článek

Vápník je velice důležitý pro naše tělo máte ho však dostatek?


Vápník má nepostradatelnou funkci v našem dokonalém, ale velmi složitém těle. Víte však v jakých potravinách ho najdete a..
(celý článek)

Vápník má nepostradatelnou funkci v našem dokonalém, ale velmi složitém těle. Víte však v jakých potravinách ho najdete a...


Vápník má nepostradatelnou funkci v našem dokonalém, ale velmi složitém těle. Víte však v jakých potravinách ho najdete a jak ho správně konzumovat? Spolu s hořčíkem a fosforem tvoří základní stavební prvky naší kostry a zubů. Zároveň je velmi důležitý pro funkci buněk, svalové stahy, přenos nervových impulsů a srážení krve.

Základní stavební materiál


Pro naše kosti je pravidelný přísun vápníku takřka nepostradatelný. Je to jejich základní stavební materiál a jeho nedostatek se může velmi negativně podepsat na vašem zdraví formou paradentózy či osteoporózy. Pokud trpíte nespavostí, nervozitou, necitlivostí horních a dolních končetin, ztrátou paměti, depresemi, podrážděností a jinými duševními poruchami měli byste začít zvýšit dávky vápníku do vašeho těla.

Kombinujte vitamin D + vápník


Aby vaše tělo vápník správně vstřebalo je důležité vápník konzumovat spolu s vitamínem D, který se nejčastěji vyskytuje ve vláknině, rybách, houbách, vaječných žloutcích a cereáliích. Koho tedy trápí nedostatek vitaminu D, trápí ho i nedostatek vápníku. Měli byste se vyhnout nadměrnému množství proteinů, kávě soli a alkoholu, protože právě ty podporují vylučování vápníku z těla.

Zdroje vápníků


Základem pevného zdraví je pestrá a vyvážená strava. Denně zkonzumujte alespoň dva šálky potravin, které jsou bohaté na dobře vstřebatelný vápník. Patří mezi ně čínské zelí, listy řepy vodnice, listová hořčice, další brukvovité druhy, tofu bohaté na vápník. Výborným zdrojem vápníku je také mák, který obsahuje obrovské množství vápníku a to až 1400 mg, sezamové semínko, mandle, květák a para ořechy.

Vápníkový paradox


Zejména v západních zemích se konzumuje vápník zejména z mléčných produktů. Paradox je, že zejména v těchto zemích existuje vysoké procento zlomenin a řídnutí kostí. To souvisí především s nadměrným příjmem bílkovin z živočišných produktů a cukrů ze zpracovaných potravin, které při trávení silně okyselují organismus. Naše tělo pak musí pro nastavení už zmíněné acidobazické rovnováhy využít vápníkové rezervy z kostí. Správný přísun vápníku tedy souvisí s celkovou skladbou vašeho jídelníčku.




Makové raw kuličky

Makové raw kuličky


Můžete si vyrobit válečky nebo kuličky a dle chuti ještě ozdobit vlašským ořechem.


Čínské zelí se zázvorem

Čínské zelí se zázvorem


Čínské zelí se zázvorem je velmi zdravý salát plný vitamínů.


Makovec z mletého máku

Makovec z mletého máku


Makovec z mletého máku je rychlý moučník, který snadno upečeme.


Sladká svačina do sklenice

Sladká svačina do sklenice


Hotovou ji máte za několik minut a přitom vám dodá pořádnou dávku energie.


Houby  plněné špenátem, chlebem, česnekem a bylinkami

Houby plněné špenátem, chlebem, česnekem a bylinkami


Houby plněné špenátem, chlebem, česnekem a bylinkami jsou báječný předkrm.


Plněné houby

Plněné houby


Plněné houby připravte jako předkrm, nebo pohoštění pro hosty k vínu.


Jogurtový pohár s ovocem a cereáliemi

Jogurtový pohár s ovocem a cereáliemi


Jogurtový pohár s ovocem a cereáliemi může být velmi sytou a zdravou snídaní.



  • Kuchař: Adéla S.
  • Publikováno:

Kategorie: Zdraví

Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Naši partneři