Aroma vanilky zahřeje u srdce, povznese na duchu a krásně ovoní sladké pečivo, pudinky, krémy, čokoládu i nápoje. Toto luxusní koření, které je druhým nejdražším na světě, se v kuchyni nejčastěji používá ve formě vanilkového cukru. Výroba tohoto druhu sladidla není nijak složitá, zvládne ji každý. Domácí vanilkový cukr je navíc cenově mnohem dostupnější než sáčky kupované v obchodě.
Orchidej z Mexika
Vanilkový lusk (správněji tobolka) má tmavě hnědou barvu a je plodem liánovité orchideje, která nese název Vanilla planifolia. Původním domovem vanilky je Mexiko a do Evropy si toto koření našlo cestu na počátku 16. století, kdy ho z objevných cest přivezli španělští dobyvatelé. Po tři staletí se Evropané snažili pěstovat vanilku mimo její domovinu, ale marně.
Včela bez žihadla a mladý otrok
Kámen úrazu totiž ležel v opylování. Žluté květy vanilovníku se otevírají jen na jeden den a opylovat je v přírodě dokáže pouze včela z rodu Melipona. Tuto skutečnost odhalil v roce 1837 belgický botanik Charles Morren. Jeho objev sice otevřel pěstitelům oči, nicméně proces pěstování zlevnit nedokázal.
Průlom přišel o čtyři roky později a šlo vlastně o náhodný objev. Dvanáctiletý otrok Edmond Albius tehdy na ostrově Reunion zjistil, že rostlina může být určitým způsobem opylována i ručně. Důsledek? Vanilka se začala pěstovat i v dalších koutech světa a dnes patří mezi její největší producenty například Madagaskar, Indonésie nebo Komorské ostrovy.
Návod na výrobu domácího vanilkového cukru:
Připravte si čistou uzavíratelnou skleněnou dózu. Vanilkový lusk, který lze koupit v prodejnách potravin nebo na internetu, podélně rozřízněte, umístěte do nádoby a zasypte ho 250 g krupicového nebo třtinového cukru. Nechte tři až šest týdnů provonět.
Lusk poté z dózy nevyhazujte, ale postupně můžete přisypávat cukr a přidávat další tobolky. Vytvoříte si tak nekonečnou zásobu jednoho z nejvoňavějších cukrů na světě.