článek

Už jste vyzkoušeli Ajvar?


Dobrota ze SrbskaAjvar je „čalamáda“ nebo salát, který je oblíbený v Srbs..
(celý článek)

Dobrota ze SrbskaAjvar je „čalamáda“ nebo salát, který je oblíbený v Srbs...
Sdílejte obsah s přáteli



Dobrota ze Srbska
Ajvar je „čalamáda“ nebo salát, který je oblíbený v Srbsku, Makedonii, ale i v Turecku, odkud pochází. Vyrábí se z červených kápií, lilku, česneku, cibule a chilli. Má však mnoho obměn. Původ slova ajvar a této omáčky je celkem zajímavý. Pochází totiž z tureckého slova „havyar“- který znamená kaviár. V Srbsku se nejprve kaviár vyráběl pouze doma, v oblastech kolem Dunaje. Později se stal populární delikatesou i v restauracích. V devadesátých letech 19. Století byl kaviár čím dál tím méně dostupný, a tak z původního ajvaru vznikla kapiová čalamáda/salát, kterou známe dnes. Zajímavostí je, že byl v bělehradských restauracích stále nabízen jako náhražka původního kaviáru.

Co možná nevíte
Ajvar pochází z Jugoslavie, přesněji ze Srbska, kde se mu také přezdívalo „srbský zeleninový kaviár“. Používal se jako příloha k masům, ale i na chleba, zejména po druhé světové válce. Pokud budete cestovat na Balkán, měli byste tuto tradiční pochoutku ochutnat. Dnes je již běžně k sehnání v obchodech, avšak chuťově se značně liší od tradičního balkánského. Rozdíl je v přípravě paprik na tento salát. V srbských domácnostech papriky do ajvaru pečou a poté loupou. Při průmyslové výrobě se používají papriky vařené a to má na výslednou chuť velký vliv.

Vyrobte si ajvar doma
Receptů na ajvar na internetu najdete mnoho. Některé jsou rychlejší a snadnější, avšak původní domácí recept zabere dost času a je to opravdu pracné. Ale pokud máte červených kápií nazbyt, určitě se do toho pusťte. Nejlepší způsob je pečení paprik a lilku na grilu, ale můžete opéct i v troubě. Kapie pečeme celé i se semínky, které pak odstraníme. Po upečení uzavřeme do velké nádoby, aby došlo ke spaření – loupání paprik jde pak snadněji. Oloupané kapie se nakrájí nadrobno, lilek také, přidá se česnek, chilli, někdy i cibule, sůl a vloží do hrnce. Zde se směs dusí, dokud není dostatečně hustá. Ještě horký ajvar se plní do předem vyvařených skleniček a otočí se dnem vzhůru, tím se zakonzervuje.


  • Kuchař: Dana F.
  • Publikováno:

Kategorie: Rady a tipy

Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Hledat podobné články jako Už jste vyzkoušeli Ajvar?.
Nebo hledejte podobné podle části názvu jste vyzkoušeli ajvar? .
Další recepty na Už jste vyzkoušeli Ajvar?.

Naši partneři