článek

Třtinový cukr, zdravější varianta?


V dnešní době je třtinový cukr čím dál používanější a běžně..
(celý článek)

V dnešní době je třtinový cukr čím dál používanější a běžně...
Sdílejte obsah s přáteli



V dnešní době je třtinový cukr čím dál používanější a běžnější. Je k dostání ve všech obchodních řetězcích, jen cena je stále vyšší než za cukr bílý. A proč je vlastně třtinový cukr zdravější? Tak na to se podíváme v našem článku.

Proč je třtinový cukr tmavý?
Třtinový cukr se získává z cukrové třtiny, což je rostlina podobná bambusu a dorůstá až do výšky 5m. Tato rostlina se naseká a pak se lisuje, čímž se získá sladká tekutina. Ta se filtruje, aby se zbavila nečistot, poté se nechá odpařovat a tím vzniká hustý sirup. Ten se pomocí krystalizace mění v cukr. Tento proces je třínásobný, přičemž se tím získá světlejší, tmavší a nejtmavší cukr. A který z nich si vybrat? Kdo se v tom má vyznat? Nejtmavší cukr je pro náš organismus nejzdravější, jelikož obsahuje nejvíce melasy.

Co je melasa?
Melasa je vlastně odpadní produkt, který vzniká při výrobě třtinového cukru. Přitom je nejdravější, jelikož obsahuje některé aminokyseliny, minerály (jako např. sodík, draslík, železo a vápník) a jiné látky jako je hořčík, zinek a selen. To znamená, že čím tmavší, tím vyšší obsah melasy. Avšak je důležité si důkladně prostudovat informace na obale. Někdy se totiž může jednat o hnědý řepný cukr, který je dobarven karamelovým sirupem. Třtinový cukr se nejčastěji dováží z ostrova Mauricius, který je jeho největším producentem.

Proč omezit bílý cukr?
Bílý cukr neboli rafinovaný cukr je chemicky bělen a zbaven všeho zdravého. Bílý cukr je sladší a tím rychleji zvyšuje hladinu cukru v krvi. Cukr překyseluje organismus a oslabuje imunitu. Po zkonzumování cukru se snižuje schopnost bílých krvinek bojovat s infekcemi. Bílý cukr také zvyšuje krevní tlak a zvyšuje riziko obezity. Cukr také ničí zubní sklovinu a zvyšuje kazivost zubů. Jeho příjem by se měl regulovat hlavně u dětí, které si na sladkost zvyknou. Samozřejmě v případě hyperaktivity a ADHD je velká obezřetnost na místě, jelikož cukr zvyšuje aktivitu dětí.


  • Kuchař: Dana F.
  • Publikováno:

Kategorie: Rady a tipy

Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Hledat podobné články jako Třtinový cukr, zdravější varianta?.
Nebo hledejte podobné podle části názvu třtinový cukr, zdravější varianta? .