Výjimečná chuť kozího sýra

Článek byl publikován

Pro každého člověka žijícího v zemích s výraznými teplotními rozdíly je začátek léta významnou událostí, nikdo ji však neprožívá stejným způsobem. Někteří lidé jsou rádi, že mohou vycházet ven v tričku s krátkým rukávem a sedět v parku na lavičce, ti jiní se zase opalují v blízkosti vody nebo chodí na dlouhé výlety zakončené opékáním buřtů. Právě díky jídlu se často dokážeme ponořit do období, v němž se svět momentálně nachází. V zimě to může být například cukroví a skořice; na jaře chřest a lehké omáčky; v létě grilované maso, studené polévky, saláty, anebo právě kozí sýr, na jehož výjimečnost se v tomto článku podíváme.


Druhy sýrů
Existuje mnoho druhů sýrů, avšak většina lidí v prodejnách sáhne raději po kravském než po jakémkoli jiném. Sýr z kravského mléka totiž není nijak aromatický, má jemnou smetanovou chuť a je vhodný jako příloha k čemukoli, právě proto se objevuje v mnoha druzích a nejčastěji.


Sýry se vyrábějí také z ovčího a kozího mléka – s nimi se běžně můžeme setkat i u nás – anebo z velbloudího, buvolího, koňského a sobího mléka, s kterými se můžeme setkat v jiných zemích. Troufám si ale napsat, že na takové sýry mnozí hledí jen z dálky, stejně jako tomu je u prvních dvou zmiňovaných: co je na nich zvláštního?


Především jde o jejich silné aroma, které je velice podobné danému zvířeti. Zápach i chuť jsou pro některé odpuzující a pravdou je, že je to o zvyku. Díky Bohu za to, protože jinak bychom tuto pochoutku nemohli označit za výjimečnou.


Kozí sýr
Jedná se o mimořádně zdravý sýr, který je mimo jiné i lehce stravitelný. Je přímo předurčený pro to, aby si jej někdo vychutnával s brusinkami a bílým vínem někde daleko od domova a všech starostí, s výhledem na kopce poseté vinnou révou a zapadající slunce. Mluvím z osobní zkušenosti, protože tento pohled znám moc dobře z dob, kdy jsem na Moravu jezdil.


Chutný je nejen za studena, když jej odkrajujete příborovým nožem, díváte se na film a namáčíte do brusinkové marmelády, ale také za tepelné přípravy v salátech, či jako grilovaný s bazalkou a brusinkovou omáčkou a s domácím pečivem.


Když poté smočíte rty do osvěžujícího bílého vína, zažijete harmonii chutí, kterou si přeje zažít každý. Z počátku to opravdu není chutný sýr, ale jedná se o cosi, čemu je nutné se poddat; na co si je nutné zvyknout. Váš mozek nedostává informace, že to není dobré, ale naopak informaci o tom, že je to zvláštní a nevídané.


Závěr
Lidé jsou schopni milovat to, co je pro ně neobvyklé a čemu nerozumí, více než cokoli, čemu rozumí ihned. Nejspíš se shodneme na tom, že poznávání je zábava a není na něm nic špatného, a ačkoli se o tomto sýru nejde příliš rozepsat, protože jeho klady jsou tak prosté a milé – ne nadarmo existuje spousta hubnoucích programů s touto potravinou – myslím si, že vás snad tento článek navnadí k tomu, abyste mu dali druhou šanci, pokud jste mu ji už nedali.






Pro každého člověka žijícího v zemích s výraznými teplotními rozdíly je začátek léta významnou událost&iac...

Sdílejte článek:

Recenze a hodnocení receptu


Napište vaší recenzi nebo komentář


Tento recept ještě nebyl okomentován
Výjimečná chuť kozího sýra
Výjimečná chuť kozího sýra

Autoři článku

Podpora uživatelů

Naši partneři

×

Váš recept je nyní uložen!

Zaregistrujte se, aby jste se k uloženým receptům později dostal/a.
Přihlásit se přes sociální sítě


Podmínky použití | Ochrana os.údajů