Vyzkoušejte kosmatice! Už je čas!
Už jste je ochutnali?
Málokdo ví, co to kosmatice jsou. Jedná se o pokrm našich babiček a prababiček. Je to staročeská venkovská pochoutka, kterou je velice snadné si připravit. Nebudeme vás více napínat – jsou to květy černého bezu obalené v těstíčku a osmažené na pánvi. Černý bez kvete od května do června a sbírá se za suchého, slunného počasí v čistém prostředí bez vysoké prašnosti. Nejlepší je, když se na květech nachází co nejvíce pylu, ten je zdraví prospěšný. Proto nesbíráme po dešti a květy neomýváme. A co květy obsahují? Antioxidanty, omega-3 a omega-6 mastné kyseliny, rutin a cholin.
Zdravá, křupavá večeře
Kosmatice si můžete připravit například k večeři. Jsou zdravé, avšak nesmíme zapomínat na to, že jsou smažené. Existuje mnoho variací a záleží jen vás, co vyzkoušíte.
Základní recept
250ml mléka
120g hladké mouky
2 vejce
špetka kypřícího prášku
špetka soli
olej na osmažení
květy černého bezu i se stopkou
Vajíčka rozmícháme s mlékem a solí. Poté za stálého míchání přisypeme mouku, až nám vznikne hladké těstíčko. Květy držíme za stopku, namočíme do těstíčka a poté smažíme na oleji, na předem rozpálené pánvi dozlatova. Stopku nůžkami ustříhneme těsně nad květem a otočíme, osmažíme z druhé strany. Po vyjmutí necháme osušit na papírové utěrce. Dobrou chuť!
Sýrové těstíčko (množství na 4 květy)
2 lžíce mléka
2 vejce
cca tři lžíce hladké mouky
50g parmazánu
špetka kypřícího prášku
Bylinkové těstíčko
2 dcl mléka
120g hladké mouky
2 vejce
špetka soli
špetka kypřícího prášku
čerstvé bylinky – pažitka, petržel, tymián
nebo sušené provensálské bylinky
Do těsta na kosmatice můžeme přidat jakékoliv koření, které máme rádi. Avšak může přebýt charakteristickou chuť květů. Kosmatice se dají jíst i na sladko, když se posypou cukrem a skořicí. To ocení hlavně děti.