článek

Top 5 sezónní zeleninové recepty pro září 2020…


Prázdniny jsou u konce a pro školáky začala škola. Zpříjemněte si září zdravými sezónními zeleninovými jídly, které vám d..
(celý článek)

Prázdniny jsou u konce a pro školáky začala škola. Zpříjemněte si září zdravými sezónními zeleninovými jídly, které vám d...


Prázdniny jsou u konce a pro školáky začala škola. Zpříjemněte si září zdravými sezónními zeleninovými jídly, které vám dodají potřebnou energii a potěší každý mlsný jazýček. Přinášíme výběr těch nejlepších receptů ze sezónní zeleniny, které si zamilují také vaše děti.

Musaka


Tradiční zapékané jídlo, ve kterém využijete veškerou sezónní zeleninu. Musaka je tradičním jídlem hlavně na Balkánu a Blízkém Východě v různých oblastech se liší. Nejčastěji se setkáte s řeckou musakou, která se skládá z vrstev mletého masa, které je dušené s cibulí a česnekem, lilku, rajčat a bešamelové omáčky.

Italská caponata


Trošku se podobá ratatouille. Hlavní surovinou tohoto jídla pocházejícího ze Sicílie jsou lilky, dušené na olivovém oleji a přidává se k nim řapíkatý celer, rajský protlak, cibule, paprika, bazalka, kapary a olivy. Pokud držíte sacharidovou dietu tak caponata je skvělá příloha například k masu. Skvěle se hodí podávaná v menších porcích také jako předkrm. Vegetariáni si ji mohou vychutnat také jako hlavní jídlo, navrchu posypou mandlemi nebo piniovými oříšky.

Parmigiana


Už samotný název jídla napoví, že parmigiana pochází z Itálie a je odvozena od sýru parmazán. Jsou to plátky pečeného lilku, které se zapékají spolu s rajčatovou omáčkou a několika druhy sýrů. Výsledkem je festival chutí, kterému kraluje krémový roztopený sýr. Aby se vám v ústech rozehrála tato symfonie, je dobré vybrat opravdu kvalitní sýr a pevný a zralý lilek.

Patizonové karbanátky


Patizon je pro mnohé stále dosti neznámou zeleninou, připomíná spíše létající talíř z kosmu. Spadá do čeledi tykvovitých rostlin a můžete z něj připravit mnoho delikátních pokrmů. Nechutnají jako dýně ani lilek, ale mají svou typickou chuť, která je odlišuje od jiných druhů tykví. Patizonové karbanátky se sýrem vás příjemně překvapí právě svou chutí.

Salát z červené řepy s kozím sýrem


Červená řepa patří, navzdory své nevalné oblibě v našich končinách, mezi jeden z nejzdravějších a nejuniverzálnějších druhů zeleniny, které můžeme v kuchyni použít. Důvod proč se u nás netěší přílišné oblibě, je zřejmě ten, že doplatila na nevalné zpracování ve školních kuchyních, čímž byla znechucena několika generacím strávníků po zbytek jejich života. Jde však o extrémně zdravou zeleninu, která funguje jako skvělá prevence proti nejrůznějším neduhům. Díky kombinaci nakyslé chuti červené řepy s typickou chutí kozího sýra, určitě změníte na červenou řepu názor.

Lilková parmigiana

Lilková parmigiana


Co s letošní likovou úrodou? Jednoduše si vyčarujte delikátní parmigianu.


Baba Ganoush - lilková pomazánka

Baba Ganoush - lilková pomazánka


Pokud neznáte tuto pochoutku z Orientu je na čase to změnit. Luxusní dip můžete použít také jako pomazánku.


Italská caponata s lilkem

Italská caponata s lilkem


Tradiční sicilské zeleninové jídlo, které svými ingrediencemi lehce připomíná ratatouille.


Lilek s parmezánem

Lilek s parmezánem


Lilek s parmezánem je výborný zeleninový předkrm.


Musaka

Musaka


Tradiční zapékané jídlo z Balkánu a Blízkého Východu.


Grilovaný lilek s omáčkou Tahini

Grilovaný lilek s omáčkou Tahini


Grilovaný lilek s omáčkou Tahini je recept na úpravu lilku na japonský způsob.


Patizonové karbanátky

Patizonové karbanátky


Patizonové karbanátky se sýrem příjemně překvapí svou chutí. Velmi chutné jídlo vhodné nejen pro vegetariány.


Pomalu vařený lilek

Pomalu vařený lilek


Pomalu vařený lilek je skvělé jídlo ze zeleniny. Bude chutnat určitě nejen vegetariánům.


Řízky z patizonu

Řízky z patizonu


Řízky z patizonu jsou skvělou variantou pro ty, kdo mají raději zeleninu než maso.


Rajčata plněná kuskusem

Rajčata plněná kuskusem


Rajčata plněná kuskusem podáváme jako předkrm. Kromě toho jsou dobrá i jako lehká večeře, nebo rychlé pohoštění pro hosty



  • Kuchař: Adéla S.
  • Publikováno:

Kategorie: Top recepty

Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Nebo hledejte podobné podle části názvu top sezónní zeleninové pro září 2020… .

Naši partneři