článek

Tvaroh sladký i slaný – nejsnadnější recepty


Tvaroh je nedoceněnou potravinou, která je maximálně „nabušená“ bílkovinami, obsahuje minimum laktózy a navíc něm žije sp..
(celý článek)

Tvaroh je nedoceněnou potravinou, která je maximálně „nabušená“ bílkovinami, obsahuje minimum laktózy a navíc něm žije sp...


Tvaroh je nedoceněnou potravinou, která je maximálně „nabušená“ bílkovinami, obsahuje minimum laktózy a navíc něm žije spousta tělu prospěšných bakterií. Tvaroh dokáže nejen dobře a kvalitně vyživit tělo, ale například i pomoci s hojením popálenin. Proto se tvaroh doporučuje jak dětem, tak i všem dospělým, kteří dbají na správnou výživu a zejména na dostatek příjmu přirozených bílkovin. Pro fyzicky aktivní lidi je tvaroh dokonce až nepostradatelnou potravinou. Lze ho sice částečně suplovat vegetariánskými a veganskými potravinami, ale nikdy ve stoprocentní míře.

Tvaroh sladký
Pro použití tvarohu na sladko je nejjednodušší připravit si tvarohový krém se smetanou, takový, jako je Pribináček, Kostíci a jim podobné. Ano, můžeme takový krém sice koupit již hotový a dokonce za zajímavé ceny podle akcí v letáku Kaufland, ale i při sebevětších slevách se s domácí výrobou tvarového krému vždy dostaneme na mnohem nižší náklady. Zejména díky tomu, že právě i tvaroh a smetanu najdeme v Kaufland letáku často za velmi příznivé ceny. Domácí příprava zkrátka vyjde vždy nejlevněji.

Postupujeme tak, že tvaroh smícháme se smetanou a s libovolným cukrem. Může jít o cukr krupicový, pískový, přidáme klidně i vanilkový či vanilínový. Tvarohový krém je však vynikající i s hnědým cukrem, klidně třtinovým či palmovým, nebo s různými sirupy. Med se pro dochucení tvarohu tolik nehodí, protože má, stejně jako tvaroh, kyselý podtext.

Takto umíchaný krém lze použít na mnoho způsobů. Můžete jej rovnou sníst nebo dát do skleniček či mističek a proložit piškoty, čímž si vyrobíte počeštěnou verzi tiramisu. Také jej můžete použít pro potření dortu nebo jako doplněk k sušší bábovce. Smetanu můžete před přimícháním do tvarohu i vyšlehat, díky čemuž bude výsledná konzistence pevnější, nadýchanější.

Tvaroh slaný
Tvaroh ve slané podobě se nejsnadněji použije ve formě pomazánky - jen jej přimícháte do ostatních ingrediencí, ze kterých pomazánku připravujete. Může to být například pomazánka z bílých ředkví či z ředkviček, které budou v sezóně často v akci v Lidl letáku. V Lidlu však za dobré ceny pořídíte i jakékoliv jiné suroviny pro pomazánky, a to jak masových, sýrových, luštěninových, tak ostatních vegetariánských, včetně veganských.

Tvaroh můžeme nechat i zestárnout. Jde o snadný proces výroby domácí pomazánky podobné tvarůžkům. Tvaroh jen smícháte s paprikou, pepřem, kmínem a solí a následně zalijete pivem. Pak ho jen přikryjete plátýnkem nebo i kapesníkem a necháte bakterie přítomné v tvarohu a také kvasinky z piva pracovat - samozřejmě v teple. Za několik dní budete mít voňavou a pikantní pomazánku vhodnou zejména k pivu nebo k vínu.

Jak zamaskovat tvaroh, aby ho jedly i děti?
Někdy nastává problém, kdy děti odmítají tvaroh jako takový kvůli jeho kyselé chuti a někdy i hrubší konzistenci. Když jej však šikovně zakomponujete do pokrmů, můžete do dítka propašovat i větší množství tvarohového „materiálu“. Snadným a účinným maskováním tvarohu je jeho přimíchání do těsta, například na bábovku. Po upečení děti opravdu nic nepoznají a tvarohovou bábovku slupnou s chutí. Takže pokud vaše dítko tvaroh odmítá, naservírujte mu ho třeba právě v nějakém pečivu.

Lze udělat i slanou variantu tvarohového těsta. Nebo samozřejmě tvarohové těsto na ovocné knedlíky. Tvaroh je možné přidat i do lívanců nebo palačinek. Každá trocha tvarohu, kterou dítě sní, přinese do jeho těla velké množství potřebných bílkovin.


  • Kuchař: Redakce
  • Publikováno:

Kategorie: Rady a tipy

Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Hledat podobné články jako Tvaroh sladký i slaný – nejsnadnější y.
Nebo hledejte podobné podle části názvu tvaroh sladký slaný nejsnadnější .

Naši partneři