článek

Top plodiny listopadu 2020 aneb jezte sezónně…


Vychutnejte si pošmourné listopadové dny s dobrým jídlem v pohodlí domova. V listopadu vrcholí oslavy sklizně a my si můž..
(celý článek)

Vychutnejte si pošmourné listopadové dny s dobrým jídlem v pohodlí domova. V listopadu vrcholí oslavy sklizně a my si můž...


Vychutnejte si pošmourné listopadové dny s dobrým jídlem v pohodlí domova. V listopadu vrcholí oslavy sklizně a my si můžeme dopřát hned několik tradičních potravin. Stravujte se sezónně, vaše tělo a peněženka vám poděkují.

Celer


Skvělá zelenina s afrodiziakálními a antioxidačními účinky. Běžně se pěstují tři druhy celeru, ze kterých se dá připravovat nespočet delikátních pokrmů. Nenechte se odradit nevzhledným celerem hlíznatým, který má protizánětlivé účinky a pomáhá mimo jiné likvidovat záněty v trávicím traktu. Je důležitým zdrojem antioxidantů, prospívá cévám, snižuje cholesterol a podporuje práci žlučníku. Zároveň zbavuje tělo škodlivin a pomáhá při zácpě.

Svěží řapíkatý oceníte pokud držíte redukční dietu či chcete detoxikovat svůj organismus. Jestliže máte doma odšťavňovač, naplánujte si týdenní detoxikační kůru se šťávou z řapíkatého celeru. Listopad je měsícem, kdy bychom měli pečovat o naše dýchací ústrojí a na to je právě tato zelenina ideální.

Jedlé kaštany


Bez nich si podzim neumíme představit, hlavně pro naše tělo má velmi pozitivní účinky. Jedlé kaštany čistí játra od jedovatých zplodin a působí proti průjmům, psychickým poruchám a stavům úzkosti. Zase v lidovém léčitelství a farmakologickém průmyslu se využívají listy jako prostředek proti kašli. Pro svůj nízký obsah cukru jsou vhodné také pro diabetiky. Z nízkokalorických jedlých kaštanů si můžete připravit lahodnou polévku, která vás příjemně prohřeje, a nebo si je opražte a připravte si k nim horkou čokoládu.

Jedlé kaštany jsou poměrně bohaté na vitamin C a vitaminy B1, B2, B6 a niacin. Vzhledem k tomu, že obsahují velké množství draslíku a málo sodíku, mají velmi dobrý vliv na lidi s hypertenzí a kardiovaskulárními poruchami. Kaštany dále obsahují hodně železa, hořčíku, vápníku, fosforu, zinku, mědi a manganu.

Krémová polévka z pečených kaštanů

Krémová polévka z pečených kaštanů


Připravte si doma polévku ze symbolu nadcházejících svátků.


Filátko a pyré s kaštany

Filátko a pyré s kaštany


Filátko a pyré s kaštany může být hlavním jídlem na štědrý večer.


Celerová pomazánka

Celerová pomazánka


Skvělá pomazánka na svačinu nebo studenou večeři.


Celerový krém s uzeným tempehem a pečenou bramborou

Celerový krém s uzeným tempehem a pečenou bramborou


Velice vydatný krém doplněný o restovaný tempeh je výborným, levným jídlem, které můžete podávat také jako hlavní chod.


Gratinovaný celer se sýrem feta

Gratinovaný celer se sýrem feta


Gratinovaný celer se sýrem feta je výborné zeleninové jídlo připravené v jednom pekáčku.



  • Kuchař: Adéla S.
  • Publikováno:

Kategorie: Top recepty

Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Nebo hledejte podobné podle části názvu top plodiny listopadu 2020 aneb jezte sezónně… .

Naši partneři