článek

Top 6 nejjedovatějších potravin


Lidské zdraví je z více jak 40% ovlivněno tím, jak se každodenně stravujeme. To co jíme, zásadním způsobem ovlivňuje všec..
(celý článek)

Lidské zdraví je z více jak 40% ovlivněno tím, jak se každodenně stravujeme. To co jíme, zásadním způsobem ovlivňuje všec...


Lidské zdraví je z více jak 40% ovlivněno tím, jak se každodenně stravujeme. To co jíme, zásadním způsobem ovlivňuje všechny procesy v našem těle od zažívání, imunity, psychiky, až po fungování našeho mozku. Pokud jste to již neudělali, tak je ten nejvyšší čas se nad vašimi stravovacími návyky opravdu zamyslet a změnit je.

Odstranit z jídelníčku jídla z rychlého občerstvení, je sice dobrým začátkem, ale toto opatření není v dnešní době bohužel dostačující. Aby naše tělo pracovalo tak jak má, je důležité mu dopřát vše, co potřebuje. Dbejte tedy na dostatečný přísun pestré a čerstvé stravy a následujícím potravinám se vyhýbejte, jak to jen půjde.

Bílý cukr
Právem dostal přezdívku „bílý zabiják“. Problém této potraviny je již jeho výroba. Rafinací je cukr zbaven veškerých vitamínů a minerálů. Jeho odbourání je velmi náročné a tělo stojí spoustu živin a energie, to způsobuje podvýživu buněk a ukládání tukových zásob. Dalším problémem je, že cukr způsobuje překyselení organismu a vytváří živnou půdu pro parazity a nemoci.
Cukr můžeme v domácí kuchyni nahradit medem, javorovým sirupem, xilitolem, sladidly z agáve či stévie.

Bílá sůl
Sůl, jakou my známe a hojně používáme, se v přírodě takto čistá nikde nevyskytuje. Bělená sůl je zbavena všech minerálů a stopových prvků, které tělo potřebuje. Díky osmóze brání vylučování odpadních látek a často stojí za příčinou onemocnění jater, ledvin a vysokého krevního tlaku.
I když zdravá sůl neexistuje, můžeme běžnou sůl nahradit solí himálajskou nebo kamennou. I u těchto zdravějších variant je důležité omezit celkové používané množství.

Bílá mouka
Při výrobě bílé mouky je ze zrna odstraněna slupka, která obsahuje vitamíny, vlákninu a stopové prvky. Samotná mouka tedy neobsahuje žádné nutričně potřebné látky. Pro vysoký obsah lepku doslova zalepuje střeva a vytváří ideální podmínky pro život bakterií a plísní.
Můžeme ji nahradit zdravějšími variantami, kterými jsou žitná či špaldová mouka nebo čistě bezlepkovými moukami (například rýžová mouka, pohanková mouka, atd).

Mléko a mléčné výrobky
Mléko v přírodě slouží jako zdroj potravy a výživy mláďat a neexistuje jediný živočišný druh, který by se mlékem živil i v dospělosti. Přesně tak by tomu mělo být i u lidí. Studie dokazují, že 80 % veškeré světové populace nedokáže správně štěpit laktózu a mléko je pro jejich tělo zátěží. Jelikož mléko na lidský organismus působí zakyselujícím účinkem, tělo ho nejdříve musí zneutralizovat, aby ho bylo schopno strávit. Při tomto procesu neutralizace jsou využívány minerály z kostí a kloubů, což vede k větší kazivosti zubů a v pozdějším věku k osteoporóze.
Alternativou mohou být rostlinná mléka: rýžové, sojové, mandlové, kokosové,…
Pokud si život bez živočišného mléka přeci jen nedokážete představit, sahejte v regálech po jeho zakysaných variantách a volte mléko acidofilní či kefír.

Alkohol a káva
O negativním účinku alkoholu bylo již řečeno mnoho a tento fakt je všeobecně znám. Možná vás však v seznamu překvapila káva. Ač se to nemusí zdát, tak tělo unavuje a vyčerpává. Po vypití šálku kávy mozek dostane signál k vytvoření adrenalinu, který tělo je krátkodobě vybudí. Pokud však není využit pro řešení života ohrožující situace, musí ho tělo odbourat. Po fázi nabuzení tedy přichází stav vysokého vyčerpání a únavy. Tělo je tak vyčerpané více než před vypitím kávy.
Místo šálku kávy si dopřejte odpočinek, více spánku, nějakou sportovní aktivitu či meditaci.

Chemie v potravinách
Jedná se o látky, které byly chemicky vytvořeny, nemají žádný pozitivní vliv na naše zdraví a tělo si s nimi neumí poradit. Jde o uměle přidaná sladila, aromata, barviva a konzervanty. Namátkou můžeme jmenovat například glutamát, který má negativní dopad na mozek vnímání chutí.
Chemikálie v potravinách způsobují alergie, obezitu, cukrovku, hyperaktivitu u dětí, astma a mnoho dalšího. Číst etikety má smysl a tělo se vám odvděčí.


  • Kuchař: Tomáš Rohlena
  • Publikováno:

Kategorie: Rady a tipy

Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Hledat podobné články jako Top 6 nejjedovatějších potravin.
Nebo hledejte podobné podle části názvu top nejjedovatějších potravin .

Naši partneři