článek

Víte jak na blanšírování nebo pošírování?


Vaříte rádi? Většina žen musí vařit pro své drahé polovičky nebo pro děti..
(celý článek)

Vaříte rádi? Většina žen musí vařit pro své drahé polovičky nebo pro děti...
Sdílejte obsah s přáteli



Vaříte rádi?
Většina žen musí vařit pro své drahé polovičky nebo pro děti. Jelikož připravují jídlo skoro denně, stane se vaření a pečení rutinou. Pokud vaření nemají opravdu v sobě, po čase jim dojde fantazie a nepřicházejí s inovacemi. A jak je to s muži? Ti spíše přicházejí s novinkami a vynikajícími pokrmy. Možná je to tím, že nevaří tak často, možná je to schopností kořenit, těžko říct. Ať je to jakkoliv, každý se má co učit. A proto pro vás máme tento článek.

Umění vařit, blanšírovat, pošírovat
Nejčastěji v kuchyni vaříme, ať už maso nebo zeleninu. Zahřejeme vodu na 100°C a udržujeme ji stále ve varu. Pravidlem je, že čím větší kus masa, tím delší doba vaření. Zeleninu nevaříme příliš zprudka a příliš dlouho, jinak přijdeme o všechny vitamíny a minerální látky. Na tom není nic složitého. Mnohem šetrnější k surovinám je vaření v páře, kdy zachováme maximum zdraví prospěšných látek. Zahřejeme vodu na 100°C a co chceme uvařit, vložíme do páry v uzavřené nádobě. Je to velice snadné a rychlé. A víte co je blanšírování? Už jste to zkoušeli? Zní to strašně složitě, ale jde o prachobyčejné prudké povaření a následné prudké zchlazení ledovou vodou. Čeho tím dosáhneme? Například zelenina si zachová svěží barvu, je křupavá a má jemnější chuť.
Velice zajímavá a málo obvyklá technika je sous-vide neboli vaření ve vakuu. Surovina, kterou vaříme je vakuově uzavřená v potravinářské folii a je ponořená do vodní lázně o teplotě 55-60°C. Zde se pečlivě ohřívá několik hodin či dní. Je to velice kontrolovaný proces. A výsledkem je zachování zdraví prospěšných látek, výrazné chuti, textury a aroma.
No a nakonec pošírování. Jde vlastně o ohřívání suroviny ve vodě, která má přibližně 70-80°C. Surovina sice změní konzistenci, ale zachová si svůj tvar. Tato příprava je šetrná a dochází k minimálním ztrátám. Tak to zkuste!


  • Kuchař: Dana F.
  • Publikováno:

Kategorie: Rady a tipy

Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Nebo hledejte podobné podle části názvu víte jak blanšírování nebo pošírování? .

Naši partneři