitu, buněčnou energii a pigmentaci vlasů. V kedlubnu se také nachází vysoká koncentrace vitamínu C, mladý košťál s hmotností 120 g pokryje denní spotřebu tohoto vitamínu. Vitamin C obsažený v kedlubnu zabezpečuje optimální hladinu hormonů a posiluje imunitní systém. Pokud jste nikdy nepřipravovali kedlubnové zelí je čas to změnit.

Pamatujte


Při konzumaci sezónních potravin za sebou nezanecháváte takovou ekologickou stopu a navíc plodiny obsahují daleko více živin. Konzumace sezónních potravin je také podporou pro místní farmáře a pěstitele. Seženeme je na farmářských trzích nebo od lidí s vlastní zahrádkou. Takže výrazně ušetříte.

Rebarborovo-jahodový crumble

Rebarborovo-jahodový crumble


Pokud milujete ovocné koláče zejména kvůli drobence, udělejte si crumble neboli krambl, záleží na vás.


Jahodové gazpacho

Jahodové gazpacho


Jahodové gazpacho je varianta španělské, původně jen zeleninové polévky.


Galettes s rebarborou a malinami

Galettes s rebarborou a malinami


Galettes s rebarborou a malinami jsou skvělé ovocné koláče, které chutnají trochu jako linecké.


Květákové karbanátky se sýrem

Květákové karbanátky se sýrem


Květákové karbanátky se sýrem jsou takové křehké a voňavé jarní jídlo.


Rebarborový koláč se zakysanou smetanou

Rebarborový koláč se zakysanou smetanou


Výborný rebarborový koláč se zakysanou smetanou je vláčný zákusek, který vás určitě nadchne.


Sýrový nákyp s květákem

Sýrový nákyp s květákem


Sýrový nákyp s květákem je výborné teplé zeleninové jídlo.


Domácí jahodová zmrzlina

Domácí jahodová zmrzlina


Domácí jahodová zmrzlina je lahodná a voňavá. Z čerstvých jahod a kvalitní smetany si připravíme opravdu pochoutku.


Polévka z červené řepy na posílení imunity

Polévka z červené řepy na posílení imunity


Červená řepa obsahuje velmi málo kalorií, ale velké množství zdraví prospěšných vitamínů a minerálů.


Jahodový koktejl se zmrzlinou

Jahodový koktejl se zmrzlinou


Voňavým jahodovým nápojem se zmrzlinou potěšíte jak děti, tak dospělé.


Kedlubnové zelí

Kedlubnové zelí


Kedlubnové zelí je skvělá příloha k pečeným masům.



  • Kuchař: Adéla S.
  • Publikováno:

Kategorie: Top recepty

Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Hledat podobné články jako Top 5 plodin pro červen 2020….
Nebo hledejte podobné podle části názvu top plodin pro červen 2020… .

Naši partneři