Veganská štědrovečerní veřeře

Redakce

Hodnocení obsahu
Sdílejte obsah s přáteli

Veganské Vánoce 2018? I bez masa, vajec a mléka vykouzlíte vynikající štědrovečerní večeři!

Záleží, jaké tradiční menu rádi konzumujete. Existuje spoustu receptů na klasická jídla i ve vegan verzi. Předkrm může být různý, v článku naleznete šunkové rolky. Jako polévku volíme houbovou, pokud někdo nemá rád houby může použít například luštěniny. Hlavní chod se skládá z řízku a bramborové kaše. A na závěr netradiční dezert v podobě čokoládové pěny.

„Šunkové“ rolky

Budeme potřebovat:
-Kokosové mléko (pokud v obchodě naleznete, tak i sójová/ kokosová smetana vhodná na šlehání)
-Křen
-Sójové šunkové plátky (ano, i to ve specializovaných obchodech v každém větším městě naleznete)


Postup:
Pokud používáte smetanu, máte o trochu práce méně a můžete tento krok přeskočit. V případě kokosového mléka odeberte jen tuk – smetanu z povrchu nádoby, mléko, které je usazené dole můžete využít jinak. Smetanu vyšleháme v robotovi či ručním elektrickým šlehačem do tuhé podoby. Křen omyjeme a okrájíme. Nastrouháme na jemné kousky a vmícháme do smetany. Necháme vychladit v lednici. Těsně před podáváním plátky šunky naplníme ochucenou šlehačkou a stočíme do menších ruliček.

Houbová polévka

Budeme potřebovat:
-Voda
-Případně zeleninový bujón
-Omyté houby najemno nakrájené
-Brambory na menší kousky
-Zelenina dle výběru (mrkev, celer, petržel, cibule, česnek) nakrájená na menší kousky

Postup:
Vodu přivedeme ve větším hrnci k varu. Dle instrukcí na obalu přidáme bujón a vaříme. Následně přidejte houby. Až po chvíli změknou, přidejte i ostatní zeleninu a vařte, dokud všechna nebude měkká. Zjistíte to pomocí vidličky. Poté máte hotovo a můžete servírovat! Houby se dají nahradit jakoukoli luštěninou.

„Řízek“ a bramborový salát

Budeme potřebovat:
-Náhradu masa (tofu, seitan, tempeh, sójové maso, houby)
-Voda se škrobem či hraškou (hrachovou moukou)
-Strouhanka
-Slunečnicový olej na smažení
-Vařené brambory
-Vařená mrkev
-Nakládané okurky
-Dle chuti sojanéza (vyšlehaný olej s octem)

Postup:
Plátek naší náhražky masa obalíme ve směsi vody a hrachové mouky nebo škrobu. Obalíme ve strouhance přesně tak, jak jsme zvyklí. Osmažíme v dostatečném množství rozpáleného slunečnicového oleje. Po pár minutách otočíme. Po vyndání otřeme a můžeme servírovat.

Salát uvaříme smícháním vařených brambor a mrkve nakrájené na kostičky. Přidáme i kyselé okurky najemno nasekané. V klasických obchodech je k dostání sójová verze tatarské omáčky, kterou náš salát spojíme. A můžeme podávat s řízkem!

Čokoládová pěna

Budeme potřebovat:
-Aguafaba (i přes složitý název se jedná o běžnou věc – scezená voda z plechovky cizrny nebo fazolí)
-Lžíce moučkového cukru
-3 lžíce kakaa

Postup:
Ve vyšší míse, nebo robotovi vodu od cizrny vyšleháme do husté pěny, která připomíná vyšlehané bílky. Při šlehání jsme trpěliví. Nakonec přisypeme cukr a kakao, cizrna není vůbec cítit. Ještě chvíli zpracováváme a následně rozmístíme do skleniček, které předem vychladíme v lednici.

Přeji dobrou chuť!


Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář

Pro přidání komentáře k Veganská štědrovečerní veřeře, je nutné být přihlášený(á)/zaregistrovaný(á).


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Hledat podobné články jako Veganská štědrovečerní veřeře.
Nebo hledejte podobné podle části názvu: veganská, štědrovečerní, veřeře.

Kde najít informace



×