článek

Uklízíme spižírnu - praktické rady


Spižírna či komora je místnost sloužící k uchovávání a skladování potravin. I na tuto místnost bychom si alespoň jedenkrát ročně měli najít čas a uklidit ji...
(celý článek)

Spižírna či komora je místnost sloužící k uchovávání a skladování potravin. I na tuto místnost bychom si alespoň jedenkrát ročně měli najít čas a uklidit ji....
Sdílejte obsah s přáteli



Spižírna či komora je místnost sloužící k uchovávání a skladování potravin. I na tuto místnost bychom si alespoň jedenkrát ročně měli najít čas a uklidit ji.

Pokud si myslíte, že máte svou spižírnu ve vzorném pořádku a další zásah je zbytečný, můžete se inspirovat praktickými radami. Úklid neslouží jen k odstranění prachu a urovnání zavařenin do úhledných zástupů. Hlavním smyslem je revize obsahu spižírny a vyhození starého, prošlého a jinak znehodnoceného jídla.

Jak na to
Potraviny vyskládejte, zkontrolujte jejich kvalitu a vytřiďte. Police umyjte a zkontrolujte stěny a zem, jestli v místnosti není plíseň. Spižírna by měla být suchá, bez zbytečného světla. Měla by být nejchladnějším místem domácnosti, proto zde netopte a zajistěte její odvětrávání.

Následující rady vám pomohou si vaši spižírnu utřídit. Přehledná spižírna, ve které jsou potraviny správně uchovávány zabrání jejich zbytečnému plýtvání.

Praktické tipy


  1. Popisujte zavařeniny
    Co je uvnitř samozřejmě pozná napohled každý, to je výhoda průhledných skleniček. Takže obsah stačí popsat jen v případě nejistoty. Je to meruňková nebo broskvová marmeláda? Určitě otevřete meruňkovou, když máte chuť na broskvovou. Popis zabrání zbytečnému plýtvání, v lepším případě ušetří místo v lednici omylem otevřené skleničky, schované ‚na jindy.‘
    Popisujte víčka nebo skleničky datem zpracování. Nemůže se vám pak stát, že by se vám skleničky pomíchaly s jinými z předchozích let.
  2. Starší dopředu
    Máte-li potraviny, který vydrží několik měsíců ve skvělém stavu, dbejte na to, abyste přednostně zpracovávali ta starší. Skládejte proto novější zboží víc dozadu a starší dopředu.
    Stav potravin vidíme přes sklo, ale co se děje pod víčkem ovlivnit nemůžeme. V případě nejistoty ohledně kvality, určitě raději vyhazujte.
  3. Využívejte dózy
    Nenechávejte potraviny v otevřených sáčcích. Mouka, strouhanka i těstoviny se tak znehodnocují. Pořiďte si praktické uzavíratelné dózy. Na trhu jsou plastové, plechové, dřevěné i skleněné v mnoha tvarech, odstínech a stylech.
    Jste-li kuchař začátečník, nezapomeňte si uchovat (nalepit na dózu) informace o přípravě potravin.
  4. Buďte nápadití
    Vyrobte si jednoduše vlastní kořenky. Skvěle poslouží skleničky od dětské výživy nebo od oliv. Ještě méně místa pak zabere praktický košík, do kterého sáčky s kořením můžete naskládat. Tato varianta je zároveň ideální v případě, že máte kuchyň od spižírny dál, snadno si veškeré koření k vaření přenesete najednou.
    Místo košíčku si můžete vyrobit i praktické krabičky. Uložíte zde třeba pytlíky s vanilkovým cukrem, pudinkem apod. Vše bude na jednom místě a na dosah.
  5. Pozor na škůdce
    Objeví-li se vám ve spižírně mravenci, obvykle bude stačit zjistit, co je nalákalo. Tuto příčinu pak odstraňte.
    V případě, že se zde objeví potravinoví moli, musíte zakročit rázněji. Použijte lapače. Dejte si pozor, aby lapače byly vhodné do míst s uskladněnými potravinami – bez jedovatých látek a bez zbytečného aroma.


  • Kuchař: Redakce
  • Publikováno:

Kategorie: Rady a tipy

Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Hledat podobné články jako Uklízíme spižírnu - praktické rady.
Nebo hledejte podobné podle části názvu uklízíme spižírnu praktické rady .

Naši partneři