Vyzkoušejte kosmatice! Už je čas!

Článek byl publikován

Už jste je ochutnali?
Málokdo ví, co to kosmatice jsou. Jedná se o pokrm našich babiček a prababiček. Je to staročeská venkovská pochoutka, kterou je velice snadné si připravit. Nebudeme vás více napínat – jsou to květy černého bezu obalené v těstíčku a osmažené na pánvi. Černý bez kvete od května do června a sbírá se za suchého, slunného počasí v čistém prostředí bez vysoké prašnosti. Nejlepší je, když se na květech nachází co nejvíce pylu, ten je zdraví prospěšný. Proto nesbíráme po dešti a květy neomýváme. A co květy obsahují? Antioxidanty, omega-3 a omega-6 mastné kyseliny, rutin a cholin.


Zdravá, křupavá večeře
Kosmatice si můžete připravit například k večeři. Jsou zdravé, avšak nesmíme zapomínat na to, že jsou smažené. Existuje mnoho variací a záleží jen vás, co vyzkoušíte.


Základní recept
250ml mléka
120g hladké mouky
2 vejce
špetka kypřícího prášku
špetka soli
olej na osmažení
květy černého bezu i se stopkou


Vajíčka rozmícháme s mlékem a solí. Poté za stálého míchání přisypeme mouku, až nám vznikne hladké těstíčko. Květy držíme za stopku, namočíme do těstíčka a poté smažíme na oleji, na předem rozpálené pánvi dozlatova. Stopku nůžkami ustříhneme těsně nad květem a otočíme, osmažíme z druhé strany. Po vyjmutí necháme osušit na papírové utěrce. Dobrou chuť!


Sýrové těstíčko (množství na 4 květy)
2 lžíce mléka
2 vejce
cca tři lžíce hladké mouky
50g parmazánu
špetka kypřícího prášku


Bylinkové těstíčko
2 dcl mléka
120g hladké mouky
2 vejce
špetka soli
špetka kypřícího prášku
čerstvé bylinky – pažitka, petržel, tymián
nebo sušené provensálské bylinky


Do těsta na kosmatice můžeme přidat jakékoliv koření, které máme rádi. Avšak může přebýt charakteristickou chuť květů. Kosmatice se dají jíst i na sladko, když se posypou cukrem a skořicí. To ocení hlavně děti.

Už jste je ochutnali?Málokdo ví, co to kosmatice jsou. Jedná se o pokrm našich babiček a prababiček. Je to staročeská venkovská pochoutka, kterou je velice sn...

Sdílejte článek:

Recenze a hodnocení receptu


Napište vaší recenzi nebo komentář


Tento recept ještě nebyl okomentován
Vyzkoušejte kosmatice! Už je čas!

Autoři článku

Dana F.
Velikonoční recepty - kuchařka ke stažení

Velikonoční recepty - kuchařka ke stažení

Připravili jsme pro vás nový velikonoční ebook, s trochou receptů, návodů, rad a postřehů....

Jak jsme zapojili děti do úklidu domácnosti

Jak jsme zapojili děti do úklidu domácnosti

Dítě, které se samo s chutí a bez domlouvání zapojuje do úklidu domácno...

Kopřiva dvoudomá, hnojivo pro naše tělo

Kopřiva dvoudomá, hnojivo pro naše tělo

Kopřiva dvoudomá roste všude kolem nás. Většinou kolem ní procházíme be...

Francouzské brambory

Francouzské brambory

Máte rádi francouzské brambory a hledáte recept na jejich přípravu? Potom jste na spr...

Top 10 smoothie

Top 10 smoothie

Od prvních slunečních paprsků na jaře, až do konce horkého léta, nám nápoje......

Heřmánek léčí nejen děti

Heřmánek léčí nejen děti

Heřmánek pravý se podává především dětem v podobě čaje na nadýmá...

Jak vařit rýži

Jak vařit rýži

Rýže a pokrmy z ní jsou každému notoricky známé a tak zabývat se teď tí...

Smoothie všeho druhu

Smoothie všeho druhu

Co je to vlastně smoothie? Jedná se o míchaný nápoj složený buď ze zeleniny, nebo ovo...

Jak vařit při cukrovce

Jak vařit při cukrovce

Cukrovka, neboli diabetes, je nemoc, při které náš organizmus nedokáže udržet správno...

Jak uvařit italské risotto

Jak uvařit italské risotto

Nebude v žádném případě řeč o vařené rýži, do které jsme přidali pytlík...

Jak vařit špagety

Jak vařit špagety

Špagety patří v naší kuchyni k nejoblíbenějším těstovinám. Zřejm...

Jak uvařit ledvinky

Jak uvařit ledvinky

  Leckdo z nás nad vnitřnostmi ohrnuje nos, ale v kuchyni některých zemí, například ve...

Naši partneři

×

Váš recept je nyní uložen!

Zaregistrujte se, aby jste se k uloženým receptům později dostal/a.
Přihlásit se přes sociální sítě


Podmínky použití | Ochrana os.údajů