Nabídka
Přidej
článek

V těle napáchá více škody nežli užitku: Lepek!…


V poslední době stoupá počet zdravých lidí, kteří dobrovolně drží bezlepkovou dietu. Lepek se totiž dostal do potravin, k..
(celý článek)

V poslední době stoupá počet zdravých lidí, kteří dobrovolně drží bezlepkovou dietu. Lepek se totiž dostal do potravin, k...


V poslední době stoupá počet zdravých lidí, kteří dobrovolně drží bezlepkovou dietu. Lepek se totiž dostal do potravin, kde byste ho opravdu nečekali. Cítíte se často nafouknutí či unavení? Příčinou může být přemíra konzumace lepku, které vaše tělo špatně snáší i když zrovna nejste celiak.

Lepkový svět


Během 20 let se velmi výrazně zvýšilo procento konzumovaného lepku, můžete ho najít v potravinách kde byste ho rozhodně nečekali. Lepek se navíc dá najít i ve složení některých léků. Dnes už ho běžně najdete v masných výrobcích, kečupech, sojovce, zmrzlině a tak dále. Dalo by se říci, že žijeme v době lepkové. Druhým zásadním faktorem je také dnešní odlišná výroba pečiva, kdy se kvůli maximalizaci produkce a zároveň poklesu ceny, používají enzymy, kvasnice a aditiva (tzv. „pytlovací směsi“) místo dlouhodobé fermentace za pomoci kvásku.

Kvásek přitom hraje zásadní roli při výrobě pečiva, protože přirozeně štěpí část obsaženého lepku. Díky tomu průmyslově zpracované pečivo obsahuje lepku mnohem více než kdysi. Zároveň narůstá spotřeba pečiva a v současné době tak představuje průměrná konzumace lepku v USA na obyvatele 5 kg za rok! Hlavním důvodem zvýšené senzitivity na lepek tedy není lepek samotný, ale skutečnost, že kvůli odlišným výrobním procesům, „westernizaci“ stravy a přidávání lepku do jiných potravin se skutečně zvyšuje podíl lepku v jídelníčku a tělo tak přirozeně ztrácí toleranci.

Má smysl se lepku vyhnout?


Podle mnoha odborníků naše tělo lepek pro správné fungování vůbec nepotřebuje - vitamíny a vlákninu bohatě získáme i z jiných zdrojů. Lepek vaše tělo zalepí, ale nedodá mu všechny potřebné živiny. Navíc aspirujete na onemocnění, vyskytující se v souvislosti s konzumací lepku, jako sou celiakie, alergie na lepek a také neceliacká citlivost na lepek (NCCL). Pokud býváte často unavení, trpíte nadýmáním, průjmy, máte deprese, bolesti kloubů, je dost často možné, že jste předávkování lepkem. Navíc pokud se necítíte v perfektní kondici, můžete díky vyřazení lepku z jídelníčku odhalit nějakou nemoc, která vám negativně ovlivňuje život a ani nevíte, že ji máte.

V populaci se stále více zvyšuje zájem o bezlepkové potraviny. Lidé si stále více uvědomují, že “zalepit” své tělo lepkem již není to pravé, protože lepek se těžko tráví, a tak dávají přednost vyvážené bezlepkové stravě. Má to mnoho benefitů, krásně zhubněte a udržíte si štíhlou figuru. Zbavíte se nadýmání a nebudete se cítit tolik unavení. Budete mít lepší pleť a můžete si vyřešit některé zdravotní neduhy. Život bez lepku se prostě vyplatí!







Bezlepkové cizrnové karbanátky

Bezlepkové cizrnové karbanátky


Tradiční karbanátky lze připravit i bez lepku.


Bezlepkový chleba

Bezlepkový chleba


Kdo by nemilovat vůni čerstvě upečeného chleba.


Bezlepkové gnocchi

Bezlepkové gnocchi


Vyzkoušejte bezlepkovou variantu těchto delikátních noků


Bezlepkové domácí polévkové nudle

Bezlepkové domácí polévkové nudle


Nudle se dají připravit na tisíce způsobů a jeden z nich je ten bezlepkový.


Bezlepkový koláč s ovocem

Bezlepkový koláč s ovocem


Bezlepková varianta tradičního letního koláče.



  • Kuchař: Adéla S.
  • Publikováno:

Kategorie: Zdraví

Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Nebo hledejte podobné podle části názvu těle napáchá více škody nežli užitku: lepek!… .

Naši partneři