článek

Vitariánství a raw strava


Vitariánství Vitariánství je životní styl, způsob stravovaní i myšlení člověka. Vitariáni se stravují jinak a pro většinu..
(celý článek)

Vitariánství Vitariánství je životní styl, způsob stravovaní i myšlení člověka. Vitariáni se stravují jinak a pro většinu...


Vitariánství
Vitariánství je životní styl, způsob stravovaní i myšlení člověka. Vitariáni se stravují jinak a pro většinu lidí nepochopitelně. Nejedí totiž tepelně upravené suroviny a jen ty rostlinného původu. V jídelníčku vitariána najdete pouze sezónní ovoce, zeleninu, ořechy, semena, naklíčené luštěniny a obilí. Jejich základní zásadou je, že nepozřou nic, co bylo povařeno na více jak cca 42°C. Rozhodně nesnědí mléčné výrobky, mléko jako takové, maso, vajíčka, aj. Asi vás napadne, co jedí v zimě? Jelikož žijeme v mírném podnebném pásu, v zimním období je výběr sezónního ovoce a zeleniny velice omezený a bývá těžké se zahřát. Naštěstí v potravinových řetězcích seženeme různé druhy ovoce a zeleniny celoročně. Zahřát se je možné surovinami jako je zázvor či skořice. Co ještě nebylo zmíněno je, že strava, kterou jedí vitariáni, se označuje jako „raw food“. „Raw“ pochází z angličtiny a znamená syrový, „food“ znamená jídlo/strava. V dnešní době již existuje několik restaurací připravující raw stravu a již se prodávájí raw výrobky ve zdravých výživách. Situace bývá horší v menších městech, kde nic takového nenajdete. Na druhou stravu příprava raw stravy je rychlá a jednoduchá.

Raw food
Již jsme si vysvětlili pojem raw food. Je to tedy nepřevařené jídlo, tepelná úprava nepřekročila cca 42°C. Vitariáni takovou stravu označují jako živou. Zakládají si na tom, co jedí a jakým způsobem se stravují. Tepelnou úpravou potraviny ztratí mnoho zdraví prospěšných vitaminů, minerálů a enzymů. Proto podle vitariánů je syrové pro naše zdraví více prospěšné. Vitariáni se cítí méně unavení, snadněji se vypořádají s nemocemi a zvládnou za den více, jelikož mají spoustu energie.

Asi vás napadlo, jak tedy upravují svou stravu? Nejčastěji si připravují čerstvé zeleninové a ovocné saláty. Dále také smoothie pomocí tyčového mixéru nebo speciálních smothie makerů. Ovoce také suší a vyrábí si různé raw kuličky z ořechů a raw krekry. Někteří pokročilejší vitariáni stravu nemíchají, jedí tzv. mono stravu. Znamená to, že si dají např. pouze jablko a až poté co jej žaludek stráví, dají si něco jiného např. ořechy. Zastávají totiž názor, že žaludek je schopen plně strávit pouze jeden druh potravy, pokud je tam jiný, ten čeká a může začít kvasit.

Tento životní styl není pro každého, ale pokud jej zkusíte na několik dní či týdnů, detoxikujete svůj organismus.


  • Kuchař: Dana F.
  • Publikováno:

Kategorie: Rady a tipy

Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Hledat podobné články jako Vitariánství a raw strava.
Nebo hledejte podobné podle části názvu vitariánství raw strava .
Další recepty na Vitariánství a raw strava.

Naši partneři