Třtinový cukr, zdravější varianta?

Článek byl publikován

V dnešní době je třtinový cukr čím dál používanější a běžnější. Je k dostání ve všech obchodních řetězcích, jen cena je stále vyšší než za cukr bílý. A proč je vlastně třtinový cukr zdravější? Tak na to se podíváme v našem článku.


Proč je třtinový cukr tmavý?
Třtinový cukr se získává z cukrové třtiny, což je rostlina podobná bambusu a dorůstá až do výšky 5m. Tato rostlina se naseká a pak se lisuje, čímž se získá sladká tekutina. Ta se filtruje, aby se zbavila nečistot, poté se nechá odpařovat a tím vzniká hustý sirup. Ten se pomocí krystalizace mění v cukr. Tento proces je třínásobný, přičemž se tím získá světlejší, tmavší a nejtmavší cukr. A který z nich si vybrat? Kdo se v tom má vyznat? Nejtmavší cukr je pro náš organismus nejzdravější, jelikož obsahuje nejvíce melasy.


Co je melasa?
Melasa je vlastně odpadní produkt, který vzniká při výrobě třtinového cukru. Přitom je nejdravější, jelikož obsahuje některé aminokyseliny, minerály (jako např. sodík, draslík, železo a vápník) a jiné látky jako je hořčík, zinek a selen. To znamená, že čím tmavší, tím vyšší obsah melasy. Avšak je důležité si důkladně prostudovat informace na obale. Někdy se totiž může jednat o hnědý řepný cukr, který je dobarven karamelovým sirupem. Třtinový cukr se nejčastěji dováží z ostrova Mauricius, který je jeho největším producentem.


Proč omezit bílý cukr?
Bílý cukr neboli rafinovaný cukr je chemicky bělen a zbaven všeho zdravého. Bílý cukr je sladší a tím rychleji zvyšuje hladinu cukru v krvi. Cukr překyseluje organismus a oslabuje imunitu. Po zkonzumování cukru se snižuje schopnost bílých krvinek bojovat s infekcemi. Bílý cukr také zvyšuje krevní tlak a zvyšuje riziko obezity. Cukr také ničí zubní sklovinu a zvyšuje kazivost zubů. Jeho příjem by se měl regulovat hlavně u dětí, které si na sladkost zvyknou. Samozřejmě v případě hyperaktivity a ADHD je velká obezřetnost na místě, jelikož cukr zvyšuje aktivitu dětí.

V dnešní době je třtinový cukr čím dál používanější a běžnější. Je k dostání ve všech obchodn&iacut...

Sdílejte článek:

Recenze a hodnocení receptu


Napište vaší recenzi nebo komentář


Tento recept ještě nebyl okomentován
Třtinový cukr, zdravější varianta?

Autoři článku

Dana F.
Jak jsme zapojili děti do úklidu domácnosti

Jak jsme zapojili děti do úklidu domácnosti

Dítě, které se samo s chutí a bez domlouvání zapojuje do úklidu domácno...

Kopřiva dvoudomá, hnojivo pro naše tělo

Kopřiva dvoudomá, hnojivo pro naše tělo

Kopřiva dvoudomá roste všude kolem nás. Většinou kolem ní procházíme be...

Francouzské brambory

Francouzské brambory

Máte rádi francouzské brambory a hledáte recept na jejich přípravu? Potom jste na spr...

Top 10 smoothie

Top 10 smoothie

Od prvních slunečních paprsků na jaře, až do konce horkého léta, nám nápoje......

Heřmánek léčí nejen děti

Heřmánek léčí nejen děti

Heřmánek pravý se podává především dětem v podobě čaje na nadýmá...

Jak vařit rýži

Jak vařit rýži

Rýže a pokrmy z ní jsou každému notoricky známé a tak zabývat se teď tí...

Smoothie všeho druhu

Smoothie všeho druhu

Co je to vlastně smoothie? Jedná se o míchaný nápoj složený buď ze zeleniny, nebo ovo...

Jak vařit při cukrovce

Jak vařit při cukrovce

Cukrovka, neboli diabetes, je nemoc, při které náš organizmus nedokáže udržet správno...

Jak uvařit italské risotto

Jak uvařit italské risotto

Nebude v žádném případě řeč o vařené rýži, do které jsme přidali pytlík...

Jak vařit špagety

Jak vařit špagety

Špagety patří v naší kuchyni k nejoblíbenějším těstovinám. Zřejm...

Jak uvařit ledvinky

Jak uvařit ledvinky

  Leckdo z nás nad vnitřnostmi ohrnuje nos, ale v kuchyni některých zemí, například ve...

Grilování stylově

Grilování stylově

S létem začíná i grilovací sezóna. Letní grilování je jedn&...

Naši partneři

×

Váš recept je nyní uložen!

Zaregistrujte se, aby jste se k uloženým receptům později dostal/a.
Přihlásit se přes sociální sítě


Podmínky použití | Ochrana os.údajů