Už jste vyzkoušeli domácí majonézu?

Článek byl publikován

Majonézu seženeme v každém obchodě a hned několik druhů. Některé jsou chutnější, jiné až nepoživatelné. Zkuste svou vlastní, která bude delikatesní.


Základní recept
250ml oleje, 2 žloutky, několik kapek octa či citronové šťávy, špetka soli. Majonézu vyšleháme buď  robotem, nebo ručním šlehačem. Žloutky dáme do mísy, přidáme špetku soli a začneme šlehat. Po kapkách přidáváme olej, když majonéza začíná houstnout, přidáváme po lžičkách a mícháme do zhoustnutí. Nakonec přimícháme pár kapek octa nebo citronové šťávy.


Rady a tipy
Do základní majonézy můžeme přidat špetku moučkového cukru. Dochutit i hořčicí, pažitkou, worcesterskou omáčkou, česnekem, apod. Při přípravě majonézy je důležité velice důkladně oddělit žloutky od bílků. Platí, že čím déle šleháme, tím hladší, hustší a lesklejší bude. Naše domácí majonéza vydrží v ledničce i několik dní, ale musíme ji zakrýt. Pokud nám majonéza zřídne, zahustíme ji nastrouhanou bramborou. Jestliže majonéza začne příliš rychle houstnout, značí to, že se pravděpodobně srazí. Přidáme okamžitě ocet nebo citronovou šťávu. Pokud se i přesto srazí, přestaneme šlehat a přidáme jeden žloutek rozmíchaný s trochou hořčice nebo lžící horké vody. Pomalu vmícháme. Majonézu můžeme také odlehčit přidáním jogurtu (na 100g majolky,  2-3 lžíce jogurtu) nebo lučiny (v poměru 1:1).


Ochucené majonézy
Smetanová majonéza – uvařený žloutek na tvrdo prolisujeme přes husté sítko, osolíme a po částech vešleháváme do 250g zakysané smetany, přidáme trochu citronové šťávy a dochutíme pepřem.
Majonéza ze žervé – 2 balení žervé vyšleháme s jedním žloutkem a dvěma lžícemi oleje. Dochutíme špetkou cukru, soli a citronovou šťávou.
Dietní majonéza – dva natvrdo uvařené bílky dáme do mixéru, přilijeme lžíci oleje, trochu mléka a našleháme do husté majonézy. Dochutíme hořčicí, worcesterskou omáčkou a solí.

Majonézu seženeme v každém obchodě a hned několik druhů. Některé jsou chutnější, jiné až nepoživatelné. Zkuste svou vlastní, která b...

Sdílejte článek:

Recenze a hodnocení receptu


Napište vaší recenzi nebo komentář


Tento recept ještě nebyl okomentován
Už jste vyzkoušeli domácí majonézu?

Autoři článku

Dana F.
Jak jsme zapojili děti do úklidu domácnosti

Jak jsme zapojili děti do úklidu domácnosti

Dítě, které se samo s chutí a bez domlouvání zapojuje do úklidu domácno...

Kopřiva dvoudomá, hnojivo pro naše tělo

Kopřiva dvoudomá, hnojivo pro naše tělo

Kopřiva dvoudomá roste všude kolem nás. Většinou kolem ní procházíme be...

Francouzské brambory

Francouzské brambory

Máte rádi francouzské brambory a hledáte recept na jejich přípravu? Potom jste na spr...

Top 10 smoothie

Top 10 smoothie

Od prvních slunečních paprsků na jaře, až do konce horkého léta, nám nápoje......

Heřmánek léčí nejen děti

Heřmánek léčí nejen děti

Heřmánek pravý se podává především dětem v podobě čaje na nadýmá...

Jak vařit rýži

Jak vařit rýži

Rýže a pokrmy z ní jsou každému notoricky známé a tak zabývat se teď tí...

Smoothie všeho druhu

Smoothie všeho druhu

Co je to vlastně smoothie? Jedná se o míchaný nápoj složený buď ze zeleniny, nebo ovo...

Jak vařit při cukrovce

Jak vařit při cukrovce

Cukrovka, neboli diabetes, je nemoc, při které náš organizmus nedokáže udržet správno...

Jak uvařit italské risotto

Jak uvařit italské risotto

Nebude v žádném případě řeč o vařené rýži, do které jsme přidali pytlík...

Jak vařit špagety

Jak vařit špagety

Špagety patří v naší kuchyni k nejoblíbenějším těstovinám. Zřejm...

Jak uvařit ledvinky

Jak uvařit ledvinky

  Leckdo z nás nad vnitřnostmi ohrnuje nos, ale v kuchyni některých zemí, například ve...

Grilování stylově

Grilování stylově

S létem začíná i grilovací sezóna. Letní grilování je jedn&...

Naši partneři

×

Váš recept je nyní uložen!

Zaregistrujte se, aby jste se k uloženým receptům později dostal/a.
Přihlásit se přes sociální sítě


Podmínky použití | Ochrana os.údajů