Nabídka
Přidej
článek

Top recepty pro měsíc březen


Pranostika sice míní březen, za kamna vlezem, ale jaro už opravdu stojí přede dveřmi, a proto je na místě odlehčovat jíde..
(celý článek)

Pranostika sice míní březen, za kamna vlezem, ale jaro už opravdu stojí přede dveřmi, a proto je na místě odlehčovat jíde...


Pranostika sice míní březen, za kamna vlezem, ale jaro už opravdu stojí přede dveřmi, a proto je na místě odlehčovat jídelníček a tělo správně nastartovat pro nadcházející roční období. Co si v březnu uvařit, abychom byli zdraví a fit? Nechte se inspirovat! 

Na jaře se často mluví o detoxikaci těla, tedy jeho očistě, a tu lze podpořit právě správným stravováním. Odborníci radí vzdát se v jarním období alespoň na čas tučných pokrmů, masa, polotovarů, kávy, alkoholu i sladkostí. Naopak je doporučováno jíst více ovoce, zeleniny a celozrnných výrobků. Takové jídlo pomůže zbavit tělo nečistot a organismus dostane šanci a čas regenerovat. Na čem si po zimě pochutnat? 

Smoothie


Rozmixované ovoce a zelenina jsou ideální ranní nápoj, který tělo skvěle nastartuje. Na jaře se příroda zelená a na tuto barvu bychom měli vsadit i při přípravě smoothie. Vhodné je kombinovat zejména zelenou listovou zeleninu a čerstvé byliny společně s ovocem. Proč vsadit na zelenou? Chlorofyl, který rostliny barví dozelena, má dle vědeckých poznatků na náš organismus velmi pozitivní vliv. Pomáhá z organismu odstraňovat jedovaté těžké kovy a dokáže redukovat nebezpečí vzniku rakoviny

Příprava smoothie z ovoce a zeleniny vůbec není těžká. Je třeba mít doma mixér nebo smoothie maker, vhodné ingredience a držet se zásady, že množství zeleniny by mělo být větší než množství ovoce. 

Recept na smoothie pro začátečníky: s ½ litrem vody rozmixujeme 1 zralý banán, 2 jablka a 2 hrsti baby špenátu.

Zeleninové polévky


Poctivý hovězí vývar umí v zimě udělat s tělem divy, na jaře je však dobré vyměnit maso za zeleninu. Odlehčí se tím zažívacímu systému a podpoří se imunita. Při přípravě polévek ideálně kombinujte kořenovou zeleninu - mrkev a petržel, s bramborami, cibulí a dalšími sezónními plodinami. Kdo chce zvýšit léčebný účinek polévky, ten ať do hrnce přihodí trochu zázvoru nebo kurkumy.

Pokud se vrhnete do detoxikace, vsaďte na zeleninové vývary. Ty tělu nejen odlehčí, ale také pomohou upravit jeho pH. Skvělé jsou proto jaké lék při překyselení organismu

Recept na zeleninový vývar, který dobije baterky:  6 mrkví, 1 cuketa, 1 pórek, 2 cibule, 1 středně velký batát, 2 stroužky česneku, svazek petrželky, asi 1cm široký kousek čerstvého zázvoru, lžička kurkumy a lžička soli. Zeleninu nakrájíme nahrubo, dáme i s kořením do hrnce, zalijeme 1,2 l vody a necháme 2 hodiny probublávat. V průběhu vaření vývar kontrolujeme a pokud bude třeba, přilijeme vodu. Když je hotovo, scedíme tekutinu. Nespotřebovaný vývar můžeme zamrazit na později a vyvařenou zeleninu použít třeba pro přípravu jiných polévek, rizota nebo omáček. 

Saláty


Hodí se jako poslední chod dne nebo jako doplněk k obědu. Po zimě se v obchodech začíná objevovat čerstvá sezónní zelenina, například kedlubny, špenát, ředkvičky, chřest, ředkev, mrkev a toho je třeba využít. V kombinaci se zelenými saláty vytvoříte vitamínovou bombu, za níž vám bude vaše tělo vděčné. 

Pro recept na jarní křupavý bramborový salát s ředkvičkami potřebujete: 6 - 8 menších vařených oloupaných a na čtvrtiny nakrájených brambor, 150 g sladkých hrachových lusků krátce vařených v horké vodě, 3 polévkové lžíce vyloupaných slunečnicových semínek, 1 svazek ředkviček, čerstvý kopr, 200 g plnotučného bílého jogurtu, 3 polévkové lžíce mléka, 2 - 3 polévkové lžíce čerstvé citronové šťávy, zarovnaná lžička hořčice, 1 polévková lžíce křenu. Zeleninu stačí nakrájet, smíchat se zbytkem ingrediencí a je hotovo. 



Salát z kuskusu s kuřecím masem a zeleninou

Salát z kuskusu s kuřecím masem a zeleninou


Kdo se bez masa neobejde, ten ať sáhne po masu drůbežím, protože má méně tuku. Tento recept se skvěle hodí jako polední jídlo nebo vydatnější večeře.


Těstoviny s chřestem, lososem a fazolkami

Těstoviny s chřestem, lososem a fazolkami


Sezónní potravina chřest, k tomu fazolky a omega 3 kyselinami nabušený losos. Zdravěji už to snad ani nejde.


Brokolicová polévka se smetanou

Brokolicová polévka se smetanou


Polévka z brokolice je vydatná a skvělé je na ní to, že chutná i dětem. Dá se servírovat nejen k obědu nebo k večeři, ale také jako chutná svačinka.


Italský salátový dresink

Italský salátový dresink


Saláty se dají připravit na mnoho způsobů a ovzláštnit je lze například zajímavým dresinkem. Tento vám připomene léto a dovolenou v Itálii.



  • Kuchař: Alena B.
  • Publikováno:

Kategorie: Top recepty

Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Hledat podobné články jako Top y pro měsíc březen.
Nebo hledejte podobné podle části názvu top pro měsíc březen .
Další recepty na Top y pro měsíc březen.

Naši partneři