Nabídka
Přidej
článek

Umeocet dobývá také českou kuchyni…


Už jste někdy slyšeli o této slano-kyselé tekutině červené barvy s lehkou ovocnou vůní? Umeocet pochází z Japonska a vyrá..
(celý článek)

Už jste někdy slyšeli o této slano-kyselé tekutině červené barvy s lehkou ovocnou vůní? Umeocet pochází z Japonska a vyrá...


Už jste někdy slyšeli o této slano-kyselé tekutině červené barvy s lehkou ovocnou vůní? Umeocet pochází z Japonska a vyrábí se z nakládaných švestiček umeboshi. Jde o potravinu kterou velmi oceníte nejen pokud jste milovníky zdravé výživy. Tento šikovný pomocník v kuchyni vaše pokrmy nejen že okyselí, ale také osolí.

Co je umeocet?


Tato tradiční japonská specialita se vyrábí z fermentovaných švestiček umeboshi, které jsou považovány za důležitý léčivý a povzbuzující prostředek. Švestičky pomáhají aktivovat metabolismus, ulevují od trávicích potížích a pálení žáhy. Stejně tak funguje také umeocet, což je v podstatě slaný nálev do kterého se usušené švestičky nakládají a nechají se fermentovat. V pravém slova smyslu nejde o klasický ocet, protože postrádá kyselinu octovou. Namísto ní však obsahuje kyselinu citronovou a mnoho dalších přírodních kyselin, které jsou našemu zdraví velmi prospěšné.

Umeocet v kuchyni


Výborně se umeocet vyjímá v salátové zálivce, kde plní hned dvě funkce, jídlo okyselí a zároveň osolí. Můžete ho však přidávat také do luštěnin, polévek, omáček a třeba výborného guláše z hlívy ústřičné. Velmi si ho v kuchyni oblíbili například vyznavači makrobiotické stravy. Umeocet skvěle funguje jako podpůrný prostředek vašeho zdraví. Detoxikuje organismus a pomáhá stabilizovat jeho pH. Ranní sklenice vlažné vody s polévkovou lžící umeocta vypitá na lačno skvěle nastartuje lidský organismus. Je třeba však zdůraznit, že se jedná o potravinu pro opravdové majnšmekry.

Účinky na zdraví


Se svými léčivými účinky byl znám již ve starověku. Dennodenně se s ním můžete setkat již po tisíce let v Japonsku a Číně, kde ho lidé používají ke konzervaci zeleniny a dochucování jídel. Navzdory své kyselé chuti je umeocet zásadotvorný - pomáhá odkyselit organismus. A právě z překyseleného organismu vzniká mnoho nemocí. Chcete-li být zdraví, je dobré si naordinovat každodenní kůru pití umeoctu zředěného ve vodě. Zároveň trpíte-li zažívacími problémy jako jsou například vředy, zánětlivé onemocnění střev či na střevní parazity, vyzkoušejte umeocet. Podporují trávení, zlepšují chuť k jídlu a dokážou být nápomocní i při gastritidách. Připisují se jim také blahodárné účinky na jaterní onemocnění, jež umí významně zmírnit. Pokud bychom nahlédli do tradiční čínské medicíny, zjistili bychom, že právě tato chuť játra obecně vyživuje.

Tip: Umeocet nejčastěji zakoupíte v prodejnách se zdravou výživou, kde vám také poradí s jeho výběrem.

Výborná čočková polévka

Výborná čočková polévka


Tradiční čočková polévka, kterou je možno dochutit umeoctem.


Těstovinový salát s kuřecím masem

Těstovinový salát s kuřecím masem


Dietní těstovinový salát, máte hotový za několik minut.


Salát z kuskusu s kuřecím masem a zeleninou

Salát z kuskusu s kuřecím masem a zeleninou


Vydatné jídlo hotové za pár minut. Oběd pro celou rodinu po kterém nepřiberete ani deko.


Cizrnový salát s tuňákem

Cizrnový salát s tuňákem


Cizrna, tuňák a umeocet je skvělá kombinace. Dopřejte svému tělu bílkovinovou bombu.



  • Kuchař: Adéla S.
  • Publikováno:

Kategorie: Zdraví

Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Hledat podobné články jako Umeocet dobývá také českou kuchyni….
Nebo hledejte podobné podle části názvu umeocet dobývá také českou kuchyni… .

Naši partneři