článek

Vejce – symbol jara a Velikonoc zvlášť


Vejce jsou jednou z nejdůležitějších ingrediencí při téměř každém vaření a pečení. To všichni dobře víme. A stejně tak si..
(celý článek)

Vejce jsou jednou z nejdůležitějších ingrediencí při téměř každém vaření a pečení. To všichni dobře víme. A stejně tak si...


Vejce jsou jednou z nejdůležitějších ingrediencí při téměř každém vaření a pečení. To všichni dobře víme. A stejně tak si nikdo z nás nedokáže představit velikonoční svátky bez tradičních barevných vařených vajíček, někdy ještě krásně ozdobených jedním z mnoha nám známých způsobů. I když letošní Velikonoce nebudou úplně stejné jako v předchozích letech, stejně, tak jako každý rok, při nich budou hrát vejce hlavní roli. A to nejen ta čokoládová pro děti.

Vejce obsahují kvalitní bílkoviny a tuky. Kromě toho vápník, železo, riboflavin či selen. Z vitamínů je to hlavně vitamín A, vitamín D a vitamín E. Jako se vším, ani s vejci bychom to samozřejmě neměli přehánět. Ale v rozumné míře si je můžeme dopřát a pochutnat si na nějaké vaječné „specialitě“.

Každý kdo má vejce rád, ví že existují desítky receptů, ve kterých hrají hlavní roli. A tím nemyslíme jenom všechna ta vajíčka uvařená natvrdo, na měkko, nahniličku, do skla nebo vejce benedikt, na kterých si pochutnáváme při snídani. Jsou přece i jiné možnosti, jak si je připravit.

Kdo má zahrádku, záhon, nebo alespoň truhlík, ve kterém si pěstuje čerstvé zelené bylinky, má jedinečnou příležitost je při vaření vajec použít. Čerstvé zelené bylinky se k nim totiž skvěle hodí. Nejen že pokrmy z vajec báječně ochutí a okoření, ale jsou i plné vitamínů. A tak je nejčastěji používáme čerstvě natrhané a přidáme je do jídla až úplně nakonec.

Takže než se s dětmi pustíte do výroby kraslic a barvení vařených vajíček, najděte si pár receptů. Možná mezi nimi budou i takové, které jste ještě nevyzkoušeli. A tyto Velikonoce můžou být dobrou příležitostí to udělat. Ale především si užijte hezké, klidné a veselé svátky.

Pikantní plněná vejce

Pikantní plněná vejce


Jednoduché, lahodné a uplatníte na ně všechna vařená vajíčka co vám zbudou.


Skotská vejce  s kari majonézou

Skotská vejce s kari majonézou


Jestli jste tento recept ještě nevyzkoušeli, máte příležitost. Budete mít určitě úspěch


Čočka s uzeninou a vejcem

Čočka s uzeninou a vejcem


Taková klasika. Ale zdravá a klidně tu uzeninu můžete vynechat.


Opečené brambory se sázenými vejci

Opečené brambory se sázenými vejci


Starý známý recept, můžete si ho připomenout.


Míchaná vejce vařená v páře s uzeným lososem

Míchaná vejce vařená v páře s uzeným lososem


Tak to je pochoutka pro milovníky mořských ryb. Výborná.


Míchaná vejce

Míchaná vejce


Zase klasika. Když ji ale doplníme hrstí "zelených vitamínů" z vaší zahrádky, hodně ji vylepšíme.


Bramborová polévka s vejci (kulajda)

Bramborová polévka s vejci (kulajda)


Kdo by neměl rád kulajdu. Voní houbami a bez vajec to tady prostě taky nejde.


Toast se ztraceným vejcem

Toast se ztraceným vejcem


Rychlá večeře nebo sytá svačinka. Nezapomeňte ji ozdobit nasekanými bylinkami.


Vejce s tuňákem

Vejce s tuňákem


Tuňák našemu zdraví jenom prospěje. A s vejci se báječně doplňuje.


Jarní salát s vejci a zelenými lístky

Jarní salát s vejci a zelenými lístky


Tady je to pravé jarní spojení čerstvých bylin a vajíček. Dobrou chuť.



  • Kuchař: HanaRohlenová
  • Publikováno:

Kategorie: Rady a tipy

Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Hledat podobné články jako Vejce – symbol jara a Velikonoc zvlášť.
Nebo hledejte podobné podle části názvu vejce symbol jara velikonoc zvlášť .

Naši partneři