Nabídka
Přidej
článek

Výroba domácího vanilkového cukru je snadná a ušetří finance


Aroma vanilky zahřeje u srdce, povznese na duchu a krásně ovoní sladké pečivo, pudinky, krémy, čokoládu i nápoje. Toto lu..
(celý článek)

Aroma vanilky zahřeje u srdce, povznese na duchu a krásně ovoní sladké pečivo, pudinky, krémy, čokoládu i nápoje. Toto lu...


Aroma vanilky zahřeje u srdce, povznese na duchu a krásně ovoní sladké pečivo, pudinky, krémy, čokoládu i nápoje. Toto luxusní koření, které je druhým nejdražším na světě, se v kuchyni nejčastěji používá ve formě vanilkového cukru. Výroba tohoto druhu sladidla není nijak složitá, zvládne ji každý. Domácí vanilkový cukr je navíc cenově mnohem dostupnější než sáčky kupované v obchodě.

Orchidej z Mexika


Vanilkový lusk (správněji tobolka) má tmavě hnědou barvu a je plodem liánovité orchideje, která nese název Vanilla planifolia. Původním domovem vanilky je Mexiko a do Evropy si toto koření našlo cestu na počátku 16. století, kdy ho z objevných cest přivezli španělští dobyvatelé. Po tři staletí se Evropané snažili pěstovat vanilku mimo její domovinu, ale marně.

Včela bez žihadla a mladý otrok


Kámen úrazu totiž ležel v opylování. Žluté květy vanilovníku se otevírají jen na jeden den a opylovat je v přírodě dokáže pouze včela z rodu Melipona. Tuto skutečnost odhalil v roce 1837 belgický botanik Charles Morren. Jeho objev sice otevřel pěstitelům oči, nicméně proces pěstování zlevnit nedokázal.

Průlom přišel o čtyři roky později a šlo vlastně o náhodný objev. Dvanáctiletý otrok Edmond Albius tehdy na ostrově Reunion zjistil, že rostlina může být určitým způsobem opylována i ručně. Důsledek? Vanilka se začala pěstovat i v dalších koutech světa a dnes patří mezi její největší producenty například Madagaskar, Indonésie nebo Komorské ostrovy.

Návod na výrobu domácího vanilkového cukru:


Připravte si čistou uzavíratelnou skleněnou dózu. Vanilkový lusk, který lze koupit v prodejnách potravin nebo na internetu, podélně rozřízněte, umístěte do nádoby a zasypte ho 250 g krupicového nebo třtinového cukru. Nechte tři až šest týdnů provonět.

Lusk poté z dózy nevyhazujte, ale postupně můžete přisypávat cukr a přidávat další tobolky. Vytvoříte si tak nekonečnou zásobu jednoho z nejvoňavějších cukrů na světě.

Domácí vanilková zmrzlina

Domácí vanilková zmrzlina


Nejlepší zmrzlina na světě? Rozhodně vanilková! Zkuste si ji tentokrát vyrobit doma.


Čokoládová poleva

Čokoládová poleva


Kdo chce dodat čokoládě to pomyslné něco navíc, ten ať přidá trochu vanilky. Toto koření totiž lahodnou chuť čokolády nádherně zvýrazní.


Lívance s jablky

Lívance s jablky


Vanilka, jablka a lívance - taková snídaně zvedne každému náladu.


Pudinková buchta

Pudinková buchta


Lehký nadýchaný dezert, který voní jako vanilkové nebe. To je pudinková buchta, po které se doma rychle zapráší!


Pohár s jahodami a vaječným likérem

Pohár s jahodami a vaječným likérem


Do smetany stačí přidat trochu vanilkového cukru a pohár bude dokonalý.



  • Kuchař: Alena B.
  • Publikováno:

Kategorie: Rady a tipy

Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Naši partneři