článek

Top 5 plodiny pro červenec 2020 aneb jezte sezónně…


Stravovat se ovocem a zeleninou, která právě roste a nejede někde přes půl světa, znamená, že jíte produkty, které jsou č..
(celý článek)

Stravovat se ovocem a zeleninou, která právě roste a nejede někde přes půl světa, znamená, že jíte produkty, které jsou č...


Stravovat se ovocem a zeleninou, která právě roste a nejede někde přes půl světa, znamená, že jíte produkty, které jsou čerstvější a taky chutnější. Využijte aktuálního času sklizně a jezte nejen v létě sezónně. Zároveň si můžete sezónní plodiny zakonzervovat na letní měsíce. Přinášíme několik tipů co jíst v červenci 2020.

Borůvky


Borůvky patří mezi nejzdravější ovoce. Našemu zdraví přitom prospívají nejen plody, ale i listy. Antioxidanty v borůvkách obsažené zachytí volné radikály, tím zpomalují stárnutí mozkových buněk a předcházejí jejich degenerativním onemocněním. Jsou hlavně ve slupce. Borůvky také obsahují hodně céčka a železa. Posilují imunitní systém, podpoří vás při chřipce, angíně, pomáhají regulovat vysoký krevní tlak. Častá konzumace těchto plodů pomáhá předcházet vzniku šerosleposti, a pokud už potíže s viděním za šera máte, pomůže je výrazně zmírnit.

Brokolice


Brokolice se v českém jídelníčku začala těšit oblibě až v průběhu 20.století. Nyní je nedílnou součástí polévek, salátů, příloh, minutek a zapečených pokrmů. Někteří si brokolici dopřávají i v syrovém stavu a dělají dobře, takto je nejzdravější a uchová si nejvíce vitamínů a dalších pro tělo prospěšných látek. Protože je nabitá karotenoidy, pomáhá v prevenci rakoviny plic. Díky obsahu vápníku může být prospěšná v prevenci kostních poruch, napomáhá k uchování si zdravých zubů. Draslík má přiznivé účinky na správnou činnost srdeční. Konzumací brokolice také podporujeme trávení, metabolismus i krvetvorbu. A v neposlední řadě zlepšujeme imunitní systém. Brokolici by do svého jídelníčeku měli zařadit i lidé, kteří se snaží zhubnout, obsahuje totiž okolo 90 % vody a je velmi chudá na sacharidy. Nejlepší je jíst brokolici syrovou. Stačí ji pouze dobře omýt a rozdělit na růžičky. Syrová brokolice může být součástí smoothie, salátů a pomazánek.

Česnek


Česnek je rostlina (cibulovitá) z řádu Allium. Jedná se o druh úzce související s cibulí, šalotkou a pórkem. Roste v mnoha částech světa a je populární přísadou při vaření díky své silné vůni a lahodné chuti. V historii byl česnek konzumován především pro své významné účinky na zdraví a léčivé vlastnosti. Česnek obsahuje řadu důležitých živin a má velmi nízký obsah kalorií jako jsou například: Mangan, Vitamin B6, Vitamin C, Selen,
Vlákninau, vápník, měd, draslík, fosfor, železo a vitamin B1. Česnek obsahuje také Alicin, který se vstřebává do těla z trávicího traktu a dostává se do celého těla, kde má pozitivní účinky na celý organismus. Ne nadarmo je proto alicin považován za jedno z nejsilnějších přírodních antibiotik. Výzkumné studie prokázaly, že konzumace česneku snižuje krevní tlak. Denní dávka česneku musí být poměrně vysoká, aby měla požadované účinky. Potřebné množství alicinu je obsaženo asi ve čtyřech stroužcích česneku denně.

Nektarinky


Byly vyšlechtěny z broskví a oproti svým příbuzným jsou hladké, lesklé a nemají chloupky. Název nektarinky pochází z řeckého slova „nektar“, jež v mytologii znamená „nápoj bohů“.Nektarinky obsahují velké množství vitamínu C (jedna nektarinka pokryje téměř denní potřebu tohoto vitamínu u dospělého člověka) a vitamínu A, rovněž pak i mnoho vápníku, sodíku, draslíku, fosforu a uhlíku. Zmíněný vitamín C navíc pomáhá tělu vstřebávat důležité železo a podporuje imunitní systém. Nektarinky mají také dobré čisticí vlastnosti – obsažená vláknina zlepšuje peristaltiku střev, čímž předchází riziku vzniku rakoviny tlustého střeva. Nektarinky používáme podobně jako broskve. Využijeme je k přípravě salátů, dezertů, zmrzlin, ale třeba i k zavařování.

Mangold


Mangold je prastará zelenina, která po čase upadla do zapomnění. Dnes se opět objevuje a používáme ho jako alternativu k špenátu, kapusty a jiným druhem listové zeleniny. Mangold je řapíkatá a stonková listová zelenina a jeho příbuzným je právě špenát. Je méně vydatný a mnohem citlivější na chlad, proto není tak rozšířený jako špenát. Mangold znali již staří Římané a jeho pěstování se později rozšířilo ze severní Itálie na západ do Francie a Švýcarska. Patří mezi zdravotně velmi hodnotnou zeleninu. Je bohatý zdroj vitamínů A, C a vitamínů P, což jsou bioflavonoidy. minerálních a ochranných látek. Pomáhá naší paměti a proti zánětům. K dalším pozitivům patří regulace červených a bílých krvinek. Pomáhá při zánětu žil. Má vysoký podíl vlákniny a nízkou energetickou hodnotu. Z mangoldu nepřiberete, ani se ho nepřejíte. Je lehce stravitelný.

Pamatujte


Při konzumaci sezónních potravin za sebou nezanecháváte takovou ekologickou stopu a navíc plodiny obsahují daleko více živin. Konzumace sezónních potravin je také podporou pro místní farmáře a pěstitele. Seženeme je na farmářských trzích nebo od lidí s vlastní zahrádkou. Takže výrazně ušetříte.

Borůvkový koláč

Borůvkový koláč


Borůvkový koláč z čerstvých borůvek je pochoutka.


Zelený salát s olivami a kuřecími kousky

Zelený salát s olivami a kuřecími kousky


Zelený salát s olivami a kuřecími kousky je lehké a pikantní jídlo.


Lívanečky s borůvkovým kompotem

Lívanečky s borůvkovým kompotem


Lívanečky s borůvkovým kompotem jsou opravdovou pochoutkou.


Vajíčkový salát

Vajíčkový salát


Vajíčkový salát patří do klasické české kuchyně. Je to výtečná pomazánka na chlebíčky nebo s čerstvým pečivem nahradí klidně večeři.


Zapečená brokolice s cuketou a špenátem

Zapečená brokolice s cuketou a špenátem


Zapečená brokolice s cuketou a špenátem je chutné zeleninové jídlo.


Italský salátový dresink

Italský salátový dresink


Italský salátový dresink připravíte rychle a snadno.


Pikantní brokolice

Pikantní brokolice


Pikantní brokolice je lehký pokrm, můžeme k ní podávat hranolky, nebo vařené či pečené brambory


Nakládaný zelný salát

Nakládaný zelný salát


Nakládaný zelný salát nám vydrží v ledničce i týden.


Teriyaki tofu s brokolicí

Teriyaki tofu s brokolicí


Křupavé, svěží a vydatné jídlo v jemné omáčce. Perfektní veganská a bezlepková večeře plná vitamínů.


Ovocný salát s rukolou

Ovocný salát s rukolou


Ovocný salát s rukolou je osvěžující a letní salát. S čerstvým ovocem vám určitě zachutná.



  • Kuchař: Adéla S.
  • Publikováno:

Kategorie: Top recepty

Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Nebo hledejte podobné podle části názvu top plodiny pro červenec 2020 aneb jezte sezónně… .

Naši partneři