článek

Top velikonoční jídla 2020...


Vybrali jsme pro vás top recepty spojené s tímto největší křesťanský svátek, který sahá dávno do minulosti a je spojený s..
(celý článek)

Vybrali jsme pro vás top recepty spojené s tímto největší křesťanský svátek, který sahá dávno do minulosti a je spojený s...


Vybrali jsme pro vás top recepty spojené s tímto největší křesťanský svátek, který sahá dávno do minulosti a je spojený s vítáním jara. Po dlouhé zimě se nám začíná vše znovu zelenat a všude skotačí mladá kůzlátka a jehňátka. To vše se odráží ve skladbě pokrmů které se tradičně připravují na Velikonoce.

Květná neděle


Tento den nám připomíná příjezd Ježíše Krista do Jeruzaléma. V tento den se světí kočičky a kostely se zdobí i dalšími jarními větvemi v upomínku zelených ratolestí, jimiž byl Ježíš vítán. Květnou nedělí začíná svatý neboli pašijový týden. Jedná se o poslední postní neděli. Inspirujte se například jedním z našich receptů na lehký oběd plný vitamínů a dopřejte si jarní salát s grapefruitem a ořechy.

Modré pondělí


Dětem a studentům v tento den začínaly prázdniny. Pojmenování je odvozeno z německého „Blauer Montag“, blau v tomto případě znamenalo podnapilý, práce neschopný. Na Modré pondělí by se proto nemělo pracovat. Kostely se zdobily modrým, popřípadě fialovým suknem. Tento den se také připravovalo tradiční velikonoční cukroví. Inspirujte se například jedním z našich receptů na jemné linecké cukroví.

Šedivé úterý


Stejně jako u předchozích dnů také zde nejsou dochovány všechny zvyky a tradiční jídla.
Šedivé úterý rovněž nemá z křesťanského hlediska žádný velký význam, je to však den, kdy hospodyňky uchopily košťata a začaly z gruntu uklízet a vymetat z rohů pavučiny. Inspirujte se například jedním z našich receptů na bramborové knedlíky plněné uzeným masem.

Škaredá středa


Tento název je údajně odvozen od Jidášova škaredění se na Krista. V tento den se rozhodně na nikoho nemračte a s nikým se nehádejte, aby vám to potom nezůstalo po zbytek roku. Tento den je ve znamení úklidu tradičně se vymetaly komíny, a proto se někde také říká Sazometná středa. V rámci velkého úklidu se jídlo připravovalo skromné, lahodné, ale záměrně vizuálně nehezké. Na stole by měly být různé placky, nebo bramboráky, které se při otáčení úmyslně zdeformují a potrhají. Inspirujte se například jedním z našich receptů na Bramborové placky.

Zelený čtvrtek


V křesťanském kalendáři je Zelený čtvrtek posledním čtvrtkem před Velikonocemi a zároveň součástí Svatého týdne a Velikonočního tridua. V tento den se údajně konala Ježíšova večeře páně a poté následovalo Ježíšovo zajetí. Název Zelený čtvrtek je odvozen od zkomoleniny původního německého názvu “Greindonnerstag”, což znamenalo “lkavý, plačtivý čtvrtek”. Tento den se nese ve znamení jarní zeleniny a luštěnin. Připravovala se jídla z mladých kopřiv nebo petržele, pekly se škvarkové placky a různé preclíky. V posledních letech se na Zelený čtvrtek pije Zelené pivo, které se stalo velmi oblíbeným nápojem. Výborným jídlem co si můžete připravit na zelený čtvrtek je tradiční nádivka s kopřivami. Inspirujte se například jedním z našich receptů na velikonoční jidáše a tradiční velikonoční nádivku či její veganskou verzi.

Velký pátek


Velký pátek je dnem, který připomíná utrpení a ukřižování Ježíše Krista. Jedná se o šestý a tím pádem předposlední den Svatého týdne. Dříve se v tento den nesmělo uklízet, orat, prát a ani si nic půjčovat. Pátek má být postním dnem, nemělo by se jíst žádné maso. V některých krajích se jí jídlo připravované z ryb. Na Velký pátek se také připravovalo jen jedno jediné jídlo - nejčastěji hustá polévka z kysaného zelí a brambor. Připravoval se také špenát, hrách, jáhly, čočka nebo sladké knedlíky se sušeným ovocem, tedy jídla z potravin, které byly v každé domácnosti. Inspirujte se například jedním z našich receptů na pstruha na houbách nebo na poctivou zelňačku.

Bílá sobota


Ta už byla z pohledu hodování mnohem veselejší.Už večer se opět rozeznívají v kostelích zvony a přicházejí oslavy Velikonoční vigilie, což je noc ze soboty na neděli, kdy vstal Ježíš z hrobu. Pekly se mazance, bochánky a věnce, které ale v minulosti nesladili cukrem. Většinou se používala sladká smetana, v některých krajích se mazanec plnil tvarohem nebo se namáčel do vína. Další tradičním velikonočním jídlem byly pečené Jidáše a jako hlavní chod se v sobotu podávala nádivka, které se říkalo také třeba sekanina, sekanice nebo snítek. Inspirujte se například jedním z našich receptů na plněnou sekanou či nadýchaný velikonoční mazanec.

Boží hod velikonoční


Boží hod velikonoční nebo také Hod boží velikonoční či Velikonoční neděle je prvním dnem následujícím po konci Svatého týdne a posledním dnem velikonočního tridua. Nese se v duchu velkých oslav a slaví se zmrtvýchvstání Ježíše Krista. Neděle je dnem, kdy se ještě upečou klasické buchty z kynutého těsta a také tradiční beránek, připravovalo se ale i maso. Na slavnostně prostřeném stole ale nikdy nesměl chybět beránek – pokud nebyl opravdový z masa, musel být alespoň upečený ze sladkého těsta. Inspirujte se například jedním z našich receptů na pomalu pečené jehněčí s granátovými jablky a medem, tradičního velikonočního beránka či velikonoční šoldru, tradiční buchty, lahodné velikonoční košíčky.

Velikonoční pondělí


Pondělí už pak patří hlavně světským oslavám a částečně navazuje i na předkřesťanskou dobu a její zvyky a tradice spojené s příchodem a oslavou jara. I když se mnoho tradic z předchozího Svatého týdne nedochovalo, velikonoční pondělí stále žije a koleduje se po celé České republice. Letos však s pomlázkou nebudeme moci obcházet naše milované ale můžeme si připravit něco lahodného z vajíček. Vajíčka jako symbol nového života jsou součástí mnoha velikonočních jídel. Připravují se smažená i různě plněná, dělají se z nich pomazánky, přidávají se do omáček a samozřejmě nesmí chybět ve velikonoční nádivce. Inspirujte se například jedním z našich receptů na velikonoční vaječnou tlačenku či plněná vejce.


Velikonoční jidáše

Velikonoční jidáše


Velikonoční jidáše jsou tradičním velikonočním pečivem, na které zadělávaly těsto ve Škaredou středu už naše prababičky.


Velikonoční nádivka

Velikonoční nádivka


Velikonoční nádivka voní jarními bylinkami a oznamuje příchod jara.


Velikonoční vaječná tlačenka

Velikonoční vaječná tlačenka


Po velikonocích nám většinou zbude spousta natvrdo vařených vajec.


Bramborové placky

Bramborové placky


Bramborové placky můžeme podávat jako přílohu k masům, nebo je můžeme se škvarky či s dušeným špenátem předložit jako hlavní jídlo.


Plněné sladké velikonoční košíčky

Plněné sladké velikonoční košíčky


Plněné sladké velikonoční košíčky, to je jeden z mnoha druhů velikonočních pamlsků, bez kterých si velikonoční svátky ani nedovedeme představit.


Pstruh na houbách

Pstruh na houbách


Příprava pstruha patří k těm nejjednodušším. Stačí ho jen očistit a vykuchat.


Tradiční velikonoční šoldra

Tradiční velikonoční šoldra


Tato tradiční velikonoční delikatesa je oblíbená především ve Slezsku.


Linecké cukroví pro diabetiky

Linecké cukroví pro diabetiky


Linecké cukroví pro diabetiky je k nerozeznání od toho pravého.


Pomalu pečené jehněčí s granátovými jablky a medem

Pomalu pečené jehněčí s granátovými jablky a medem


Pomalu pečené jehněčí s granátovými jablky a medem je exotické jídlo, které si okamžitě oblíbíte.


Velikonoční beránek

Velikonoční beránek


Velikonoční beránek je spolu s barevnými vajíčky ozdobou našeho stolu o jarních svátcích.



  • Kuchař: Adéla S.
  • Publikováno:

Kategorie: Top recepty

Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Hledat podobné články jako Top velikonoční jídla 2020....
Nebo hledejte podobné podle části názvu top velikonoční jídla 2020... .

Naši partneři