Vývoj tradičního vánočního menu v průběhu času...

Adéla S.

Hodnocení obsahu
Sdílejte obsah s přáteli

Pojďme se společně podívat na to, jak se postupem času vyvíjelo české vánoční menu. Vánoce máme pevně s jídlem spojené, že jen vůně v nás vyvolá vánoční náladu.

Adventní půst

Začal nám tradiční adventní půst, jehož termín se v průběhu času měnil. V dávných dobách půst trval osm týdnů, dnes se postíme pouze čtyři týdny. Po oslavách sklizně nastává čas omezení a zjednodušení jídelníčku. Tradičně se omezuje konzumace masa, alkoholu a sladkostí. Postním jídlem jsou nejčastěji ryby, které dnes vidíme na štědrovečerním stole. Střídmý jídelníček měl věřící přivést více k vnitřnímu rozjímání a myšlenkám o Bohu. Advent a tím tedy i půst končí západem slunce na Štědrý večer, kdy se začíná bohatě hodovat.

Vánoční tabule v časech dávných

Štědrovečerní hody zejména na venkovských stolech obsahovaly to nejlepší co se v uplynulém roce podařilo vypěstovat a sklidit. To mělo zajistit blahobyt v roce nadcházejícím. V mnoha rodinách začínala hostina podáváním kousku chleba s medem jako symbolu eucharistie. V některých oblastech bylo zvykem rozkrajovat jablka na počet dílků strávníků, kteří je pak společně snědli. To mělo vyjadřovat myšlenku soudržnosti stolovníků a přání návratu všech zúčastněných v plném počtu i příští rok. V průběhu 19. století se měnily symboly plodnosti, a proto se později na stůl pokládaly třeba i peníze. Zpravidla nesmělo chybět červené krásně naleštěné jablko, jako symbol plodnosti, a také ořechy, které byly chápány jako plodina signalizující svým množstvím bohatství. Tradičně se vařila hrachová polévka a podle krajů se vařilo hlavní jídlo. Na Valašsku se dlouho v jídelníčku držela pohanková kaše, jinde kaše jahelná s medem. Častým hlavním jídlem byl nákyp s příměsí hub v Podkrkonoší zvaný hubník, ve středních Čechách kuba. V Polabí zůstaly na dlouhou dobu na jídelníčku tzv. peciválky -speciální pečivo polévané švestkovou omáčkou, jinde sirupem a máslem. Všechny kraje spojoval masový půst a tato podoba vesnického jídelníčku se držela až do 20. století.


Prvorepublikový vánoční kapr

Podávání kapra na štědrovečerní večeři Češi za první republiky převzali z Vídně, protože v důsledku rozvoje rybníkářství byly ryby hojné a levné. Dnes se nejčastěji připravuje smažený kapr, ale v dřívějších dobách se podával zejména kapr namodro, tedy vařený s octem či bílým vínem a kořenovou zeleninou, nebo načerno, který je vařený a podávaný s hustou sladkokyselou omáčkou ze sušených švestek, rozinek, perníku a černého piva či červeného vína. Nejstarší a zároveň nejdéle trvající recept na kapra pochází z roku 1810. Jeho příprava trvala celé tři dny, nejprve se kapr pekl v omáčce z dušené cibule, kořenové zeleniny, mandlí, rozinek, povidel a sladkého piva se sušenými švestkami, ořechy a strouhaným perníkem. Podával se s vánočkou či šiškami a později s knedlíky. Tento komplikovaný recept se postupně z české kuchyně vytratil a nahradil ho kapr smažený pocházející z Rakouska. Tradiční bramborový salát se v české kuchyni objevuje až během 2. světové války a jeho kořeny sahají zřejmě do Ruska.

Krémová polévka z kapra

Krémová polévka z kapra


Krémová polévka z kapra je lahodná smetanová štědrovečerní polévka.


Vídeňský bramborový salát

Vídeňský bramborový salát


Tento odlehčený bramborový salát je velmi jednoduchý na přípravu a skvěle se hodí jak na slavnostní vánoční tabuli tak k normálnímu jídlu.


Rybí polévka bujabéza

Rybí polévka bujabéza


Vyzkoušejte tuto tradiční francouzskou rybí polévku s vůní pomeranče.


Bramborový salát s jarní cibulkou a česnekem

Bramborový salát s jarní cibulkou a česnekem


Bramborový salát s jarní cibulkou a česnekem můžete klidně jíst i jako samostatné jídlo.


Kapr pečený na kmíně

Kapr pečený na kmíně


Kapr pečený na kmíně je taková malá generálka na kapra tradičně vánočního.


Smažené kapří řízky

Smažené kapří řízky


Smažené kapří řízky na štědrovečerní stůl prostě patří. S bramborovým salátem a rybí polévkou jsou základními kameny našich vánočních hodů.


Lehký bramborový salát

Lehký bramborový salát


Tento lehký bramborový salát je bez majonézy. Tudíž je zdravější a dietnější než ten, který všichni známe.



Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář

Pro přidání komentáře k Vývoj tradičního vánočního menu v průběhu času..., je nutné být přihlášený(á)/zaregistrovaný(á).


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Nebo hledejte podobné podle části názvu: vývoj, tradičního, vánočního, menu, průběhu, času....

Kde najít informace



×