článek

Vyzkoušejte si vyrobit bylinková vína, jsou skvělá i jako dárek


Bylinková vína se vyrábí již od nepaměti. Alkohol dokáže násobit účinky..
(celý článek)

Bylinková vína se vyrábí již od nepaměti. Alkohol dokáže násobit účinky...
Sdílejte obsah s přáteli



Bylinková vína se vyrábí již od nepaměti. Alkohol dokáže násobit účinky léčivých rostlin a zvýraznit jeho chuť. Tinktury se používají běžně, likéry jsou také obvyklé, ale již méně často se setkáváme s bylinkovými víny. Ovocná a bylinná vína ocení hlavně ti, kteří nepozřou pálenku. Několik doušků denně pak může prospět našemu zdraví nebo zatočit s nejedním neduhem.

Pampeliškové víno
Na 1l pampeliškových květů budete potřebovat 1,5kg cukru, 40g droždí, 2,5l vody, 2 citrony, 2 pomeranče. Nejprve pampeliškové květy spaříme 2,5l vroucí vody a necháme do druhého dne louhovat (aspoň 24 hodin). Poté scedíme přes čistou utěrku nebo plátýnko. Dále si připravíme cukrový sirup – 1,5kg cukru rozpustíme ve dvou litrech vody, společně povaříme a necháme vychladnout. Mezitím si citrony a pomeranče oloupeme, nakrájíme na kolečka, vhodíme do vychladlého cukrového sirupu. Poté tuto směs nalijeme na rozpuštěné droždí. Přilijeme pampeliškový základ a lahev uzavřeme kvasnou zátkou. Takto připravené necháme cca šest týdnů kvasit. Poté vzniklé víno přelijeme do předem vyvařených lahví, pečlivě uzavřeme a skladujeme v chladu a temnu.

Šípkové víno
Na 1kg šípků budeme potřebovat 3l vody, 800g cukru a kvasinky. Šípky nejprve důkladně opláchneme, rozřízneme na půl a odstraníme semínka i s chloupky. Pokrájíme na menší kousky, dáme do demižonu a zalijeme vlažným cukrovým sirupem. Přidáme vzklíčené kvasinky a nádobu uzavřeme kvasnou zátkou. Směs necháme cca čtyři týdny kvasit, přelijeme do čistého demižonu, kde šípkové víno ještě dokvasí a až poté přecedíme do čistých, předem vyvařených lahví.

Rychlé meduňkové víno na klidný spánek
Pokud vás trápí nespavost, vyzkoušejte toto víno. Je to prosté! Hrst čerstvých listů meduňky vložte do nádoby a zalijte kvalitním bílým vínem. Dobře uzavřete a dejte na tmavé místo pokojové teploty. Nechte přibližně týden odležet. Poté meduňkové víno přeceďte do čisté láhve a popíjejte před spaním. Lahev uložte do ledničky.


  • Kuchař: Dana F.
  • Publikováno:

Kategorie: Bylinky

Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Naši partneři