Úklid ledničky – postup a praktické rady

Redakce

Hodnocení obsahu
Sdílejte obsah s přáteli

Zabraňte rychlému kažení potravin a šíření bakterií. Nezanedbávejte údržbu všech míst, kde potraviny uchováváte. I každá lednička potřebuje jednou za čas pořádně uklidit a vyčistit. Pokud jste se té své již dlouho nevěnovali, neoddalujte to a pusťte se do toho právě teď.

Čím méně tím lépe

Pro generální úklid ledničky využijte dobu před větším nákupem. To znamená chvíli, kdy je lednička poloprázdná. Ledničku je vhodné během úklidu vypnout, a pokud je spojená i s mrazákem, tak i odmrazit. Potraviny budou určitou chvíli mimo chlad, a proto bude lépe, když nepůjde o velké množství.

Vše vyskládejte


Jídlo vyskládejte do chladnější místnosti. Pro uložení dobře poslouží třeba dětská vanička, potraviny se ještě nějakou dobu budou chladit vzájemně. Pro nižší únik chladu je zakryjte ručníkem nebo dekou.

Využijte pro tuto činnost zimní měsíce, kdy můžete potraviny nějakou dobu uchovat mimo vyhřáté obydlí a nesnižovat jim tak trvanlivost. Uložte vše do vhodných nádob a odložte třeba na balkon. Během roku se jako dočasné odkladiště skvěle uplatní i vana v koupelně (zachová teplotu jídla po delší čas).

Pořádně umýt

Z lednice vyndejte všechny odnímatelné části a pořádně je umyjte. Použijte třeba sprchu, lépe odstraníte zbytky mycího prostředku. K umytí použijte běžný ředěný saponát nebo octovou vodu, která dezinfikuje a neutralizuje pachy. Stejně pečlivě vymyjte i vnitřek lednice. Dejte si záležet! Lednici nechte zcela vyschnout.

Nezapomeňte umýt lednici i zvenku. Vydezinfikujte hlavně dveře a úchyt, na kterých častým používáním ulpí nejvíce bakterií.

Potraviny třídit

Po umytí skládejte potraviny zpět. Udělejte jejich reviziprošlé a jinak znehodnocené věci určitě vyhoďte. Snažte se zavést do své ledničky řád. Potraviny je nutné kontrolovat pravidelně, snadno podléhají zkáze. Proto vše s kratší dobou trvanlivosti skládejte víc ‚na oči.‘

Úklidem si udělejte přehled o obsahu ledničky. Pište si seznamy. Praktické je napsat si nejen to, co je dobré dokoupit, ale i to, co je třeba brzy zpracovat.

Různé teploty

Zjistěte si, zda má vaše lednička různě chladící zóny. Tuto informaci by měl obsahovat návod k použití. Pokud ano, naučte se je správně využívat. Na nejchladnější místa uskladňujte maso, uzeniny a hotová uvařená jídlaSýry, mléko a jogurtyzvládnou teplotu kolem pěti stupňůVyšší teploty by měly patřit nápojům.

Oddělujte

Zeleninu a ovoce uskladňujte v oddělených zásuvkách. Zaslouží si častější kontrolu, trvanlivost těchto potravin vám nikdo nezaručí.

Nevrstvit a přebalovat

V lednici využívejte plastové uzavíratelné nádoby. Potraviny s omezeným přístupem vzduchu vydrží déle čerstvé. Navíc zabráníte únikům různých pachů.

Také se vyvarujte toho, abyste skládali potraviny na sebe. Zamezíte tak totiž volnému proudění chladného vzduchu, potraviny se dostatečně neprochladí, dříve se kazí. Dopřejte svému jídlu dostatek místa, spotřebujete tím i méně energie.

Chytré rady

-pro lepší přehled si chybějící potraviny na další nákup zapisujte – využívejte magnetické bločky na dveřích lednice
-neuskladňujte v lednici med – tuhne a ztrácí přirozené aroma
-nepatří sem ani brambory nebo olej, zabírají jen zbytečně místo

A tip na závěr - jak na zápach z lednice

-do mističky vložte jedlou sodu nebo kypřící prášek a vložte do ledničky, natáhnou do sebe nepříjemné pachy
-obdobně poslouží i namletá káva, stračí troška
-vyzkoušený je i rozkrojený citron nebo pomerančová kůra
-základem je však čistá lednička


Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář

Pro přidání komentáře k Úklid ledničky – postup a praktické rady, je nutné být přihlášený(á)/zaregistrovaný(á).


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Hledat podobné články jako Úklid ledničky – postup a praktické rady.
Nebo hledejte podobné podle části názvu: Úklid, ledničky, postup, praktické, rady.

Kde najít informace



×