Víte jak na blanšírování nebo pošírování?

Článek byl publikován

Vaříte rádi?
Většina žen musí vařit pro své drahé polovičky nebo pro děti. Jelikož připravují jídlo skoro denně, stane se vaření a pečení rutinou. Pokud vaření nemají opravdu v sobě, po čase jim dojde fantazie a nepřicházejí s inovacemi. A jak je to s muži? Ti spíše přicházejí s novinkami a vynikajícími pokrmy. Možná je to tím, že nevaří tak často, možná je to schopností kořenit, těžko říct. Ať je to jakkoliv, každý se má co učit. A proto pro vás máme tento článek.


Umění vařit, blanšírovat, pošírovat
Nejčastěji v kuchyni vaříme, ať už maso nebo zeleninu. Zahřejeme vodu na 100°C a udržujeme ji stále ve varu. Pravidlem je, že čím větší kus masa, tím delší doba vaření. Zeleninu nevaříme příliš zprudka a příliš dlouho, jinak přijdeme o všechny vitamíny a minerální látky. Na tom není nic složitého. Mnohem šetrnější k surovinám je vaření v páře, kdy zachováme maximum zdraví prospěšných látek. Zahřejeme vodu na 100°C a co chceme uvařit, vložíme do páry v uzavřené nádobě. Je to velice snadné a rychlé. A víte co je blanšírování? Už jste to zkoušeli? Zní to strašně složitě, ale jde o prachobyčejné prudké povaření a následné prudké zchlazení ledovou vodou. Čeho tím dosáhneme? Například zelenina si zachová svěží barvu, je křupavá a má jemnější chuť.
Velice zajímavá a málo obvyklá technika je sous-vide neboli vaření ve vakuu. Surovina, kterou vaříme je vakuově uzavřená v potravinářské folii a je ponořená do vodní lázně o teplotě 55-60°C. Zde se pečlivě ohřívá několik hodin či dní. Je to velice kontrolovaný proces. A výsledkem je zachování zdraví prospěšných látek, výrazné chuti, textury a aroma.
No a nakonec pošírování. Jde vlastně o ohřívání suroviny ve vodě, která má přibližně 70-80°C. Surovina sice změní konzistenci, ale zachová si svůj tvar. Tato příprava je šetrná a dochází k minimálním ztrátám. Tak to zkuste!

Vaříte rádi? Většina žen musí vařit pro své drahé polovičky nebo pro děti. Jelikož připravují jídlo skoro denně, stane se vaření a p...

Sdílejte článek:

Recenze a hodnocení receptu


Napište vaší recenzi nebo komentář


Tento recept ještě nebyl okomentován
Víte jak na blanšírování nebo pošírování?

Autoři článku

Dana F.
Velikonoční recepty - kuchařka ke stažení

Velikonoční recepty - kuchařka ke stažení

Připravili jsme pro vás nový velikonoční ebook, s trochou receptů, návodů, rad a postřehů....

Jak jsme zapojili děti do úklidu domácnosti

Jak jsme zapojili děti do úklidu domácnosti

Dítě, které se samo s chutí a bez domlouvání zapojuje do úklidu domácno...

Kopřiva dvoudomá, hnojivo pro naše tělo

Kopřiva dvoudomá, hnojivo pro naše tělo

Kopřiva dvoudomá roste všude kolem nás. Většinou kolem ní procházíme be...

Francouzské brambory

Francouzské brambory

Máte rádi francouzské brambory a hledáte recept na jejich přípravu? Potom jste na spr...

Top 10 smoothie

Top 10 smoothie

Od prvních slunečních paprsků na jaře, až do konce horkého léta, nám nápoje......

Heřmánek léčí nejen děti

Heřmánek léčí nejen děti

Heřmánek pravý se podává především dětem v podobě čaje na nadýmá...

Jak vařit rýži

Jak vařit rýži

Rýže a pokrmy z ní jsou každému notoricky známé a tak zabývat se teď tí...

Smoothie všeho druhu

Smoothie všeho druhu

Co je to vlastně smoothie? Jedná se o míchaný nápoj složený buď ze zeleniny, nebo ovo...

Jak vařit při cukrovce

Jak vařit při cukrovce

Cukrovka, neboli diabetes, je nemoc, při které náš organizmus nedokáže udržet správno...

Jak uvařit italské risotto

Jak uvařit italské risotto

Nebude v žádném případě řeč o vařené rýži, do které jsme přidali pytlík...

Jak vařit špagety

Jak vařit špagety

Špagety patří v naší kuchyni k nejoblíbenějším těstovinám. Zřejm...

Jak uvařit ledvinky

Jak uvařit ledvinky

  Leckdo z nás nad vnitřnostmi ohrnuje nos, ale v kuchyni některých zemí, například ve...

Naši partneři

×

Váš recept je nyní uložen!

Zaregistrujte se, aby jste se k uloženým receptům později dostal/a.
Přihlásit se přes sociální sítě


Podmínky použití | Ochrana os.údajů