Nabídka
Přidej
článek

Top recepty do stovky pro měsíc leden


Útrata za potraviny tvoří nezanedbatelnou část rodinného rozpočtu a zejména nyní, kdy díky pandemii koronaviru tráví větš..
(celý článek)

Útrata za potraviny tvoří nezanedbatelnou část rodinného rozpočtu a zejména nyní, kdy díky pandemii koronaviru tráví větš...


Útrata za potraviny tvoří nezanedbatelnou část rodinného rozpočtu a zejména nyní, kdy díky pandemii koronaviru tráví většina lidí, hlavně školáků, čas doma, mohou být výdaje za potraviny dost zatěžující. Jak uvařit aby to příliš nestálo a zároveň dobře chutnalo? Máme pro vás pár tipů pro inspiraci. 

Připravit chutný, zdravý a levný pokrm, jehož příprava nezabere příliš času, to je oříšek, který se snaží rozlousknout spousta hospodyněk. Když se však člověk správně připraví, tak to vůbec nemusí být tak náročné. Poradíme vám jak na to! 

Udělejte si plán


Klíčem k úspěchu je správná organizace. Vytvořte si týdenní jídelníček, které pokrmy budete vařit a následně si sestavte nákupní seznam. Díky tomu nebudete muset běhat do obchodu zbytečně často a vystačíte si s jedním či dvěma většími nákupy týdně. I vaší peněžence se odlehčí, protože nebudete kupovat zbytečnosti.

Co nakupovat


Nejprve by měly přijít na řadu základní potraviny jako jsou brambory, rýže, těstoviny, cibule, česnek, mléko, rajčata v konzervě, koření… A poté přidat do seznamu ty potraviny, které figurují na týdenním jídelníčku a ve vaší spižírně chybí. 

Z jednoho hrnce


Základem úsporné kuchyně jsou husté, vydatné polévky. Poctivá bramboračka nebo gulášová polévka, uspokojí společně s krajícem chleba i velké strávníky. Podobně splní svůj účel také tzv. eintopfy, tedy pokrmy, které se vaří v jednom hrnci. Třeba buřtguláš nebo kapusta dušená s bramborem. 

Pokrmy z brambor


Tato univerzální plodina tvoří základ našeho jídelníčku a není to náhodou. Brambory jsou bohaté na minerální látky a navíc jsou univerzální. Servírovat se dají jako příloha, ale i jako hlavní jídlo. Skvělé jsou například zapečené s uzeninou nebo jako chutné placky.

Těstoviny na tisíc způsobů


A nakonec přijde to nejlepší - těstoviny! Uvařit se dají nasladko i naslano, výběr jejich druhů je velmi pestrý, a také variant jak je připravit je nepočítaně. Co takhle vyzkoušet úžasně aromatické špagety aglio olio nebo smetanové Italské těstoviny Alfredo?! 



Italské těstoviny  Alfredo

Italské těstoviny Alfredo


Široké nudle, smetana a parmezán. To je základ tohoto lahodného receptu, po kterém všichni oblíznou prsty.


Buřtguláš

Buřtguláš


Česká klasika, která nezklame. Příprava je tak snadná, že ji zvládnou i děti.


Gulášová polévka z mletého masa

Gulášová polévka z mletého masa


Hustá voňavá gulášovka naláká velké i malé strávníky. Podávat se dá i jako hlavní chod.


Bramborová polévka jako od babičky

Bramborová polévka jako od babičky


Voní po majoránce, houbách a kmínu. Poctivá bramborová polévka v zimě skvěle zasytí a zahřeje.


Zapečené těstoviny s houbami

Zapečené těstoviny s houbami


Méně obvyklá varianta zapečených těstovin překvapí příjemnou chutí. Kdo se bez masa přeci jen neobejde, může houby nahradit uzeným.


Kapusta dušená s bramborem

Kapusta dušená s bramborem


Tento pokrm z jednoho hrnce lze servírovat jako hlavní jídlo nebo jako přílohu k masu.



  • Kuchař: Alena B.
  • Publikováno:

Kategorie: Top recepty

Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Hledat podobné články jako Top y do stovky pro měsíc leden.
Nebo hledejte podobné podle části názvu top stovky pro měsíc leden .

Naši partneři