Tymián, tradiční antiseptikum

Článek byl publikován

Tato rostlina je lidem známa už od starověku, kdy se jeho silice používala k balzamování mumií. Ve starém Řecku se tymián pálil jako kadidlo k očistě chrámů a domovů. Jeho teplá a silná vůně je už po staletí ceněna pro své povzbuzující účinky. Římskými bylináři byl označován za vynikající vykuřovadlo s antiseptickými vlastnostmi a je velmi pravděpodobné, že do Británie jej dovezli právě Římané. Thymus, rodové jméno tymiánu, může být spojováno s řeckým slovem thumus, znamenající odvahu. Je ušlechtilým jižním bratrem naší české mateřídoušky.


Popis rostliny
Tymián je nízký, rozložitý polokeř, vysoký 20-40 centimetrů. Jeho lístky jsou tmavě zelené a velmi aromatické. Klasovitá květenství narůžověle zbarvených květů kvetou od května do září. Spolu s mateřídouškou je význačnou medonosnou rostlinou. Láká včely, motýly a jiný užitečný hmyz. Původní tymián se vyskytuje ve Středomoří, ale velmi hojně je pěstován na zahradách i v jiných oblastech. K růstu vyžaduje dobře propustnou, nejlépe písčitou půdu a teplou slunnou polohu. Množí se buď na jaře hřížením, nebo v létě řízky. Listy se mohou sbírat po většinu roku, ale jejich vůně je nejvýraznější v létě, kdy se sbírají na sušení.


Účinné látky
Silice, obsažená ve kvetoucí nati a listech, je bohatá na tymol a další aromatické chemické látky. Dále obsahuje hořčiny, třísloviny, flavonoidy a saponiny, díky kterým má rostlina antiseptické, antimikrobiální a hojivé účinky.


Využití v kuchyni
Tymián je základní bylinou provensálského koření a taktéž francouzského „bouquet garni“ – bylinky svázané do kytičky, které se po uvaření pokrmu odstraní. Hodí se k masům, rybám, do dušených pokrmů a ke kořenové zelenině. Přidat jej můžeme i do bylinných octů a olejů.


Léčivé účinky
Standardní výluh ze sušených nebo čerstvých listů oslazený lžičkou medu je skvělý na bolesti v krku, kašel, chrapot, dušnost a nachlazení. Můžeme z něj ale také uvařit sirup, vhodný pro studené zimní měsíce a působící jako antiseptikum. Éterický olej z tymiánu se přidává do mastí, které se při potížích horních cest dýchacích vtírají do kůže hrudníku a při bolesti do svalů.


Tymián tedy oceníme jak v období opakovaných nachlazení, tak kdykoliv jindy, při přípravě chutných pokrmů.

Tato rostlina je lidem známa už od starověku, kdy se jeho silice používala k balzamování mumií. Ve starém Řecku se tymián pálil jako kadidl...

Sdílejte článek:

Recenze a hodnocení receptu


Napište vaší recenzi nebo komentář


Tento recept ještě nebyl okomentován
Tymián, tradiční antiseptikum
Tymián, tradiční antiseptikum

Autoři článku

Tomáš Rohlena

Naši partneři

×

Váš recept je nyní uložen!

Zaregistrujte se, aby jste se k uloženým receptům později dostal/a.
Přihlásit se přes sociální sítě


Podmínky použití | Ochrana os.údajů