článek

Už jste vyzkoušeli domácí majonézu?


Majonézu seženeme v každém obchodě a hned několik druhů. Některé jsou chutnější,..
(celý článek)

Majonézu seženeme v každém obchodě a hned několik druhů. Některé jsou chutnější,...
Sdílejte obsah s přáteli



Majonézu seženeme v každém obchodě a hned několik druhů. Některé jsou chutnější, jiné až nepoživatelné. Zkuste svou vlastní, která bude delikatesní.

Základní recept
250ml oleje, 2 žloutky, několik kapek octa či citronové šťávy, špetka soli. Majonézu vyšleháme buď  robotem, nebo ručním šlehačem. Žloutky dáme do mísy, přidáme špetku soli a začneme šlehat. Po kapkách přidáváme olej, když majonéza začíná houstnout, přidáváme po lžičkách a mícháme do zhoustnutí. Nakonec přimícháme pár kapek octa nebo citronové šťávy.

Rady a tipy
Do základní majonézy můžeme přidat špetku moučkového cukru. Dochutit i hořčicí, pažitkou, worcesterskou omáčkou, česnekem, apod. Při přípravě majonézy je důležité velice důkladně oddělit žloutky od bílků. Platí, že čím déle šleháme, tím hladší, hustší a lesklejší bude. Naše domácí majonéza vydrží v ledničce i několik dní, ale musíme ji zakrýt. Pokud nám majonéza zřídne, zahustíme ji nastrouhanou bramborou. Jestliže majonéza začne příliš rychle houstnout, značí to, že se pravděpodobně srazí. Přidáme okamžitě ocet nebo citronovou šťávu. Pokud se i přesto srazí, přestaneme šlehat a přidáme jeden žloutek rozmíchaný s trochou hořčice nebo lžící horké vody. Pomalu vmícháme. Majonézu můžeme také odlehčit přidáním jogurtu (na 100g majolky,  2-3 lžíce jogurtu) nebo lučiny (v poměru 1:1).

Ochucené majonézy
Smetanová majonéza – uvařený žloutek na tvrdo prolisujeme přes husté sítko, osolíme a po částech vešleháváme do 250g zakysané smetany, přidáme trochu citronové šťávy a dochutíme pepřem.
Majonéza ze žervé – 2 balení žervé vyšleháme s jedním žloutkem a dvěma lžícemi oleje. Dochutíme špetkou cukru, soli a citronovou šťávou.
Dietní majonéza – dva natvrdo uvařené bílky dáme do mixéru, přilijeme lžíci oleje, trochu mléka a našleháme do husté majonézy. Dochutíme hořčicí, worcesterskou omáčkou a solí.


  • Kuchař: Dana F.
  • Publikováno:

Kategorie: Rady a tipy

Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Hledat podobné články jako Už jste vyzkoušeli domácí majonézu?.
Nebo hledejte podobné podle části názvu jste vyzkoušeli domácí majonézu? .

Naši partneři