článek

Vynikající řecká kuchyně, ta jen tak člověka neomrzí


Čerstvost surovin je doménouŘecká kuchyně je ve světě proslulá svou čerstvostí a jedinečností některých surovin. Tato stř..
(celý článek)

Čerstvost surovin je doménouŘecká kuchyně je ve světě proslulá svou čerstvostí a jedinečností některých surovin. Tato stř...


Čerstvost surovin je doménou
Řecká kuchyně je ve světě proslulá svou čerstvostí a jedinečností některých surovin. Tato středozemní kuchyně je založena na lehkosti, vůních a zajímavých kombinacích chutí. Jestliže se chystáte do Řecka, určitě si sebou přibalte dostatek peněz na útratu, ať můžete zavítat do místních taveren a vychutnat si nezapomenutelné gastronomické zážitky. V Řecku se běžně připravuje skopové maso, podávají se čerstvé ryby, domácí sýry, olivy a velice sladké zákusky.

Co v Řecku ochutnat?
K ochutnání je toho opravdu mnoho. Pokrmy na řeckých ostrovech nebo na Kypru se trochu liší než v samotném Řecku. Proto, když se podíváte do Řecka vícekrát a změníte destinaci, pořád bude co objevovat. Z pokrmů se nenechte ujít Souvlaki – což je masový špíz dělaný na grilu, většinou ze skopového masa. Řeckou klasikou, jež se hojně připravuje i v Čechách, je Musaka – mleté maso zapečené s lilky a rajčaty, opravdová delikatesa. Velice známé jsou také Dolmades – vinné listy plněné mletým masem a rýží, ty vyzkoušejte raději v menší rodinné taverně, většinou vaří podle receptu děděného z generace na generaci. Keftedes – jsou kuličky z mletého masa v rajčatové omáčcce, Kleftiko – jehněčí maso na divoko se zeleninou a bramborami, a nebo Gemista – zelenina plněná rýží (rajčata, papriky nebo cukety). Řekové rádi jedí dlouho, povídají a tak si dávají tzv. Meze nebo Mezedes. Je to několik (až osm) chodů pomalu podávaných po sobě. Vynikající je Fish Meze – několik různě připravených rybích chodů (většinou samžené sardinky, chobotničky, kalamáry, krevety a ryby).
Zákusky jsou v Řecku velice sladké. Jsou podobné těm tureckým. Ochutnat můžete například Baklavu – tenké plátky těsta vrstvené na sobě, prokládané ořechy a prolévané sladkým sirupem.
Určitě byste také neměli minout tzaziky, řecký jogurt a různé druhy pečiva s olivami nebo ovčím sýrem a mátou či ovčím sýrem, rozinkami a skořicí. Kombinace slaných a sladkých chutí je zde běžná. Na Kypru si nenechte ujít ovčí sýr Halloumi.

A co k pití?
Pokud jste pivaři, vyzkoušet můžete řecké pivo Mythos. Je oproti českému vodové a ve většině taveren či barů se nalívá až po okraj sklenice, téměř bez pěny. Často bývá na čepu Stella Artoia nebo Heineken. Z vína si nenechte ujít Retsinu – ta voní po smole, nebo Commandaria, jejíž výroba má staletou tradici. Typickou řeckou pálenkou je Ouzo, které voní po anýzu.

Musaka

Musaka


Typický řecký porkm, který je opravdu vynikající.


Tzatziki

Tzatziki


Osvěžující salát vhodný pro horké letní dny.



  • Kuchař: Dana F.
  • Publikováno:

Kategorie: Rady a tipy

Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Naši partneři