článek

Využijme perníkové koření i jinak než k pečení perníčků


Pokud se řekne - perníkové koření, spoustu z nás tento pojem v myšlenkách přenese zejména do období vánočních svátků. Vůn..
(celý článek)

Pokud se řekne - perníkové koření, spoustu z nás tento pojem v myšlenkách přenese zejména do období vánočních svátků. Vůn...


Pokud se řekne - perníkové koření, spoustu z nás tento pojem v myšlenkách přenese zejména do období vánočních svátků. Vůně tohoto koření do domu vnáší pohodu, klid a mír. Lze vlastně říct, že vůně perníčků je neodmyslitelnou součástí vánočních svátků pro většinu z nás. Avšak perníkové koření lze využít během celého roku i k přípravě jiných pokrmů. Ale víte, z jakého koření se právě to perníkové skládá a jaké účinky má na naše zdraví?

Perníkové koření si můžeme obstarat v obchodě, ale také si ho můžeme vyrobit doma. Mezi 3 základní koření, které jsou součástí toho perníkového, patří skořice, hřebíček a badyán. Pokud si vyrábíme perníkové koření doma, můžeme přidat zázvor či pepř pro ostřejší chuť, kardamom, anýz a další.

Skořice


Kůra ze stromů skořicovníků nám může pomoci v mnoha zdravotních nesnázích. Skořice totiž například podporuje chuť k jídlu, snižuje krevní tlak a hladinu cukru v krvi. Skořice je řazena také mezi antioxidanty, tudíž snižuje množství nemocí v našem těle. Je také známo, že skořice chrání zuby před bakteriemi, jenž způsobují zubní kaz nebo zápach z úst.

Hřebíček


Hřebíček býval nenahraditelnou součástí v přípravě pokrmů i v léčitelství. Hřebíček je specifický svou nasládlou až hořkou chutí a také příjemným a silným aromatem. Snad nejčastěji je toto koření užíváno v zubním lékařství, kdy s jeho pomocí lépe překonáváme bolesti zubů a dásní. Hřebíček je pokladem především díky svým antiseptickým, antibakteriálním a anestetickým vlastnostem, kdy dále také osvěžuje dech při jeho žvýkání, dezinfikuje rány a pomáhá při boji s bolavými klouby a svaly.

Badyán


Badyán má tvar osmicípé hvězdičky, jenž má kořenitě nasládlou vůni. Často bývá používán do parfémů, likérů anebo slouží jako dekorace, a to zejména na vánočních ozdobách.

V minulosti se badyán používal spíše k léčivým účinkům, než v kuchyni, a to hned k několika obtížím. Badyán uklidňuje žaludek a bolesti břicha, a především zmírňuje kašel a bolest v krku, a proto je přidáván i do sirupů na kašel.


  • Kuchař: Redakce
  • Publikováno:

Kategorie: Rady a tipy

Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Naši partneři