článek

Už jste ochutnali lilek?


Nachová zelenina z BalkánuLilek, celým názvem lilek vejcoplodý nebo také bakla..
(celý článek)

Nachová zelenina z BalkánuLilek, celým názvem lilek vejcoplodý nebo také bakla...
Sdílejte obsah s přáteli



Nachová zelenina z Balkánu
Lilek, celým názvem lilek vejcoplodý nebo také baklažán, je zelenina příbuzná s rajčetem a bramborami, jelikož patří do stejné čeledi - lilkovité. Jedná se o fialové až nachové podlouhlé nebo kulaté plody rostliny, která dorůstá výšky až jednoho metru. Jejím původním domovem je Balkán, kde ho běžně připravují a patří do jejich tradiční kuchyně. U nás se lilek dá pěstovat ve skleníkách nebo, ale i doma. Nemá rád zimu, proto je dobré si ho již v únoru předpěstovat za oknem a v červnu dát do záhonu nebo nechat v květníku. Rostlinu zaštipujeme tak, aby tvořila keřík, na zimu uložíme dovnitř. Pokud nejste příznivci zahradničení, lilek je dnes běžně k dostání v obchodech.

Co obsahuje?
Lilek určitě zařaďte do svého jídelníčku, rozhodně neprohloupíte. Obsahuje totiž vysoké množství minerálních látek, ale také účinné antioxidanty. Pojďme si nějaké nyní vyjmenovat. V nejvyšší míře je zastoupen draslík, dále pak fosfor, hořčík, vápník, ale také sodík. Vápník zajišťuje zdravé kosti, draslík snižuje vysoký krevní tlak a napomáhá vést nervové vzruchy po nervových drahách. Z vitamínů v lilku najdeme provitamin A, který je účinný antioxidant a působí preventivně proti rakovinnému bujení. Dále vitamín C, který má také antioxidační účinky a mimo jiné podporuje naši obranyschopnost a působí proti únavě. Čerstvá šťáva, kterou z lilku vymačkáme, má antibiotické účinky. Dalším plusem je, že látky obsažené v lilku snižují hladinu cholesterolu v krvi a podporují činnost jater.

Jak lilek připravit?
Lilek můžeme dusit, smažit, grilovat, péct, zapékat, ale i nakládat. Vynikají je smažený v těstíčku s bramborem , nebo podušený se smetanou. Na Balkáně se můžete setkat s pokrmem zvaný Musaka – což je lilek zapečený s mletým masem a bešamelem (má mnoho obměn) a to je opravdová delikatesa. Naložený lilek je vhodný k masu nebo k parmské šunce do baget. Dobrou chuť!

Zapečený lilek s rajčaty

Zapečený lilek s rajčaty


Nevíte co k večeři? Vyzkoušejte tuto delikatesu, která bude hotová raz dva.


Grilovaný lilek

Grilovaný lilek


Lilek je velice zdravá zelenina, díky svému obsahu draslíku a vitamínu A, proto neváhejte a vyzkoušejte grilovaný lilek.


Lilek s parmezánem

Lilek s parmezánem


Lilek se dá připravovat na mnoho způsobů, už jste vyzkoušeli tento? S rajčaty se velice šťavnatý a parmezán tomu dodá fazónu.



  • Kuchař: Dana F.
  • Publikováno:

Kategorie:

Sdílejte článek s přáteli!

Komentáře

Zdeněk Krupička   31.10.2018 - 04:44

Výborný též v trojobalu, polohr.mouka, vejce s mlékem rozmíchat, stouhanka a šup do oleje. Jo a předem odkrojit to fialové. Žádné pocení není potřeba, lilek je o to lepší.


Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Hledat podobné články jako Už jste ochutnali lilek?.
Nebo hledejte podobné podle části názvu jste ochutnali lilek? .
Další recepty na Už jste ochutnali lilek?.

Naši partneři